« Върни се назад Публикувано на 10.05.2010 / 17:59

Удобството на ченгетата НЕ е проблем на данъкоплатците

От днес вече официално ченгетата ще слухтят и в интернет. Не, че преди не го правеха, но сега процесът е законен. Последиците от подобна практика могат да бъдат предвидени. Просто защото вече са се случвали.
Гледайте “Мрежа от лъжи”( "Body of lies”) с Ръсел Кроу и Леонардо ДиКаприо, смалете мащаба до микроскопичен, за да се изравни с реалността в България и получаваме представа за едно изумително “ново” бъдеще.
Резултатът е, че колкото повече ченгетата слухтят, паразитирайки на гърба на новите технологии, толкова по-безпомощни стават.
Уязвимостта на имейлите, Skupe-трафика, GSM-разговорите ще доведе до там …онези, които наистина имат нужда от дискретност … да не ги ползват. Именно това е основния проблем на високотехнологичните разузнавания при сблъсъка им с ислямския фундаментализъм, новата вълна шефове на италианската мафия,Триадите, Акудза и т.н. Всички знаят, че се слуша всичко даже и от космоса, но муджахидините, талибаните, Ал Кайда, сицилианците и т.н. просто се научиха да не ползуват излишно «благата» на електрониката. Когато им трябва сигурност комуникират по най-стария начин на света – лично.
Което пък прави безценна информацията от агентите. Тя обаче е най-трудната и най-рискована част от полицейската работа и …пак стигаме до коментари на тема ефективност, професионализъм, успеваемост и т.н.
В цялата тази работа за съжаление се пропуска един много съществен момент.
Полицията съществува за да служи на обществото. А не обратното!
Получава се така, че ченгетата слухтят в мрежата, защото им е по – удобно и е безспорно по – безопасно, отколкото събирането на доказателства с класически методи.
Удобството на ченгетата обаче НЕ е проблем на данъкоплатците.
Точно обратното е.
Ако на нас данъкоплатците НЕ ни е приятно да ни ровят личното пространство, то това НЕ трябва да се прави.
На който не му харесва тази логика да си търси нови данъкоплатци.Антон Луков

www.dnesplus.bg

 

 

«