« Върни се назад Публикувано на 24.08.2022 / 17:01

УКРАИНСКА ФОНДАЦИЯ БЕЗНАКАЗАНО И НАГЛО КЛЕПА ЛЕКАРИ ОТ ВАРНЕНСКАТА МБАЛ „СВЕТА АННА“, ПРЕВРЪЩАЙКИ ЛИЧНА ДРАМА В ОТВРАТИТЕЛНА ПРОПАГАНДА

На 22 август т.г. „видната“ варненска активистка на ДБ Стела Николова публикува във Фейсбук на страницата си, осеяна с украински знамена и апотеози за Украйна, сърцераздирателна история, тиражирана от Фондация „Открито сърце“, с коментар: „Едно неспасено бебе, но не от бомби, а от нашата здравна система. Имаме много работа, за да станем нормална държава!“

В дългия разказ на Фондация „Открито сърце“ четем:

„….Ходила е да се моли в гинекологичното отделение на болница св. Анна във Варна, но и там са й отказали грижи. Накрая отива в родилното отделение на същата болница и там доктори се смиляват да я наблюдават от време на време.  Докато е бременна, Олга помага като доброволец на украинските бежанци. Опитва да се да бъде полезна на общността. Бременността й уж върви безпроблемно и тя трябва да роди на 16-ти Август.   Обаче водите й изтичат три седмици преди термина. Викат линейка, тя обаче я закарва в грешна болница, губи се време. Накрая  стига до св. Анна. На регистратурата я оставят да чака повече от час.  По думите й, я вкарват в отделението чак след като някакъв доктор е излязъл от родилното и като я е видял да седи и да чака в родилни болки, се разкрещял на сестрата, че я държи в чакалнята. Вкарват Олга в родилното, правят ехограф на плода – няма сърдечна дейност. Правят й спешно секцио и установяват, че детето е в кома.  Според думите на Олга, 24 часа след раждането не са й казали какво се случва с детето й. Накрая я уведомяват, че се бори за живота си. И така 10 дни, майката го гледаше през прозореца на реанимацията.  След известно подобрение бебенцето вече не е на командно дишане. Но сърцето му не издържа и спира на 7-ми авуст.Дават на майка му да го подържи за първи път в ръце, когато вече е мъртво.“

Впрочем, украинска фондация, с претенциозното название “Открито сърце”, от няколко дни, под формата на сърцераздирателно открито писмо за смъртта на новородено, сее през Фейсбук злонамерени внушения срещу варненски лекари и срещу Българската православна църква.

Повод за скандалните твърдения е починало 10-ина дни след раждането си в отделение по неонатология, украинско момченце.

От името на майката въпросната фондация сипе гняв срещу здравната система, която я била забавила, срещу лекари от варненската болница “Света Анна”, защото и дали да гушне детето, чак като не било вече живо, и срещу Църквата, която не го изпратила по християнския канон, защото не било християнче.

Украинците, с които Варна се сдоби от началото на войната, все по-смело и безогледно си позволяват на клепат на едро условията, които им предлагаме. Сили и наглост за това, не е трудно да се сетим, те черпят от десносектантските ни умнокрасивите политици и активисти, които са готови да канонизират преживе всеки враг на Путин.

Както и въпросната активистка на ДБ, така и въпросната украинска фондация по никакъв начин не са си направили труда да направят проверка по случая и охотно преразказват единствено разказа на майката.

Истината обаче е на другия полюс и тя очевидно не е изгодна на фондация “Открито сърце”.

Защото, ако не беше така, нямаше в сърцераздирателното писмо да пише, че родилката е закарана първо в “грешна” болница.

Колко да е неправилна или грешна една специализирана АГ болница за раждаща жена?!?

И защо на жена с родилни болки е отказан прием в болницата с най-високо ниво на компетентност във Варна никой нито пита, нито коментира?!

Помощ бременната украинка търси и намира в денонощно отворената за спешни пациенти – Варненска Окръжна болница (сега – “Света Анна”).

Проверка на АФЕРА показа, че в болница „Света Анна“ жената е приета в 5,29 и 20 минути по-късно вече е на операционната маса, където дежурният екип прави спешно секцио, след което майката е изписана в добро здраве 4 дни по-късно.

Детето, за съжаление, е тежко увредено и почти без тонове още преди началото на операцията и въпреки реанимацията и над 10-дневните денонощни грижи (изключващи външен достъп до него) Бог го прибира.

Причините за смъртта му вече са ясни и ако страдащата майка е с чисти помисли и открито сърце, ще признае, че сред тях не са нито лекарско закъснение, нито медицинска грешка. Защото докладът на патоанатомите е предоставен на близките на бебето.

Действията на БПЦ, описани в мелодраматичното писмо на Фондация „Открито сърце“ няма да коментираме / „…И тук ужасът на тези двама родители продължава – повечето украинци са религиозни хора. Родителите много искат да има служба на погребението със свещеник. И какво мислите? Всички свещеници, които са молели им отказват, защото „детето не било кръстено и защото Българската православана църква не одобрява кремацията!“ Представяте ли си?! Казали са им да ходят да молят митрополита, но те са се отказали, заради тотално психично изтощение.“/, но имаме какво да разкажем за това кой стои зад въпросната Фондация “Открито сърце”.

Въпросната Фондация „Открито сърце“, е регистрирана в България месец след започване на специалната военна операция на Русия в Украйна. Регистрирана е на 31 март 2022 година първоначално с адрес гр. Бяла ул. Брегова 86.

На 25 май 2022 Фондацията пререгистрира адреса си вече във Варна, р-н Одесос, ул. Кавала, 30.

В документацията по регистрацията на Фондация „Открито сърце“ четем още: „Финансови показатели“ – Няма данни. „Служители“ -Няма данни.“

На първия адрес на който Фондация „Открито сърце“ се регистрира, този в гр. Бяла, има още две фирми, регистрирани на същия адрес:

  • ВИРМИКС ООД
  • Елком-558 ЕООД

Управители на ВИРМИКС ООД са  ИРИНА ВАЛЕНТИНОВНА МИХЕЕВА и ВИКТОР ВАЛЕРЯНОВИЧ МИХЕЕВ.

Управител на Елком-558 ЕООД е Александър Евгеневич Денин. Капиталът на фирмата е 100 лева, а данни за служители и финансови показатели – няма.

На сайта на Фондацията „Открито сърце“ няма посочено нито едно име, с което да е свързана, а в графата „контакти“ има само имейл на някоя си „тatiana“: https://openheartfund.org/

Очевадно е, че тази Фондация е свързана с украинци, в което няма нищо лошо, но странно е защо те не са посочили телефоните си, адресите си, имената и лицата си.

Иначе разпространеното писмо на въпросната Фондация цели да те сграбчи за сърцето и да плачеш с украински сълзи, но истината е, че е пълно с нагли беозгледни лъжи за действията на лекарите във варненската болница „Света Анна“.

А когато лъжеш за една болка, употребявайки я, това е отвратителна пропаганда.

Afera.bg

 

«