« Върни се назад Публикувано на 01.10.2014 / 20:41

УВОЛНЯВАТ СЛЕДОВАТЕЛ ОТ СГП, ДАДЕН НА ВСС С ДИСЦИПЛИНАРНО ПРОИЗВОДСТВО, СЛЕД ПРОВЕРКА НА ЦАЦАРОВ ПО ПУБЛИКАЦИЯ НА „АФЕРА”

Влади ЦанковНа 5 юли т.г. АФЕРА публикува: „СКАНДАЛ! В СЛЕДСТВИЕТО ЖУРНАЛИСТКА ПИШЕ РАЗПИТИ ВМЕСТО ТЕХНИЧЕСКИ СЕКРЕТАР, В НАРУШЕНИЕ НА НПК, СРЕЩУ 30 ЛЕВА НА ДЕН, КАТО ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ЗАСЕГНАТА СТРАНА.” По шокиращата информация, която изнесе АФЕРА, че журналистката Юлия Кунева по абсолютно недопустим начин е имала достъп до едно или две следствени дела, и на всичкото отгоре е използвана при воденето на разпити, главният прокурор Сотир Цацаров незабавно е наредил извършването на проверка.

Вследствие на тази проверка е образувано дисциплинарно производство срещу следователя Влади Цанков от следствен отдел при Софийска градска прокуратура. Проверката е извършена по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров от Инспектората на Върховна касационна прокуратура. Понастоящем дисциплинарното производство срещу следовател Влади Цанков е внесено във Висшия съдебен съвет /ВСС/ по предложение на прекия му ръководител Христо Динев, градски прокурор на София, а самото внасяне на дисциплинарното производство се извършва от самия главен прокурор.
Следовател Влади Цанков вероятно ще бъде уволнен, заради извършеното тежко нарушение, научи АФЕРА от свои брилянтни източници.
Проверката категорично е установила, че журналистката Юлия Кунева, извън всякакви законови норми, е имала достъп до следствени дела и е присъствала на разпити по тях, благодарение на следователя Влади Цанков.
На 5 юли т.г. АФЕРА публикува скандалната информация, че скандал тресе следствието във Варна. Вместо технически секретар от следствието или прокуратурата, от седмица разпити по досъдебно производство на компютър пише журналистката Юлия Кунева. Журналистката няма трудов договор с прокуратурата, а е наета от засегната страна, подала жалба, по която е образувано досъдебно производство. В нарушение на НПК, в присъствието на следователи от столицата във Варна, журналистката им „сваля” разпитите на компютър. За това получава 30 лева на ден не от прокуратурата или следствието, а от страната, която е подала жалба до прокуратурата.
Случаят е скандален, защото в прокуратурата и следствието има технически секретари, които могат да бъдат ползвани при разпити.
От свои източници в спецпрокуратурата АФЕРА тогава разкри, че става дума за досъдебно производство, образувано след подадена жалба до главния прокурор.
Преди седем години украинска гражданка, живуща в САЩ, пристига у нас и прави инвестиционна фирма, като много украински граждани започват да вкарват пари в нея. Дружеството е лицензирано като инвестиционно в България и украинката започва да набира съдружници у нас. След известно време украинката изчезва, а украинските граждани, вложили пари в пирамидалната структура на фирмата, се оказват измамени. Парите не са събирани в България, а в Украйна.Измамените украинци подават жалба до главния прокурор, а той от своя страна нарежда образуване на досъдебно производство по случая.
Пълномощник на украинците във Варна е лице – бивш служител на контра-разузнаването в „чеченски сектор” и бивш местен управник на висока позиция. Той движи делата на украинците на наша територия. Проверка на АФЕРА установи,  че това лице е Павлин Павлов.
Във варненското следствие обаче, на всички разпити по досъдебното производство, провеждани от трима следователи – двама мъже и една жена, в качеството си на записващ разпитите на компютър присъства лицето Юлия Кунева, която е … журналистка. Кунева е бивш член на кореспонденското бюро на в. Труд във Варна, в последно време пишеше последователно за сайтовете на Янко Станев и Веселин Данов.
Според източниците на АФЕРА, Кунева е наета от упълномощения варненец от засегнатите украинци, подали жалба, възоснова на която е образувано досъдебното производство, срещу 30 лева на ден и била подписала декларация, че няма да издава онова, което и стане известно по делото.
По-късно АФЕРА установи, че става дума за Павлин Павлов, бивш служител на РСС и бивш шеф на „Обществен ред” в Община – Варна по времето на Кирил Йорданов.
При разпитите, заедно с Юлия Кунева, участва и преводач, който също е нает от засегнатата страна. Според следователи, очевидно това е нова абсурдна практика, която не съществува в Наказателно – процесуалния кодекс /НПК/. Ако няма технически сътрудници в прокуратурата и следствието във Варна, на които спецпрокуратурата да вярва, за да не ги ползва, и да опре до ползването на журналистка, наета от … подалите жалбата, срещу 30 лева на ден, то има съответен ред по НПК и такива технически секретари могат да бъдат доведени от столицата.
В публикацията си АФЕРА зададе въпросите:
Разрешил ли е спецпрокурорът по досъдебното производство участието на журналистка в разпитите и значи ли това, че спецпрокуратурата няма технически сътрудници? Значи ли това, че ако един следовател не може да пише на лаптоп, трябва да извика жена си да му пише разпитите? В какво качество е във варненското следствие цяла седмица журналистката Кунева, след като не е назначена нито от прокуратурата, нито от следствието като технически сътрудник? На практика Кунева е посочена от страната на пострадалите. По същата логика утре някой обвиняем може да доведе собствената си секретарка да му пише разпита.
Три месеца след публикацията на АФЕРА проверка на Инспектората на ВКП, възложена от главния прокурор Сотир Цацаров, установи, че що е рекла АФЕРА, все е вярно.
Afera.bg

 

«