« Върни се назад Публикувано на 18.02.2011 / 14:12

Топ секретно! Доклад на Джеймс Уорлик до Хилъри Клинтън

До държавният секретар на САЩ,
Уважаема г-жо Клинтън, пиша ви от България. Нашият нов атлантически съюзник. Предполагам се сещате къде се намира. Добре де, вероятно не се сещате….Аз също не знаех, както и никой в Държавният департамент. Аз лично предполагах, че е някъде в Азия. Въпреки, че от департамента ми бяха резервирали билет до Африка. За съжаление истината се оказа съвсем друга…Намира се до Турция и Гърция,които в последно време нещо не ни обичат много.

А на запад бди зоркото око на жена ми, която е посланик там. На изток е Черно море….знам, че нищо не ти говори, но от там ще минава руски газопровод. Сега сети ли се… А пък на север сме имали някакви военни бази. Та общо взето това е. Престоят ми не започна много добре. Още на летището ми откраднаха телефона….Не е вярно това че, никой не ми го е откраднал, а нарочно съм го оставил у нас и съм се надявал се да стане дипломатически скандал за да ме назначат в друга държава….по-далеко от Белград. Знаеш какви лицемери са в департамента.

Пристигнах в посолството ,което впрочем изглежда като бункер на Пентагона. Та сега да ти кажа за правителството. В момента управлява ГЕРБ. Според официалната версия са спечелили изборите….Но в посолството клюкарите разправят друго. В сенатската комисия по разузнаване една вечер са играли на покер. На един сенатор му свършили парите и той заложил, че може да направи Борисов премиер.

Понеже всички мислели, че блъфира се съгласили на залога. Сенатора загубил…. От държавният департамент били бесни на Конгреса и от тогава са във война със сенатската комисия. За да си върнат на сенаторите казали, че вицепремиер ще бъде Цветанов. Но в комисията пак играли покер и казали, че Дянков ще бъде финансов министър. Тогава нашите от департамента извадили последният си жокер и казали, че Сидеров ще бъде коалиционен партньор. Това вбесило един сенатор от еврейски произход и той казал, че скоро всички ще разберат кой е Яне Янев.

Не знам до колко това е вярно……. тук по принцип е много скучно и нашите служители по цял ден само клюкарят. Наскоро Яне покани един политик републиканец от Ню Йорк. Купи ми билет и ми каза да се омитам. Хилъри само да те уведомя, недей да вярваш на злите езици, които твърдят, че аз съм го накарал, за да се махна по-далеч от жена си.

Това не е вярно. Още нещо, тия от "Атака" на Сидеров искат България да си върне територии от Сърбия, Гърция и Турция. Та понеже Гърция и Турция не ни слушат много в последно време, нашите казаха на атакистите да отидат на тяхна територия и да направят митинг или честване. Но онези страхливци казали, че там много биели и отишли в Сърбия. Това е самата истина. Недей да вярваш на жена ми, че аз стоя зад всичко и искам дипломатически скандал за да я отзовеш от Белград.

Сега да ти кажа и за министрите. Най-добре се разбирам с външният министър, в смисъл, че само той знае английски. Друго интересно е, че тук всички си мислят, че Дянков разбира нещо от финанси. Другите не са интересни. Иначе тук няма какво да се прави. Имат си някакви порно-звезди, които даже се опитват да пеят. Всички ме убеждават, че били певици. Но засега не съм се вързал…. Понеже реших да заздравя връзките с българският народ се снимах в един сериал, "Стъклен дом" се казва. Даже Борисов се снима там.Там се снимах и с една хубава девойка Яна Маринова.

Аз го направих само за да подобря връзките с българският народ. Не вярвай на това, което говорят в държавният департамент, че съм се изложил това не е така. Тук толкова обичат сериалите, че ако спрем "Стъклен дом" рейтинга на правителството ще падне. Просто защото ако не гледат сериали хората ще започнат да гледат какво прави правителството. Тук не мога да се оплача от турците и те помагат с каквото могат…

Въпреки, че сигурно не те интересува, ще ти кажа няколко думи и за енергийните проекти и базите. По всичко изглежда, че петролопровода няма да строи. Но пък май руснаците ще строят друг с Турция. Но за това да му мисли посланика в Анкара. За ядрената централа неща са на кантар. Нашето момче Дянков държи фронта и каза, че няма да им даде пари.

Проблема е в Борисов, той по принцип не искаше в началото да се строи. Но руснаците му казали, че ще направи първата копка и ще остане в историята на ядрената енергетика в България. Тук немците и французите също мътят водата, защото и на тях им обещали някакви поръчки…Не знам как ще завършат нещата но, пък докато започнат може и да не съм посланик в България. (В смисъл ако решиш да ме повишиш).

Сега да ти кажа и за "Южен поток". Ако от Конгреса те питат най-добре да обвиниш Берлускони и Брюксел. Иначе аз направих каквото можах. Даже им предложих да търсят "шистов газ"… С други думи да си пробият земята в опит да намерят нещо. Аз го предложиш колкото да спечеля време. Но Борисов и Цветанов веднага се съгласиха и казаха, че още утре започвали да търсят газ…..Представяш ли си да ги оставя да пробият всичко, докато още съм посланик в тази държава. Вярно, че посолството е като бункер, но все пак……..

Относно базите и ПРО-то. По принцип с базите всичко върви добре. Проблема идва с ПРО-то….. Нали по принцип трябва да ги пазим от ракетни нападения. Но пък проблема е, че тях никой не иска да ги напада. Разбрах, че македонците нещо не ги обичат много. Но пък те нямали никакви ракети. Не върви и номера с "Ал Кайда", защото се оказа, че техният клон в България се занимава с производство на дюнери.

Общо взето това е от мен. Искам да знаеш, че ако решиш да ме повишиш онази мисия в Южен Судан ми се вижда все по привлекателна……

Джеймс Уорлик
http://polopot.blog.bg

«