« Върни се назад Публикувано на 10.07.2022 / 8:28

ФАКТЧЕКЪРИ ИЛИ НАЙ-ОБИКНОВЕНА ЦЕНЗУРА!

Българският устрем към т.н. „евроатлантически избор“ се подхлъзна към някакъв нов вид тоталитаризъм, където съществуващите права и свободи са решително ограничени на цифрово и високотехнологично ниво. Всичко това рефлектира и в липсата на плурализъм на мнения. Оказа се, че той съществува, но само когато е удобен. А когато не е – се обявява за нещо остаряло и непотребно.

Медийни изследователи твърдят, че има 5 различни филтъра, които препятстват свободно слово: собственици, рекламодатели, източници на информация, страх от съдебно преследване и идеологически възгледи на медията и нейните журналисти.

За да се създаде впечатление за обективност и наличие на различни гледни точки, потребителите на информация умишлено биват потопени в информационното пространство на „фактите“, превръщайки съзнанието им във „фактоориентирано“. Поради постоянния, непрекъснат и лавинообразен поток от добре подбрани факти, съзнанието на човека се претоварва с информация и става негодно, както за анализ, така и за критично възприемане на реалността, като същевременно се създава усещане у човека, че той уверено консумира информационния поток и контролира способността си да прави изводи от получената информация.

Но фактите без контекст са просто шум!

И тук се появяват „фактчекърите“- първо, за да създадат недоверие у потребителите към медиите, които те смятат за неправилни и второ, за да насочват аудиторията към правилните според тях, или според спонсорите им, медии. Така те се превръщават в цензури, които обслужват правилните медии, а всички журналисти, анализатори или експерти, чието мнение, по една или друга причина, не съвпада с мейнстрийма на правилните медии и идеологическите възгледи на работещите в тях, биват … знаете какво!

Така окончателно ще се ликвидира свободата на медиите и ще се осигури максимален контрол както върху информационния дневен ред, така и върху редакционната политика на медиите, защото не могат да си позволят да бъдат „тагвани“ като разпространители на неверни факти, каквото и да означава това.

Владислав Наков

«