« Върни се назад Публикувано на 18.09.2023 / 10:35

Т. НАР. „РУСКА ЛИНИЯ“, „ДЕТЕКЦИЯТА“ ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ, СЕ КАЧВАШЕ ДА ПРАКТИКУВА – БОКС. „КАКВАТО ВИ Е ОПЕРАТИВНАТА РАБОТА, ТАКЪВ ВИ Е И БОКСА“

Гледам настойчивото поведение на някои колеги от ДАНС, които партийното статукво припозна и неспирно прокламира като видни експерти в сферата на сигурността как не спират, с налудничав поглед, да се възприемат като еталон на правоохранителната мисъл у нас.

От позицията на годините вече съм простил за цялата тая мръсотия, която са сътворили в справките си, за заведените кухи дела и всичко останало.

Те знаят за какво…

Простил съм, но не съм забравил, няма как.

И сега, в размаха на годините, гледайки тези изявени образи, се сещам за времето, в което Атанас Атанасов бе директор на НСС – МВР, а те се качваха в спортната зала на службата, намираща се на петия етаж тогава, за да тренират… бокс.

Т. нар. „Руска линия“ се качваше да практикува – бокс.

В службата работеше един колоритен образ на бившето 2-ро Главно управление на ДС, с когото бяхме близки приятели – Жоро Васев (Георги Васев Георгиев), мир на душата му.

Той беше един от пионерите на джудо, самбо и карате в България, заедно с Ангел Константинов (също служител на 2-ро Главно управление на ДС).

Комуникираше със служителите по свой начин и притежаваше небивало шеговито чувство, което караше по-свенливия оперативен работник да се изчервява при разговорите си с него.

Имаше изявена неприязън към страхливия и сервилен оперативен работник.

Тогава и шегите му към подобни проявления на някои контраразузнавачи бяха изключително пиперливи.

Словото му бе остро, но и справедливо за времето.

Та той, заявяваше на всеослушание следното:

„Каквато ви е оперативната работа, такъв ви е и бокса.

Колкото сте боксьори, толкова сте и оперативни работници.“

Аз не бих си позволил да давам оценки, но простете скромния ми съвет към всеки, който претендира за експертност и се изправя да представя с красноречие вижданията си:

– Избягвайте използването на чуждици!

Те не ви правят по-тежки разбирачи на материята „правоохраняване“ – напротив, белег са за изпадане в прелест, което е греховно.

Веднага давам пример:

– Детекция (от лат. „detectio“) – разкриване.

Една от любимите думи на някои господа:

 – деструкция (от лат. destructio) – нарушение, разрушение на структура, разпадане на съставни части.

Тези, които използват чуждици в изказа си по въпроси на правоохраняването, споделят вероятно мисълта, че така се открояват като по-големи познавачи, експерти, специалисти.

Хубаво би било да се знае, че откъсването от изконното българско слово, води до загубата на интуицията.

Да, така човек би могъл да бъде по-добре припознат в някои чужди посолства, но загубата на интуиция обрича правоохраняващия и произтичащите очаквания за сигурност от него на гибел.

Интуицията е толкова важна, колкото и интелекта.

В правоохранителната сфера те са взаимосвързани.

Матерният български език е път към разбиране на Божието слово и който се пъне да го заменя с чуждици, смятайки, че така би тежал повече като специалист, е в дълбок разрив със собствената си душевност.

Залитането в подобна крайност е показател за особени процеси на човешката амбициозност, които в стремежа си да бъдат реализирани на всяка цена, довеждат до промени в нормалното състояние на психиката.

Себелюбието преминава през по-особени степени на проявление, като надскача сферата на нарцистичния комплекс, преминавайки в по-тежка диагноза на манифестацията си.

Велин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

«