« Върни се назад Публикувано на 04.01.2021 / 22:34

ФАЛШИФИКАТ

Имам проблем и се надявам да ми помогнете.

Снимката по-горе представя страница на Кеворк Кеворкян.

Само дето тя няма нищо общо с мен.

Този фалшификат съществува от доста време и здраво ме експлоатира.

За да няма съмнение в читателите, че става дума за „моя“ страница, тя е илюстрирана с част от корицата на книгата ми „25 години „Всяка неделя“. Хроника“.

Това пък си е чиста кражба на авторски права.

По-рано фалшификаторите използваха мои снимки, най-нахално.

След като протестирах пред Фейсбук, махнаха снимките – и аз престанах да се занимавам с тях.

По-късно обаче са сложили корицата на моя книга.

И продължават да ме експлоатират – и то доста успешно: в момента фалшивата страница има над 70 хиляди харесвания и над 75 хиляди последователи – все за моя сметка.

Непрекъснато читатели ме питат, моя ли е страницата – и аз чинно им отговарям, че нямам нищо общо.

Накрая се принудих да добавям след всяка дописка в моята страница следния текст:

„Уважаеми приятели, ТОВА е моята страница – всички други страници, блогове и пр., които използват името ми или мои фотоси, нямат нищо общо с мен.“

На фалшификаторите това обаче изобщо не им направи впечатление и продължават да използват името ми.

Направили са си добре сметката – все пак, моята/истинската страница е един от лидерите в Мрежата по отношение на читателските харесвания.

А пък и „Всяка неделя“ все още е незабравим фактор в медийното пространство – главно заради великодушната памет на огромно количество хора, на които винаги ще съм им благодарен.

Работата е пределно ясна: става дума за брутална кражба на самоличност.

Но и за нещо, още по-неприятно: за злоупотреба с чужда самоличност.

Например, приписват ми тези, които изобщо не споделям.

Но за които съм упрекван от читатели на фалшивата страница.

Крадат името ми и ме злепоставят.

Наскоро видях в един сайт препечатан „мой“ коментар от фалшивата страница за скорошния мач на Кубрат Пулев.

Бяха го харесали немалко хора, отгоре на всичко и ме поздравяваха – обаче аз имам абсолютно различно мнение и съм го изразил в най-масовия вестник у нас – „Уикенд“.

Това вече е истинско злепоставяне: излиза, че едно пиша във фалшивата страница, а съвсем друго във вестник, който стига до стотици хиляди читатели.

Напоследък все по-често ми се обаждат добре познати личности, за да изразят учудването си, че някак несвойствено за мен – грубо-пропагандно – правя апологии на различни факти от „онази“, социалистическата действителност.

И аз все трябва да се обяснявам, че това не са мои текстове.

За мен друго е важно: винаги съм се опитвал да осмислям Миналото – призовавал съм ви и вас към това – но разумно, като част от Бъдното.

Както съм писал и друг път, гледам на Фейсбук като на „земята на свободните и равните“ – и смятам, че всеки е в правото си да изразява и защитава възгледите си.

Но без да го прави за чужда сметка.

Ако намерите 10 секунди време, уведомете Фейсбук, че въпросната страница е фалшива и представлява случай на кражба на самоличност.

Ето как можете да го направите:

Посетете фалшивата страница на адрес www.facebook.com/fenovenakevork и натиснете бутона с трите точки вдясно в страницата.

От падащото меню изберете „Получете поддръжка или докладвайте страницата“ и от предложените опции изберете „Scams and Fake Pages/Измами и фалшиви страници“.

След това от допълнителните възможности изберете „Представя се за друго лице“ и натиснете бутона Напред.

Накрая, в полето за въвеждане на име напишете Кеворк Кеворкян, изберете официалната страница с моята снимка и натиснете бутона Изпращане.

Благодаря ви предварително.

И още нещо.

От доста време вече е очевидно, че традиционните медии изпитват сериозни затруднения да отстояват свободата си – и, в една или друга степен, са обречени на изчезване.

Тъкмо заради това още повече трябва да ценим социалните медии – но това означава да спазваме стриктно чистотата на общуването си чрез тях.

Не ме питайте, какъв е по-тънкият замисъл на фалшификата.

***

Уважаеми приятели, ТОВА е моята страница – всички други страници, блогове и пр., които използват името ми или мои фотоси, нямат нищо общо с мен.

***

УТОЧНЕНИЕ ЗА ПРАВА

Публикациите от тази страница, както и от профила ми, не могат да бъдат препечатвани от медии и електронни сайтове без изричното разрешение на автора.

В противен случай ще им бъде търсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.

***

Кеворк Кеворкян

https://www.facebook.com/kevorkkevorkianVN

 

«