« Върни се назад Публикувано на 03.06.2010 / 9:46

Тюрлюгювеч в доклада “Цветанов”

За него съобщи самият вицепремиер Цветанов преди две седмици пред Би Ти Ви, без да дава подробности.
Докладът е за контрабанда, лица и схеми, обвързани с нея, и корупционни практики по границите през последните пет месеца. "24 часа" научи, че това, което Цветанов е предал на премиера Борисов, всъщност са два анализа на ГДБОП и ДАНС.

Една от основните констатации в аналитичния доклад е, че в корупционните схеми по границите участват най-малко двама шефове на мега митници в страната.

Едната е в Югозападна България, другата е край морето. Вторият началник е подозиран за връзка с Дидо Дънката, въпреки че е назначен по препоръка на звеното БОП в крайморска областна дирекция на МВР, твърдят спецполицаи. Човекът край морето е свързан с нашумелия Цайса и бившата ВИС-2.

Първият началник е по-едър и е с прозвището Шушумигата. През неговата подопечна сурермитница тече масовата контрабанда на цигари и горива. Докладът, който е в обем 42 страници, обхваща дейностите на митниците на вътрешната и на външните граници.

За външните граници сочи как митничари, гранични полицаи и други юнаци по границата събират пари от различен внос – карго стоки, цигари, горива, наркотици, зеленчуци и алкохол. Според спецполицаи са посочени конкретни тарифи за всеки от различните служби по границата. Сумите са за камиони, контейнери или бусове.

Парите отивали по веригата, редови митничари, началници на смени, шефове на пунктове и на митнически дирекции. Не са забравени гранични полицаи, пътни такси и разрешителни (УПТР), и хора, отговарящи за сигурността на границите.

Каква е схемата по вътрешните граници?
Там празните камиони, цистерни, тирове и бусове не подлежат на кантар и проверка от УПТР. Тоест минават "метър". И ги пишат "празни", независимо дали е така или не.

Обикновено празните тирове и цистерни, които пътуват към Македония, Сърбия и Гърция, се връщат пак празни. "24 часа" обаче единствен описа схемата в няколко броя как всъщност камионите и цистерните се връщат празни само по документи, а иначе карат цигари контрабанда.

В потвърждение на това бе операцията на МВР миналата седмица, когато бе заловена "празна" цистерна със стотици мастербокса цигари в нея.

Описани са и зависимости на митничари със спедиторски фирми, които обслужват "определен брой транспортни средства", които преминават непрекъснато празни през границата. Или пък за такива, които се използват като "тапа" за внос на едни или други стоки.

В доклада са изказани подозрения, че висши служители в агенция "Митници" участват в гореописаните коруционни практики. Има изброени случаи в тази насока с обяснението, че те не са доказани, а има само съмнение за съпричастност. Ставало дума за границата с Македония.

Посочени са хора от висшите ешелони на митниците с прозвища Шперплата, Елби, Шушумигата и Павката. За тях имало съмнение, че участват в корупционни практики.

В друга част на доклада на вицепремиера Цветанов се посочва, че много от митничарите по вътрешните граници са замесени в наркотрафика и целенасочено са провалили няколко "контролирани пратки" с дрога на ГДБОП, които трябвало да дойдат от Гърция към България.

След сигнал за предстоящ трафик на кокаин или хероин от гръцка страна към ГДБОП антимафиотите решават да "пуснат" пратката през границата и да видят къде ще отиде. Информацията те споделят с митниците и всеки път пратката не минава, пише още в доклада "Цветанов".

Затова от ГДБОП решили да действат сами. При операциите им обаче имало риск стоката да бъде изхвърлена при опит за арест.

"Възкръснаха старите механизми за внос на контрабандни стоки", се твърди в документа.
Различни служители на границите – по сигурността, митничари, полицаи и дори местни магистрати и партийни лидери работят за контрабандните канали", пише още в доклада.

В него се сочи "явното нежелание на агенция "Митници" да съдейства на МВР за операции по границите.
Засечено е как зам.-директор на митниците през декември м.г. разпорежда устно да не се помага на МВР. Като под вътрешното министерство се визира директно министър Цветанов.

Все пак в документа честно е описано как голяма част от граничните полицаи участват в схемата за внос на контрабандни стоки срещу заплащане.

В доклада "Цветанов" са обяснени на премиера Борисов схемите и механизмите, по които се внася китайска и турска стока на занижени цени. Описан е и каналът за внос на маркови стоки менте през пунктовете по турската граница. "Събирането на пари по границите, което върви от ниските нива към високите, е заплаха за националната сигурност", се казва още в анализа.

Имало сведения, че част от парите от рекета по границите отиват към партии от сегашната опозиция. "Но по тези сигнали предстоят проверки", пише в документа.

Посочени са и имена на едри босове на контрабандата като Дънката и Маслинката.
Част от анализите на антимафиотите и агентите на ДАНС са предоставени и на финансовия министър Симеон Дянков, научи "24 часа".

Целта била той да се убеди, че ниските и средните нива в агенция "Митници" не работят . МВР докладът посочва пирамидални структури на контрабандата, свързани с арабската общност в България, и с бившите групировки СИК и ВИС-2.

Не са подминати и производителите на алкохол. Посочено е, че много от тях използват фалшиви бандероли, произведени предимно в Турция.

Старата схема с цистерни отново в действие
Преди седмица при акция на МВР бе ударен канал за контрабанда на цигари от Македония с празни цистерни през пункта Логодаж. Антимафиотите изчакаха "празната" цистерна да мине през границата и проследиха пътя й до склад в Пазарджик, където стоката се разтоварва. В цистерната имаше 130 мастербокса цигари контрабанда.

Сигналът за нередности на пункта Логодаж е даден в агенция "Митници" в началото на тази година. В него се съобщава, че шефът на пункта прибира пари от рекет, които му се носят в неговата вила.

Схемата била следната. Всяка кола, която пренася цигари от Македония, трябва да плаща по 100 евро на митничарите, за камионите сумата била от 10 000 евро нагоре.

Оказва се, че през няколко пункта на българско-македонската граница и един на границата с Гърция месечно по няколко пъти отиват и се връщат едни и същи "празни" камиони и цистерни. Заловената цистерна с цигари е минавала "празна" 17 пъти от началото на годината, показала справка.

"Историята с празните цистерни повтаря класическата схема за контрабанда от средата на 90-те г. на миналия век.

Тогава известна македонска фирма караше цигари към България нелегално в празни цистерни. Те отиваха до Гърция и се връщаха празни по документи, но натоварени с нелегални виетнамци. Една цистерна събира 75 виетнамци", разказаха пред "24 часа" експерти.

Сега виетнамци няма, но далаверата с цигарите продължава. Папиросите се увиват в дебели найлони, за да не миришат на нафта, когато ги разтоварят.

Според МВР става дума за сериозен "македонски" трафик на нелегални папироси, защото повечето от заловените количества са именно оттам.

30 атакуват влак, ловят една баба
Масирана акция по залавянето на контрабандни цигари от Сърбия във влака Белград-София отново е претърпяла фиаско миналата седмица, научи "24 часа".

На 5 май т.г., както "24 часа" писа, над 25 митничари от Калотина, мобилни групи и служители на Митническо разузнаване и разследване, подпомогнати от екип на Гранична полиция, атакуваха влака по сигнал за пренасяне на голяма пратка контрабандни цигари.

Операцията претърпява фиаско, защото са хванати две баби с по-два стека цигари.
Миналата седмица 30 проверяващи митничари и гранични полицаи са хванали една баба с два стека цигари.
Взели са ги срещу разписка, в която тя твърди, че не е знаела че не може да се пренасят толкова папироси.

* заглавието е на afera.bg

Стефан Ташев
в. 24 часа

«