« Върни се назад Публикувано на 13.08.2017 / 9:00

ТОП 10 НА ПОЛИТИЦИТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ДЛЪЖНИЦИ. МАРЕШКИ – ТОП ДЛЪЖНИКЪТ, ИВАН ИВАНОВ „ПИЛЕТО“ НА ДЪНКАТА – СЪЩО

МАРЕШКИ„Харчете толкова, колкото изкарате.“ Този съвет неотдавна получи младата аудитория на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна. При това не от кого да е, ами от самия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. В своето изложение, продължило близо час, Борисов се опита да даде на студентите няколко ценни урока за финансова дисциплина, предимно в държавнически план. Дали обаче не е време министър-председателят да извади наново записките си и да изнесе лекция на своите колеги политици, които в последните години са натрупали задължения към кредитори за над 100 милиона лева? Факт, за който „БАНКЕРЪ“ научи от регистъра на декларациите, които всеки висш чиновник е длъжен да подаде пред Сметната палата по реда на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Оказва се, че през последните години министри и заместник-министри са взели заеми на стойност около 3.5 млн. лв. от банки, физически и юридически лица. Повечето задължения са под формата на потребителски и ипотечни кредити и участие в лизингови схеми.

Сред първенците в това отношение е бившият заместник-министър на отбраната Десислава Йосифова, назначена от служебното правителство на Георги Близнашки, а впоследствие станала любимка и на земеделеца Николай Ненчев. Тя има дългове в размер на над половин милион лева.

Заеми за близо 700 хил. лв. има и бившата заместник-министърка на спорта Ваня Колева. Всъщност тя ползва кредитна линия (по която е учредена ипотека) на стойност 665 000 лева. Колева се прочу покрай близостта си със „строителя“ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заедно с жена си Десислава кумува на сватбата й.

Нейният шеф –Красен Кралев, пък е взел 463 609 лв. кредити

Освен това в декларацията си Кралев е отбелязал, че притежава редица имоти и земи. Tой има къща с двор от 816 ĸв. м в столичния ĸвартал „Дpaгaлeвци“, ĸyпeнa за 528 979 лева. На влог държи над четвърт милион. Πpитeжaвa и акции в три ĸoмпaнии.

Депутатите от 44-ото Народно събрание са навъртели кредити за близо 100 млн. лева.

В регистъра са публикувани декларации на 228 депутати. Десет пък са получили уведомления от Сметната палата, че не са подали своите декларации. Любопитното е, че сред тях са председателите на партиите БСП и ДПС – Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Няма да е изненада, ако тези липсващи данни променят сегашния вид на класацията.

Сто и десет депутати са декларирали задължения над 5000 лв., като част от тях не са уточнили конкретния кредитор, а само вида му.

Марешки е топдлъжникът

Около 90% от заемите (или 90.355 млн. лв.) са обявени от заместник-председателя на парламента и лидер на „Воля“ Веселин Марешки. Задълженията на аптечния бос и неговата съпруга са обслужвани по 48 различни кредита. Жена му Светлана е титуляр по по-голямата част от тях и съдлъжник по останалата. От посочените задължения 22 са към банки, а останалите – към различни физически и юридически лица, които не са разписани конкретно.

Един от новите законотворци – Борис Кърчев от ГЕРБ, дължи на финансовите институции около 410 хил. лева, по-голямата част от които са под формата на инвестиционен кредит. Кърчев има и 12 декларирани имота. През 1996 г. той започва изграждането на първата си кабелна телевизия в Симеоновград, а през 2002-ра – в Раднево и Казанлък. През 2006-а се захваща и с по-мащабен проект и създава „ТВ Тракия Казанлък“. От 2009 г. започва изграждането на кабелна телевизия и в Стара Загора, за което може би е ползвал банковото финансиране.

Съпартиецът му Дилян Димитров, който води листата в Монтана, пък има дългове за 367 хил. лева.

Опозицията също има свои представители в класацията. Става дума за Иван Иванов от БСП и Джейхан Ибрямов от ДПС. Двамата са взели заеми за около 300 хил. лв. всеки.

Запознати твърдят, че Иванов е близък с бизнесмена от морската столица Даниел Славов – Дънката.Славов беше арестуван при операция „Медузи“през март 2010 година. Разследването по нея обаче впоследствие беше прекратено. Бизнесът му е свързан със строителството. Депутатът от БСП е декларирал също така, че притежава над 10 имота и 67 ниви, лозя и трайни насаждения.

За Джейхан Ибрямов се знае, че беше заместник-министър на инвестиционното проектиране с ресор връзка с общините в правителството на Пламен Орешарски. Ведомството му обаче бе закрито почти веднага след скоропостижното падане на кабинета.

Полина Христова от „Воля“ има дългове към финансовите институции в размер на малко под 300 хил. лв., а Нели Петрова от ГЕРБ е с 284 хил. лева. Сред дамите личат имената на другата дива на Марешки – Боряна Георгиева и Гергана Стефанова, която е председател на парламентарната група на „Воля“.

Разбира се, интересни лица не липсват и средполитиците, които не участват във властта.

Румен Христов от СДС има близо 300 хил. лв. дългове към банки и физически лица. Лидерът на „Евророма“ и виден „деец“ на ромското включване Цветелин Кънчев пък е взел кредит за около 100 хил. лева.

Секретарят на партия „Възраждане“ Николай Дренчев има задължения за 350 хил. лв., а отделно е отбелязал, че е изплатил заем за близо 100 хил. лева. Неговата формация се прочу като единствената, спечелила държавна субсидия, въпреки че не влезе в парламента след изборите през март. От „Възраждане“ решиха да дарят подпомагането за благотворителност.

Няма как да пропуснем и партийния функционер на БСП Георги Гергов. Между кафетата с главния прокурор и караниците с лидерката Корнелия Нинова. Гергов е задлъжнял с близо 10 млн. лева.

Странно или не, бизнесменът не е потърсил помощта на банките, а взел парите от физически и юридически лица.

Живот по мярка

В далечна Америка един от ключовите показатели за стабилност и мощ на дадена фирма е нейната репутация. Тя е важна не само за банките, но и за контрагентите. Подобна важност има тя и при физическите лица. Какво означава това? Най-просто казано, е доказаната възможност на определено лице да обслужва редовно кредитите си до определено ниво. Колкото повече кредити можеш да плащаш чинно, толкова по-стабилен си като кариера или като корпоративна мощ и стабилност. Един вид – толкова по-предсказуем си.

В нашата България нещата, разбира се, стоят обратно. Тук несполучливият преход към пазарна икономика и в частност печалната слава на кредитните милионери обори здравата пазарна логика.

Независимо кой кой е и с какво се занимава, в един момент всеки може да изпадне в конфузната ситуация парите да изтекат неусетно от портфейла му, и то въпреки усилията, които полага.

Да живееш по мярката си. Това правят повечето хора, но когато „прескочат“ бариерата и се озоват в някой министерски кабинет или кацнат на депутатската банка, нещо като че ли се обръща в тях и започват да губят мярка.

Други пък искат винаги да блестят независимо от финансовото си положение. В тази ситуация хората на властта като че ли най-често попадат. Положението им пък дава възможност да си поискат и да получат. А веднъж вече подети от този кръговрат, те влизат и в ролята на защитени, или както казва народът, богопомазани.

www.banker.bg

«