« Върни се назад Публикувано на 20.10.2021 / 17:23

ТРАГЕДИЯТА ГДБОП И ТРАГИКОМЕДИЯТА – „РАЗСЛЕДВАНЕ“ НА ХАКЕРСКИТЕ АТАКИ СРЕЩУ САЙТА „АФЕРА“!

Както вече АФЕРА съобщи след подадена жалба от Веселина Томова на 15 октомври т.г. до Окръжния прокурор на Варна, бе образувано досъдебно производство и разследването бе поверено на БОП – Варна.

Читателите на АФЕРА вече знаят, че сайта е подложен на брутални хакерски атаки от 7 октомври т.г. без прекъсване – ежедневно!

Още на втория ден написах, че няма никакъв смисъл да сезирам каквито и да е институции в България, камо ли ГДБОП, защото през годините имам ПЕЧАЛЕН опит с тях, които не са си мръднали пръста, когато сме се обръщали към тях. Въпреки това обаче сметнах за правилно да сезирам прокуратурата, за да официализирам бруталното престъпление извършвано спрямо сайта АФЕРА.

Днес, 20 октомври – ПЕТ ДЕНА!!!!!!!, след подаването ми на жалбата до Прокуратурата, на телефона ми се обади млада жена, представяйки се за служителка на ГДБОП, която ме попита „ТЕЗИ ДНИ“ кога съм свободна да бъда разпитана по образуваното досъдебно производство, на което нямаше какво друго да отговоря, освен „да“, и със „Сетихте се! И не ТЕЗИ ДНИ, А УТРЕ!“.

В прав текст попитах варненската служителка на БОП – Варна разбират ли от компютърни престъпления в БОП – Варна, а тя ми отвърна, че … „не били профилирани“.

30 години като разследващ журналист се занимавам със служби, МВР и ГДБОП и прекрасно знам, че в ГДБОП с компютърни престъпления се занимават единствено в столицата, където това е отделна дирекция в ГДБОП.

Въпреки че напълно съзнавам, че всичко нататък от това „разследване“ на БОП – Варна ще е пълно фиаско, казах на въпросната млада служителка от БОП – Варна, че утре ще бъда при нея, заедно с компютърния ми специалист, за да предоставим всички данни, които имаме на разследващите.

Три часа по-късно настана истинска „веселба“.

Въпросната служителка от БОП – Варна отново ме потърси на телефона.

„Г-жо Томова, да ви питам нещо. Искам да знам утре като идвате може ли Вашия компютърен специалист да свали системата на мейлите, които сте получили…“. Демек, на пощата на АФЕРА, ако правилно можех да разбера сложната мисъл на бопаджийката.

Първи път и обясних, защото стигнахме до шест пъти да и обяснявам, че посочените имейли в жалбата, които апропо АФЕРА публикува в статия в сайта АФЕРА, получени след първите хакерски атаки, не могат с нищо да помогнат за разследването на хакерските атаки. От имейлите единствено е важно съдържанието, което може да доведе до хипотеза за поръчителите на атаките. Иначе адреса е proton.mail където всеки може да се направи колкото си иска пощи. Мейлите по никакъв начин не могат да проследят хакерските атаки и съм ги посочила в жалбата си единствено заради съдържанието им, в което има детайли, които могат да насочат към поръчителите.

Бопаджийката обаче си настояваше единствено за „мейлите“.

Г-жо, вече повиших тон аз, Вие мейли ли ще разследвате или хакерски атаки?! Казах Ви, че сме ви подготвили ВСИЧКО, КОЕТО ВИ Е НЕОБХОДИМО ЗА ДА РАЗСЛЕДВАТЕ ХАКЕРСКИТЕ АТАКИ И ЧЕ МЕЙЛИТЕ НЯМАТ НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТОВА ПРОСЛЕДЯВАНЕ!

Она си знае обаче „мейлите“.

И казва: „Просто да знам – вашият човек ли „ще свали системата на мейлите“, или да потърся единственият /!!!!/ компютърен специалист, който е в прокуратурата, и като вещо лице…!“

Не издържам! И реввам: „Вие какво ми казвате сега – че вие там в БОП, дето ще разследвате компютърното престъпление, нямате компютърен специалист и че има само един, дето бил в прокуратура, ли?! И мейли ли ще разследвате или хакерски атаки!?“.

За пореден път обяснявам какво трябва да разследва бопаджийката и понеже очевидно нито е в част, нито има хабер от това, което ще разследва, защото „не сме профилирани“, отсичам, че утре ще се явим с колегата ми, ще им дадем каквото имаме и да правят каквото щат, защото и без това знам резултата отсега от „разследването“. Да не говорим, че „сваляне на системата“ на пощата на АФЕРА ще видят през крив макарон, защото точно пък на тях да си дам системата на пощата – айде бе! Нищо, че само тя очевадно ги интересува!

Това е ТРАГЕДИЯТА, НАРЕЧЕНА БОП! Не, че в София и в ГДБОП не е по-различно.

Това е ТРАГИКОМЕДИЯТА, НАРЕЧЕНА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ НА ХАКЕРСКИТЕ АТАКИ СРЕЩУ САЙТА „АФЕРА“!

Впрочем, докато се натуткат „непрофилираните“ варненски бопаджии, които очевадно са на ниво ясли в компютърните неща, да не говорим за компютърни престъпления, изборите отдавна ще са минали и Властта, която удря АФЕРА, ще спре да плаща на хакерите и пито – платено. Много важно какви вреди е понесла АФЕРА, журналистите, рекламодателите и читателите. Много важно, че и поръчители, и изпълнители на поръчката ПАК няма да бъдат разкрити.

Утре естествено с колегата ми ще предоставим на бопаджийските корифеи на компютърната мисъл всичко, което им е необходимо за да разследват.

И да правят какво щат. Ако изобщо знаят какво да правят.

Това не е държава, това е абсолютна кочина! ГДБОП я търси само, когато искаш да влезеш в редиците на „дежурни свидетели“ по диктуваните на тях показания върху които скалъпват великите си „дела“.

Ние нямаме никакво намерение да обучаваме бопаджии на „мейли“ и „хакерски атаки“. Имаме друга работа – ежедневно да се бием с хакери, поръчителите на които са от кръгове до Властта, която в момента управлява.

Сами. Защото МВР Узунов си бърка в задника.

Веселина Томова

«