« Върни се назад Публикувано на 12.10.2017 / 20:00

ТРИ МЕСЕЦА МЪЛЧАХ ЗА СЛУЧАЯ „Д-Р ГАГОВА“. ПРОКУРАТУРАТА ИСКА ВЛАДО ПЛАЦЕНТАТА ДА НЕ ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА! ОСВОБОДИХА ГО, А ПРИ ПРАВИЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ ЩЕШЕ ДА ОСТАНЕ В АРЕСТА ДО 8 МЕСЕЦА!

Д-Р ГАГОВАТри месеца мълчах за случая „д-р Гагова“, но днешните репортажи с Владо Плацентата ми дойдоха повече.

Адвокат съм на д-р Гагова от деня на побоя. Същия ден бе извършена съдебно-медицинска експертиза, която установи счупване на носа (направена бе незабавна операция), тежки хематоми по устата, скулите, тилната област и т.н. В експертизата вещите лица изрично записаха, че след разпит на свидетели, ще дадат заключение дали е налица изпадане в безсъзнание, за да се определи телесната повреда като средна. Въз основа на тази експертиза, бе повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда на медицинско лице.

От първия ден на разследването сме конституирани като пострадали и съм направил искане да се спазват правата на д-р Гагова по НПК. Неколкократно е говорено с разследващия полицай за преквалификация на обвинението и разпитват ли се свидетелите.

Когато наближи края на двумесечния срок за задържане и беше неибежно освобождаването на обвиняемия, поисках от СРС да вземе процесуални мерки за защита на пострадалия, предвидени в НПК.

Тогава научих, че обвиняемият е изпратен за изследване в Психиатрията към затвора в Ловеч, за което никой не беше счел за необходимо да ни уведоми, с предполагаема цел да бъде освидетелстван като невменяем. Слава Богу, вещите лица не се подведоха.

СРС свърши работата си (засега единствен) и наложи мерките за защита на пострадалия. По време на двете заседания, поставих на двама прокурори въпроса за разпита на свидетелите и нова съдебно-медицинска експертиза, за да се установи реално претърпяната средна телесна повреда. Освен свиване на рамене и условно обещание да се предаде на наблюдаващия прокурор, друго не последва. Всъщност, последва – освободиха Владо Плацентата, поради изтичане на максимално възможния срок за това обвинение!

При правилна квалификация, щеше да остане в ареста до 8 месеца!

Днес научавам, че СРП щяла да внесе обвинителен акт до две седмици!

Как, господа прокурори, мислите да го направите, като не сте ни призовали и не сте ни предявили материалите от предварителното производство?

Как, като не сте ни дали възможност да представим доказателства, а именно свидетелите, които са видяли изпадането в безсъзнание и вие упорито не рзпитвате?

Как, като не сте назначили допълнителна съдебно-медицинска еспартиза, която да установи деиствителната телесна повреда?

Искате да остане обвинението за лека телесна повреда, за да приложите чл.78А НК?

Искате повторение на процеса с шведа?

Искате Плацентата да не влезе в затвора, въпреки наличието на поне още три висящи наказателни производства? Поискахте ли актуално свидетелство за съдимост, за да проверите дали вече няма влязла в сила осъдителна присъда?

Защо не извършихте своевременно необходимите следствени действия, за да преквалифицирате деянието, а допуснахте да изтече срока на задържане?

Кой взе това решение и по какви мотиви?

Имате ли намерение да зачетете правата ни по НПК?

Така ли изразявате „възмущението си“?

Нали знаете, че посегателствата срещу магистрати се преследват по същия текст от НК? Така ли ще постъпите, ако пребият някой от вас?

Чакам да спазите НПК, за да не търсим ПЕРСОНАЛНА отговорност от всеки работил по делото и неизпълнил задълженията си по закон!

Това знам как да го направя! И имам желание, за разлика от вас!

ИВАН ПЕТРОВИван Петров

Адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1995 -2008/

 

«