« Върни се назад Публикувано на 09.07.2024 / 13:06

ТРАГИКОМЕДИЯТА, НАРЕЧЕНА ГДБОП „КОМПЮТЪРНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ“. ХАКЕРА „ЕМИЛ КЮЛЕВ“ НА СВОБОДА. БОПАДЖИИТЕ, КАКТО ОБИКНОВЕНО, СТАНАХА ЗА СМЯХ

След обжалване на постоянната мярка задържане под стража, Апелативен съд – София освободи Теодор Илиев, известен като Хакера „Емил Кюлев“, тъй като, както обикновено ГДБОП „Компютърни престъпления“ станаха за смях.

Защита на Илиев, попита дали има данни, че Илиев и “Кюлев” са един и същи човек и дали всички престъпления, включени в обвинението са извършени от “Кюлев”.  Според адвокат Людмил Рангелов, данните за връзка между реалния човек – Теодор Илиев и компютърния персонаж са само на база показания и не са подкрепени с факти.

Защитен свидетел твърди, че Кристиян Георгиев е помагал на хакера да продължава със своята дейност. Георгиев е програмист, който създавал различни софтуерни продукти. Единствената връзка според защитата е, че и двамата се познавали от деца, заради квартала, в който живеели.

Апелативният съд не се съгласи с първостепенния съд. Софийският градски съд е счел, че един от свидетелите може да познае “Емил Кюлев” от запис по телефона. Експертиза обаче не е направена. Приятелката на задържания Теодор Илиев е научила от медиите, че Илиев и “Кюлев” са отъждествени. Според апелативния съд, градският е излязъл от границите на обоснованото подозрение.

Няма доказателства IP-адресите, от които данните от фирмите са теглени да са свързани с Теодор Илиев. За иззетите от дома на Илиев компютри и SIM-карти засега се смята, че са на приятелката му. Лаптопът на Илиев е счупен в момента на задържането му, но засега няма данни да е назначена техническа експертиза.

Тричленният състав не успява да стигне до заключение, че престъпните деяния са извършени от обвиняемия. Не е установен и рекетът, за който говорят свидетелите, че е извършен от Илиев. В обвинението липсвали и точните дати на евентуално проникване в базите с данни на фирмите.

Както обикновено досега ГДБОП „Компютърни престъпления“ показаха какви смешници са.

Afera.bg

«