« Върни се назад Публикувано на 23.09.2023 / 22:48

ТОЧНО ТОЗИ ЗАМОГНАЛ СЕ „ЕКСПЕРТЕН“ ФАКТОР СЕГА СЕ НАТИСКА ДА ПРАВИ РЕФОРМА В СЛУЖБИТЕ, А ИЗЖИВЯВАЩИТЕ КАТО ВЕЛИКИ ЕКСПЕРТИ БЯХА ОНЗИ ДЕГРАДИРАЩ ФАКТОР, КОЙТО БЛОКИРА ДЕЙНОСТТА НА КОНТРАРАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ НИ СТРУКТУРИ

„За съжаление отново първо чужди служби трябваше да открият, че имаме поредния шпионин в България. И след това нашите служби реактивно направиха това, което направиха“.

Така съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира скандала с експулсирането от България на предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и още двама души. 

Българските служби винаги се задействат вследствие на чужди открития, каза още той.

Да, че се задействат от чужди служби до известна степен е прав (македонското „откритие“ тук няма да коментирам), но веднага следва въпрос:

– Кой, кога и кое докара контраразузнаването ни до там, че то да премине критичната си точка по отношение на собствената си агентурно – оперативна дейност и да започне да се възприема като маша в ръцете на „партньорите“?

Това питане и последвалите от него задълбочени отговори е необходимо да предшестват каквато и да е реформа по отношение на специалните ни служби.

Да не се окаже така, че службите ни са работили добре и е могло да заработят още по-ефективно, ако не се е случило нещо, което да ги блокира и деморализира напълно.

Още повече, да не се констатира, че определени лица, изживяващи се като велики експерти, са били част от онзи деградиращ жив фактор, който е в основата на разрухата и блокирането на дейността в контраразузнавателните ни структури.

Немалка част, точно от този, замогнал се „експертен“ фактор, сега се натиска да прави реформа в цялостната дейност на специалните ни служби, обличайки лукаво намеренията си в превъзвишени, но напълно изпразнени в професионално отношение фрази.

И се чудя на противопоставянето, което вече с варварски методи преследва заветната си цел – да манипулира съзнанието на хората, навлизайки в най- сакралната част на духовната им нагласа – вярата.

И не само това…

 Да замъгли с беззаконието си духовните очи на народа ни до такава степен, че мястото на Бог, благостта и дълготърпението на Светата Троица да бъдат угоднически заменени с новото, все по-агресивно и нагло утвърждаване на евроатлатическия идол.

Идол с претенции за повелител на най-висша мирска, нравствена ценност.

Да, наглостта достига до там, че Бог дори няма място в конституцията ни и там е необходимо да присъства не Той, а ЕС и НАТО.

Ама разбира се, къде е Бог… , къде е НАТО?

В Стария завет има една история със жреците на Ваал.

Днес те сякаш са се преродили.

Времената ни са пълнят със заблудени, замогващи се изменници, които в измамата на жадната си далавера се превръщат в „губители“.

Кои са „губителите“ според св. Василий Велики?

Това са тези, които се стараят да предадат на всички своя собствен порок, и се насилват да направят мнозина подобни на себе си, за да избегнат опозоряването, когато пороците бъдат общи.

Сигурно затова е и напънът им ЕС и НАТО да са в конституцията ни…

Непочтено е да съдя, когото и да било в тази нова „жреческа дейност“, затова ще споделя нещо от св. Паисий Светогорец, което всеки може да тълкува по свой начин:

„Понякога Бог допуска нещо, за да произлезе нещо по-добро, а друг път допуска нещо с възпитателна цел.

Едни биват възнаградени, а други изплащат дълговете си, нищо не се губи.

Знайте, че каквото Бог допуска, дори примерно да бъдат изтребени хора, то е от човеколюбие, защото Бог е „благоутробен“.

Колко човека изклал свети пророк Илия (вж. 3 Царств. 18:17 – 40)?

Триста жреци на Ваал.

Казал им: „Помолете се вие, ще се помоля и аз, и чийто огън се запали от самосебе си, неговият Бог е истинският“.

Тогава жреците на Ваал започнали да викат: „Чуй ни, боже наш Ваал, чуй ни!“, но нито звук, нито стон.

Св. пророк Илия им казал: „Сигурно ще е зает вашият бог и не ви чува, викайте още по-силно!“

Онези продължили да викат и да се бодат с ножовете си, както имали обичай, за да изпитват болка и да викат по-силно, за да ги чуе Ваал.

След като накрая нищо не постигнали, свети пророк Илия казал:

„Намокрете моите дърва!“.

„Три пъти ги намокрете“ – казал.

Излели три пъти вода над жертвеника, който направил пророкът, тъй че от многото вода всичко се намокрило, та водата потекла и наоколо.

Щом той се помолил, паднал огън от небето и изгорил заедно с жертвата и самия жертвеник.

Тогава пророкът казал:

„Хванете жреците, защото подвеждат народа към идолослужение“ и ги изклал всичките.

Мнозина казват: „Но как така пророкът да изколи толкова?“.

Бог не е варварин, нито пророкът бил жесток, но идолските жреци били заблудили целия народ, тъй че се стигнало дотам пророкът да каже:

„Само аз останах!“

Толкова голяма била заблудата!

Жреците повече страдали от собствените си убождания и прорязвания, които сами си направили, отколкото от ножа на свети пророк Илия, който сложил край на мъченията им.

Болката от собствените  им ножове била по-голяма.

Защото това, което Бог допуска, е човеколюбиво, а техните прорязвания били мъчителни“, завършва изповедта си светията Светогорец.

Достойно слово за размисъл днес, след всичко, на което сме свидетели.

Когато се самозабравим и в низостта си приемем угодно заблудата, започвайки да смятаме смирението за черта на добитък, а почтеността за непотребна, Бог ненадейно изпраща и пророците си.

Дали с ножове или с друго Негово повеление, те рано или късно пристигат – Божии са…

Велин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

«