« Върни се назад Публикувано на 21.02.2014 / 17:10

УДАРИХА 1400 КИЛОГРАМА КОКАИН. БЪЛГАРИ С ВОДЕЩИ РОЛЯ В КАНАЛА, „ВЪПРЕКИ ПРЕЧУПЕНИЯ ГРЪБНАК НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ” ОТ ЦВЕТАНОВ И БОРИСОВ

 

Главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров и френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан на пресконференция обявиха стойността на хванат кокаин –  273 млн. евро. Той е бил произведен в Боливия и предназначен за Западна Европа. Задържан е на кораб, на който са превозвани автомобили, камиони и техника за ралито „Париж-Дакар“. Корабът е пътувал от Чили за пристанище във Франция. Анализ на риска е установил в кои камиони и по какъв механизъм е прикрит кокаинът. Дрогата е открита в резервни гуми за участниците в ралито. Гумите са били напръскани със специален спрей. Кокаинът е бил по 100 кг във всяка от гумите в разфасовки от по 5 кг.

„Става дума за трансгранична организирана престъпна група за трафик на кокаин от Южна Америка за Западна Европа, в която участват граждани от няколко държави, включително и български граждани. Ролята на българите била водеща. Оперативната информация е постъпила през февруари, открита е оперативна разработка и е направена координация с европейските партньори. Разследването се води от френската полиция, на територията на Франция, тъй като там е задържано количеството кокаин. Разследването ще установи и колко пъти и дали е имало и други доставки, и кои са участвали в тях, и ако е имало, защо не са били задържани. За съжаление има български граждани, които имат основна роля в този трафик, въпреки пречупения гръбнак на организираната престъпност“, находчиво направи алюзия главният секретар на МВР Лазаров с втръсналото ни по времето на режима на ГЕРБ пъчене на Борисов и Цветанов, че са пречупили гръбнака на престъпността.

Посланикът на Франция Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан отбеляза, че задържаното количество кокаин е рекордно и е реализирано в рамките на разследване, правено от френската полиция и българската полиция. Според него това показва отличното сътрудничество между двете полиции, дава възможността да се нанесе тежък удар на групата, която се опитала да внесе този наркотик.

По сравнителни данни за задържания наркотик за 2013 година спрямо 2012 година, хероинът е 3 пъти повече, 2 пъти повече е кокаинът, марихуаната и канабисът пък е 2,5 тона през 2012г. в сравнение с 30 тона през 2013 година. Главният секретар на МВР не отговори на въпрос за това дали след тази акция ще стане ясно името на „нов кокаинов крал“, по названието на операцията на МВР по времето на Цветан Цветанов, при която бе задържан Евелин Банев Брендо. „Трудно ми е да говоря за „кокаинови крале“, защото тези, които говориха за кокаинови крале съвсем удачно забравиха, че досъдебнотопроизводство по т.нар. „кокаинов крал“ беше стартирано 2006 или 2007 година” контрира Лазаров.

 

Afera.bg

«