« Върни се назад Публикувано на 25.02.2011 / 15:15

Трактора във фройдистка възбуда: слага маска на Бойко Борисов

 Така започва големият анализ на вестник "Монд" за случващото се в България, като БГНЕС публикува целия текст на материала:

„С усмивка бизнесменът ни кани да се настаним край кръгла маса от стъкло в модерния си безличен хол. Именно тук преди една година са се изсипали полицаите, изпълняващи операция "Октопод". Тя е насочена срещу 20-ина стриптийз клубове и търговски обекти и трябва да покаже нечувана досега воля на правителството да се бори със сивата икономика.
"Петров е едно от лицата на прехода, уверява ни вътрешният министър Цветан Цветанов. "Октопод" представлява симбиоза между бившите властови структури и организираната престъпност и всичко това подкрепено от медийно присъствие". Навремето Брюксел мъркаше от удовлетворение. Накрая, 3 години след влизането на страната в ЕС, там са наясно с рекета, корупцията, прането на пари. Представян за куче в това блато на престъпността, образувало се след падането на комунизма, Петров е третиран като обикновен престъпник.
Информиран в началото на 2010 г. от българската полиция, американският посланик в София оценява тогава неговата империя (таксита, застраховки, проституция) на стотици милиони долара, гласи телеграма, до която се е добрал сайтът Уикилийкс. Следват дълги и мъчителни месеци в затвора. След това правосъдието изпада в безтегловност.
"От 2001 г. аз нямам никакво пряко участие в нито една фирма, а само приятелски връзки", твърди Петров. "Целият полицейски апарат е мобилизиран срещу мен. Близо 150 души бяха разпитани. Всички мои партньори от 20 години насам бяха поставени под натиск. Дори предложиха 250 000 долара на човек да свидетелства срещу мен", казва още той. През декември 2010 г. на Петров е наложена мярка домашен арест. От 7 февруари той е на свобода с условие да не напуска страната и решава да разчисти сметките си.
През януари скандалният седмичник "Галерия", който според властите е контролиран от него, публикува серия от СРС-та, компрометиращи правителството. Изтичането на информация несъмнено е от вътрешното министерство или от специалните служби, където има хора, враждебно настроени към властта. На 10 февруари взривно устройство експлодира пред входа на редакцията. Ръководителят на ДАНС Цветлин Йовчев е принуден да подаде оставка.
Битката обаче едва сега започва. Петров вероятно ще е кандидат в президентските избори през есента, с което ще се политизира съдебното преследване срещу него. Истинският му противник е премиерът Бойко Борисов, който също има нетипично минало. Бивш пожарникар, той беше охранител на бившия комунистически лидер Тодор Живков, след това главен секретар на МВР. Избран е за кмет на София и създава партията ГЕРБ, която печели парламентарните избори през 2009 г. с обещание да изкорени тежката престъпност. Това е човек, който се мисли за Елиът Нес, има нужда от Ал Капоне. За него това е Алексей Петров. В България са примесени сянка и светлина, частни и публични интереси, неофициални и официални власти, продължава статията в "Монд".
С врат на бик, торс на борец, с живи дръпнати очи, Алексей Петров кокетничи, като говори за себе си в трето лице. "Петров е средностатистически гражданин на Европа", казва с усмивка. Ние, разбира се, сме милиони като него – с минало на член на елитно антитерористично поделение, червените барети, създадено при комунизма срещу действията на мюсюлманите, обвинени за протурски настроени, ръководител на отбор по карате, разнолик бизнесмен, чиито съдружници са мускулести мъже, служили някога в неговото поделение. В началото на 90-те години стотици бивши агенти и военни преминаха в охранителния и застрахователния бизнес. Тяхното CV бяха юмруците им, структурите им – подмолни. Затова беше трудно да се различат покровителите от рекетьорите. Понякога те бяха едни и същи лица. Бандитът винаги е конкурент. "Аз правех силно, а не силово застраховане", твърди бизнесменът. "Аз участвах в създаването на групи за самоотбрана, за да защитаваме обикновените хора, защото полицията не правеше нищо", добавя Петров.
Премиерът Бойко Борисов, с когото се срещнахме, не пожела да говори за Алексей Петров, "за да не остави впечатление за държавен натиск върху воденото следствие". Той обаче сподели една история с него отпреди 30 години. Двамата каратисти се сприятелили през 1982 г. В средата на 90-те години, разказва бизнесменът, те дори били партньори в дружество, което трябвало да популяризира техния спорт, но което никога не развило реална дейност.
Според Петров бъдещият премиер е принадлежал към конкурентни сиви структури в охранителния бизнес и събирането на дългове. На 14 август 2002 г. Алексей Петров е прострелян с автоматично оръжие на излизане от басейн. Седмица по-късно Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР, го посещава в болницата. "В служебните ми задължения беше да посетя всякакви пострадали", обяснява днешният премиер. През 2008 г., когато вече е кмет на София, той се изправя пред огромна криза, свързана с боклука. Алексей Петров разказва: "Той ме повика на помощ поради опасността от епидемия. Аз поисках от ръководството на ДАНС да намери решение".
"Защо Алексей Петров има такова влияние? Защото от 2001 г. той е неофициален агент на разузнаването в ДАНС, а през 2008 г. е назначен за съветник на ръководителя на агенцията. Той е сътрудничил в продължение на 10 години, като съдействал за разкриването на контрабандни структури", обяснява Явор Дачков, заместник-главен редактор на вестник "Галерия". "Аз предоставях информация за чужди инвестиции, без да получавам заплащане", твърди Петров.
Алексей Петров все е между два свята. През декември 2006 г. той организира тайна среща между тогавашния вътрешен министър и двама бивши колеги от контратероризма – Братята Галеви, превърнали се във видни фигури в престъпния свят, но за всеобща изненада оневинени през ноември 2010 г. "Те ни предоставяха информация за "къртици", работещи в министерството за конкурентни криминални структури", уверява Петров.Afera.bg

«