« Върни се назад Публикувано на 03.03.2011 / 12:07

Трети март: Нашето търпение, нашият грях, Народе!!!!

 

 

Нашите българи желаят свободата, но я приемат,

ако им се поднесе в къщата на тепсия.

Васил Левски, февруари 1873

През 2006 г. в град Хобърт, на остров Тасмания в Австралия, се проведе 15-тия Международен симпозиум по човешко достойнство. Мото на симпозиума беше Първия член на Всеобщата декларация на правата на човека (The Universal Declaration of Human Rights, 1949): “Всички хора се раждат свободни и равни в своето достойнство и права”.

Достойнството като съществена проява на човешката етика и свобода беше главна тема на австралийския разговор между философи, историци, писатели и лекари. Правото на достойнство бе разглеждано наравно с човешките права за живот, здраве, свобода и собственост. Едно от големите достойнства на човека е да уважава достойнството на другите – стана основното послание на симпозиума.

Ето какво става обаче с Негово Величество Достойнството по нашите геопсихологични ширини.

СърбияНа въпрос на журналист “По кого ще хвърлите обувка?”, Неманя Костурица отговорил: “По Бил Клинтън, защото бомбардира страната ми!” В България, след Константин Павлов, само от Александър Морфов съм чувал подобен императив. А от мои сръбски колеги знам, че по време на бомбардировките в Белград имало огромни надписи, издигнати по високите етажи на сградите, и на тях пишело “Моника стисни зубе!” и “Колумбе, еб.. ти любопитство!”

Като се върнах във Варна, се събрахме на традицонния съботен обед с приятели в “Atmosphere beach”. Отвън кръчмата, гладни, но с достойнство размахващи криле, гларусите танцуваха върху пясъка в такт със звуците на вълните. Тогава попитах историка Люси Станчев “защо ние нямаме градски фолклор като сръбския?” И той ми отговори: “защото сърбите имат повече фантазия и достойнство. The first cut is the deepest – отпечатъкът на Ориента върху народопсихологията ни е много дълбок. Eдин български войник може да се бори с 100 чужди войника, но сто български войника не могат да се борят с един чужд войник.”

И още: в София преди години Бил Клинтън беше посрещнат с митинг и концерт, в Прищина на 1 ноември 2009 г. хиляди албанци, живеещи в Косово, го посрещнаха с паметник, висок 3.5 метра – на самия Клинтън – издигнат на булевард “Бил Клинтън”, защото на 24 март 1999 г. започнал бомбардирането на Сърбия, продължило 78 дни.

И пак в Сърбия: на нейния национален флаг има съкратено изписано “СССС”, което означава “Само Слога Србина Спасава” – на сръбски “слога” е “разбирателство”.БългарияВ едно сутришно телевизионно предаване водещият и другите край него слушаха и не реагираха на циничните думи на социолога Андрей Райчев, когато той каза, че Левски е “конекрадец” и че Левски и Ботев са ”хлапета с отклоняващо се поведение”.

Сега наближава 3 март 2011 година – 133 години от освобождението ни от турско робство. И пак никакъв морален рефлекс не е включен нито от журналистите, нито от интелектуалния и политическия “елит” на България.

“Народе????”, затова сега откривам Първия български симпозиум по човешко достойнство. Ще поканя поета Стефан Цанев да изнесе лекция за “Българските хроники”. Арх. Христо Генчев, Харалан Александров, Тома Томов и Огнян Минчев – за необходимостта от преодоляването на духовната, за да излезем от икономическата криза. Ако дойде в България и говори на български, Цветан Тодоров може да изнесе лекция за “Ние и другите” и “Страхът от варварите”. Да ни напомни, че “ако не съумеем да сложим край на това пагубно противопоставяне, животът в България ще бъде застрашен.”

Основното послание на Симпозиума ще бъде: “Докога, дами и господа, ще злоупотребявате с нашето търпение?” – ехо от гласа на Цицерон към Катилина: Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?

Нашето търпение, нашият грях, Народе!!!!


PS: задължение на държавата е да уважава достойнството на всеки човек – жив и споминал се. Всеобщата декларация за правата на човека налага на държавата юридическа отговорност за нарушаването на тези права. Следователно, Андрей Райчев и други подобни трябва да бъдат съдени за нарушаване на правото на достойнство на човека. За посягане към Левски, Ботев, Вазов, Яворов и други български светини, наказанията трябва да са големи. В Канада и Франция например отричането на турския геноцид над арменците е подсъдимо.

Д-р Георги Чалдъков

http://www.svobodata.com

 

 

 

 

 

 

 

«