« Върни се назад Публикувано на 02.06.2010 / 19:06

Тридесет и пет магистрати на слушалка

След двумесечен престой в ареста двамата ще го напуснат срещу парични гаранции, реши Софийският градски съд. Това ще стане обаче само в случай, че свободата срещу кеш бъде потвърдена от Апелативния съд. Според прокуратурата Цонев, Сантиров и Тенчо Попов, който вече се раздели с раираните одежди срещу 10 000 лева, са подкупили следователя Петьо Петров.

Последният, който е известен с прякора Пепи Еврото, трябвало да реши "правилно" досъдебно производство за неизгодна сделка, сключена от военното министерство, докато то е било оглавявано от Ценов. Следователят обаче уведомил началниците си за "неприличното предложение" и така тримата заговорници бяха "разпнати" от прокуратурата и МВР в показна акция.

При обсъждането на доказателствата съдия Мирослава Тодорова, която е председател на Съюза на съдиите, подчерта, че вече бившият й колега Сантиров се е дистанцирал от схемата с даването на парите и е направил опит да спре комуникацията си със следователя, след като бил предупреден, че 20 съдии и 15 прокурори се подслушват покрай проверка срещу Панайот Генков. Всички магистрати, чиито телефони били "закачени" от службите, фигурирали в указателя на Генков.

Той нашумя покрай имотния скандал, който разтриса системата след аферата "Красьо". Малко преди да стане ясно, че магистратски роднини са получи право на строеж по Черноморието като крайно нуждаещи, се Генков бе набеден от редица медии и обществени съдници, облечени във власт, че е бил на една маса с Ангел Христов – малкия "брат Галев“. Проверката обаче установи, че едната част на дупнишкото дуо и висшият съдия са попаднали в един ресторант напълно случайно и не са седели на една маса. Вероятно и затова е била проверката срещу него, която е наложила използването на специални разузнавателни средства, но да не гадаем.

Фактът обаче, че представители на съдебната система се подслушват, не е толкова учудващ предвид анонсираната от министър Цветанов, но все още неосъществена, акция "Магистрати". Освен това отдавна и Цветанов, и зам.-главният прокурор Валери Първанов дадоха анонс, че 65 представители на съдебната власт са в полезрението на службите заради нечестиви помисли, действия, зависимости и още, и още причини да бъдат поставени на колене.

Проблемът в случая е, че обектите на разработки или част от тях са били предупредени за монтираните в телефоните им "уши". Както и дали те не са разбрали затова от лица и хора, натоварени със задачата да ги "заковат" или поставят на колене (в зависимост от предпочитанията).

Докато четеше определението си, съдия Тодорова посочи, че в разговорите между следователя Петров и бившата черна тога Сантиров е обсъждан случайният принцип на разпределение на дела в Софийския градски съд. Сантиров посочил, че няма начин компютърната система, която посочва кой съдия да гледа определено дело, да бъде заобиколена.

Случайният принцип обаче можел да се погази при създаването на специализирано съдилище, където имало идея председателят да посочва кой съдия с кое дело да се заеме. Както Mediapool отдавна съобщи, съдията Сантиров е бил фаворит на определени среди в съдебната система за председател на готвения от управляващите трибунал. Тези планове обаче бяха осуетени с ареста на Сантиров. Срещу създаването на специализирания съд се изказаха редица действащи магистрати включително и Съюзът на съдиите.

Друга тънка подробност покрай целия случай с подкупа е свързана с още един едър магистрат, който е в устата на вътрешния министър по всякакъв повод. Този съдия също бе забъркан в имотния скандал. Бе определен и като едно от пипалата на "Октопода". Назначаването му за административен ръководител бе определено като скандално, а редица съдии и най-вече от тези, които са членове на оглавявания от Тодорова съюз, инициираха подписка срещу решението на ВСС. Става въпрос за Веселин Пенгезов, председател на Софийския апелативен съд.

Какво общо има той с целия случай? Веселин Пенгезов е съдията, който е трябвало да подпише разрешенията за подслушване на Сантиров. Тъй като МВР официално е снело доверието си от него, разрешението е поискано от бургаския съд. Това даде основания на адвокатите на Цонев и Сантиров да оспорят законността на използваните специални разузнавателни средства.

Съдия Тодорова посочи, че това не е достатъчно, за да се приеме, че събраните данни от подслушването са несъстоятелни. Случайно или не, тя изтъкна фактът, че в записаните разговори между Тенчо Попов и Сантиров, първият казал по адрес на Пенгезов: "Познавам го до болка, той е голям играч".

Всички тези подробности показват мъничка част от пороците на системата, призвана да осигурява справедливост, и на тази, чиято основна задача е да гарантира сигурност.

Иначе в определението си съдия Тодорова записа, че има данни за участието на Сантиров и Цонев в уреждането на подкупа на следователя и че действително действията на последния "намирисват". Тя обаче прецени, че има опасност Сантиров и Цонев да извършат ново престъпление. От друга страна обаче престоят им в ареста е надхвърлил първоначалния разумен срок за задържане и разследване.

Затова Тодорова записа в мотивите си, че новата мярка за неотклонение трябва да ги възпира от извършването на престъпление и затова определи високи гаранции и за двамата. За Сантиров сумата е 10 000 лева, а за Цонев – 15 000.

Вярно, тези суми са далеч по-ниски от модерните напоследък шестцифрени гаранции, но се отчитат доходите на обвиняемите. В заключение Тодорова посочи, че при определянето гаранцията на Цонев взема предвид казаното от Тенчо Попов на следователя при предаването на 20-те хиляди евро, а именно, че за Цонев е било много трудно да ги събере и му се е наложило да ги търси от две места.

Степан Хиндлиян
http://mediapool.bg/

«