« Върни се назад Публикувано на 25.07.2022 / 17:32

ТОЯ НИКОГА НЕ Е БИЛ РАЗСЛЕДВАЩ ЖУРНАЛИСТ, АМА ФСБ ГО ГЕПИ КАТО ОРГАНИЗИРАЩ ДИВЕРСИИ С УКРАИНЦИ ЗА СВАЛЯНЕ НА РУСКИ САМОЛЕТИ. АПРОПО, СЪЩИЯТ ТОЯ, ОХОТНО КАНЕН ОТ СЛУГИНСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИ, ОБЯВИ, ЧЕ ПУТИН УМИРА И ЧЕ ИМАЛ ИМЕНА НА ЖУРНАЛИСТИ, ВЗИМАЩИ РУБЛИ ОТ ПУТИН

Христо Грозев беше обещал да публикува списък с журналисти и политици, които вземат рубли от Путин, но нещо се разсея, а сега излиза, че той взема пари от украинци, за да организира диверсии.

Христо Грозев никога не е бил разследващ журналист.

Познавам го от времето когато купи Пресгрупата с Огнян Донев и Любо Павлов, а после се изпокараха. Мисля, че работи за британските служби, защото сайта Белингкат е пощенска кутия най-вече за техни операции.

Явор Дачков

–-

Името на Христо Грозев стана публично известно в България през 2010-а, когато заедно с  Любомир Павлов, Огнян Донев и Карл Хабсбург (с пети съдружник – германеца Даниел Руц) купиха пресгрупата „24 часа“, „168 часа“и „Труд“. Неофициалната цена на сделката е 40 млн. евро. Няколко месеца по-късно съдружниците влязоха в остър конфликт като се стигна до издаване на обезпечителна заповед в полза на Христо Грозев, с която бе наложен запор над имуществото на „Труд“, „24 часа“ и печатната база.

Българинът Христо Грозев от изданието Bellingcat е бил задействан в операцията на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна, която планирала отвличане на руски военни самолети. Това разкритие прави руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), цитирана от „Комсомолская правда“.

ФСБ съобщава, че е осуетила операцията на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната за отвличане на руски бойни самолети, контролирана от тайните служби на страните от НАТО.

В информацията на Службата се посочва още, че руското контраразузнаване в хода на оперативните действия срещу украинското разузнаване е получило данни, благодарение на които руските въоръжени сили са унищожили редица украински военни обекти.

„РИА Новости“ отбелязва, че телевизия „Россия 24“ е показала фрагмент от кореспонденцията на Грозев с един от участниците в операцията. Чрез своя координатор Грозев намира двама куриери, които се срещат на гарата в Липецк с друг куриер от Москва, нает от украински разузнавачи. Той носел авансово плащане от 4000 долара за руски пилот, съгласил се да участва в отвличането на руските самолети.

„Ние знаем за участието на Грозев в (британското външно разузнаване) MI6 не само от неговите изявления“, казва служител на ФСБ по телевизионния канал.

„Напоследък украинското разузнаване престана да крие връзките си с тайните служби на страните от НАТО, а се стреми да заеме място по-близо до лидерите от Вашингтон и Лондон“, добавя той.

Телевизията показва още видеозаписи с разказите на координатора на куриерите Динар, който е задържан от служители на ФСБ в апартамента му в Казан.

„Всъщност съм много ядосан на Христо Грозев. Мога да обясня защо. Вярвах му като на човек, който никога няма да ме заблуди… Затова лесно се съгласих на всичко това, защото бях напълно сигурен, че нищо не застрашава никого. Не съм мислил, че там е толкова мръсна работа“, споделя задържаният.

Според директора на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин изданието Bellingcat се използва за оказване на натиск върху всяка страна, както и върху физически и юридически лица.

СВР има информация кой ръководи този проект на уж журналистически разследвания, в който участват и бивши служители на спецслужбите, отбеляза Наришкин.

 

«