« Върни се назад Публикувано на 05.01.2009 / 20:45

Ултралевите в БСП искат да се цепят – не понасят Станишев и компания

Броени дни след конгреса на столетницата, проведен в края на ноември 2008 г., представители на нейното ултраляво крило са обсъждали дали да не се отцепят официално и да регистрират нова партия, с която да излязат на изборите през 2009-а. Дебатът по въпроса се е случил по време на заседание на консултативния орган на фракцията в БСП, съобщиха за сайта „Форумът” отлично информирани източници. Според закона обаче на избори може да се яви партия, която е подала документи в съда поне 6 месеца по-рано, а това означава, че тъмночервените трябва да обявят решението си най-късно до 20 януари.

От присъстващите 20 левичари против създаването на нова политическа сила са се обявили Янаки Стоилов и Александър Лилов.
Стоилов твърдял, че подобен ход ще разсърди твърдия електорат на БСП, защото червените привърженици биха приели подобни действия като политическо предателство.
А не е ли по-голямо предателството на Сергей Станишев, който води политика, коренно различна от очакванията на поддръжниците си, попитал един известен интелектуалец. Той заедно с други 17 бил твърдо „за” нова партия, която да заеме освободения от хората на Станишев ляв ъгъл в политическия спектър. Александър Лилов е много разочарован от политиката, която днес води тройната коалиция, начело с БСП. „Стратегът”, който успя да реанимира столетницата в първите години на демокрацията, още не може да преживее одесняването на сегашното БСП ръководство. Но Лилов продължава да се надява проблемът да се реши отвътре.
Най-силни поддръжници на идеята за нова истинска лява партия са социологът Илия Божинов, екстелевизионерът Павел Писарев и председателят на Съюза на писателите Николай Петев.
„Не съм чул информация за подобно начинание. За мен стойностните хора в това крило на партията са Янаки Стоилов и Александър Лилов и съм убеден, че те никога няма да тръгнат в такава посока – към създаване на отделна самостоятелна партия“, заяви пред „Форумът“ членът на изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев.

www.forumat-bg.com

«