« Върни се назад Публикувано на 14.01.2011 / 11:33

Удавени в лъжа и страх…

Написано е, че на човек никога не е било отредено да бъде напълно доволен.
Написано е, че със самото си пръкване на този свят хората са шизофренично раздвоени между свободата и желанието да са зависими.

Че не трябва да бъдем в неведение за величието и нищожеството си, а трябва да съзнаваме и едното, и другото.

Че алчността е породила и създала прекрасни правила за обществена сигурност, морал и справедливост, но в действителност грозната същност на човека е само прикрита, а не премахната.

Написано е дори това, че България щеше да е чудесна страна, ако в нея не живееха българи.
Оттук нататък писането е съсипване на остатъците от природа, без възможност за възстановяване. Трябва да спрем да пишем и да започнем да четем написаното досега. А то не е никак малко – стотици тонове книги, прашясали и пожълтели, дремят по рафтовете на библиотеките. Непрочетени, неотворени, неразлистени, в които е разказано всичко, което трябва да се знае.

Освен екологически въпросът с безсмисленото писане е и нравствен. Многото писане не прави хората по-мъдри и добронамерени. Обратното. Отъпява ги хептен и ги настървява да компенсират интимните си недоимъци с кариера на писачи. Куцо и сакато пише за бемката над лявото си ухо, за бели чаршафи и пот с миризма на лучена яхния, за лилави лебеди и черни гуменки.

А горите още повече се смаляват.
Поголовно будалкане и самозалъгване: пишещите и говорещите лъжат себе си, че казват нещо смислено, а четящите и слушащите – че им се казва нещо смислено.

Чакаш на светофара на червено и четеш с едно око, как роклята на булката на Валентин Златев била струвала 150 000 евро, а пък яхтата „Фарети”, дето и подарил, за да не скучае, отивала към милион и половина.

В трамвая заничаш в нечий чужд вестник, където прочиташ, че собственикът на „Петрол” Митко Събев съвсем случайно влязъл в бизнеса, случайно се сдобил с Международна ортодоксална банка, случайно купил „Евробанк”, после я продал и разни хотели купил, пристанищни терминали купил, самолети, вертолети, сега и тренировъчен център строял (нарекъл го „Гнездо на акули”) и случайно станал милиардер. А навремето човечецът бил един най-обикновен помощник-капитан на кораб.

Пускаш телевизора и чуваш, как някаква певица Милица се била разсъблякла дибидюс на Женския пазар, защото такава била концепцията на някаква рубрика, в някакво предаване. Пак от същото предаване се осведомяваш, че Бойко Борисов било много вероятно да е най-подслушваният човек в България, защото най-много си говорел с журналисти.

Научаваш също така думите на нов музикален шедьовър:
Пак сънувах луда страст,
Бате Бойко между нас.
Леле, знаеш ли Никол,
как си го представям гол.

Но не научаваш дали Емилия Масларова, Милен Велчев, Симеон Кобурготски, Ахмед Доган и компания са вече в затвора. Няма как да научиш, защото това още не се е случило и вероятно никога няма да се случи, докато затворите са тяхна собственост и те решават, кой да лежи там.

Не научаваш къде е незаконно придобитата собственост от комисията „Кушлев”, защото самата комисия „Кушлев” е едно голямо преливане от пусто в празно. Нито в кои килии са господин Маджо и господин Вълка, защото такива килии не съществуват.

Не научаваш защо в България все бандити са на ръководни места. Както и какво означава „нов морал”, „нова култура”, „нова медия” в българския смисъл на думата и какви мушмороци се крият зад тези понятия.

„Удавници. Удавени в лъжа и страх, подгонени под земята и във вражда със светлината, чистотата и истината“, приказва си наум героят на Ерих Мария Ремарк, разглеждайки лицата на хората, свряни в бомбоубежището. Сякаш някой е способен да опише състоянието ни по-образно и точно.

Владо Трифонов
www.svobodata.com

«