« Върни се назад Публикувано на 29.07.2021 / 10:29

ТОЗИ ПЪТ ТОШКО НА СЛАВИ Е ПРАВ!

„Епицентър“:

Остра декларация на ИТН срещу ДБ.

Скандални факти за бизнес историята на служебния финансов министър Асен Василев изнесе зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов в декларация от парламентарната трибуна.

Поводът е искането на съпредседателя на ДБ Христо Иванов и Мая Манолова от ИБГНИ икономическият и финансовият министър от служебния кабинет да влязат и в редовното правителство.

Според Йорданов е неприемливо, че „Демократична България“ е решила да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет без да е силата, която е спечелила избори.

Той попита и какви игри се играят в 46-ото Народно събрание.

„Ние няма да играем по вашите правила“, подчерта още Тошко Йорданов.

„Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва, защото водите нещата към следващи избори, заяви председател на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

„Какво се случи през тези четири дни, попита Йорданов от трибуната на НС, посочвайки, че досега от ДБ и от ИБГНИ са заявявали, че нямат претенции към състава ва новото правителство.

„Вчера от трибуната на Народното събрание съпредседателят на „Демократична България“ прочете декларация от името на парламентарната група. В тази декларация бяха предявени амбиции за намеса в бъдещия състав на Министерски съвет.

Четири дни преди тази декларация по инициирана от „Има такъв народ“ среща, тук, в това Народно събрание, политическото ръководство на нашата партия се срещна с политическото ръководство на „Демократична България“. На тази среща от „Демократична България“ не са имали претенции към персоналния състав на Министерски съвет.

Вчера Христо Иванов посочи следните имена и това са министрите от действащия кабинет: Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков заради тяхната експертиза и морална чистота. Дали това е така?

Йорданов направи шокиращи разкрития за Асен Василев от парламентарната трибуна:

„Ето факти, които са публично известни. Само факти.

През 2008 г. инвеститор дава 1 млн. и половина долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие, отказва да налива средства и настъпва конфликти.

Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата.

Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира фирмата, в нарушение на договора той води част от програмистите и основава нова фирма, която също в нарушение на предишния договор, новата фирма започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ.

Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев.

След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извън съдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост.

Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър. Разбираме смисъла на думата сиптатия, разбираме, че един човек може да е симпатичен, но когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона.

Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии“, заяви още Тошко Йорданов.

И попита: Какви игри се играят в 46-тото НС?

Игрите се играят от мръсни хора, констатира Йорданов и напомни, че моралът и честността са основни за ИТН.

След изказването от трибуната Йорданов заедно със свои колеги дадоха извънреден брифинг пред медиите.

….

Филип Станев от ИТН:

В политиката, в живота, в бизнеса, в човешките отношения има едно нещо, което се нарича джентълменско споразумение – те не го спазиха.

„Как е възможно в рамките на само 4, вече 5-ти ден е днес, така драстично да се промени позицията на „Демократична България“. Те категорично заявиха, че няма да имат властови претенции по отношение на това кой да заема министерски кресла.

Вчера чухме съвсем друга декларация, съвсем друга позиция. Ние не знаем какво се е случило през тези 4 дни, но тази позиция се е променила драстично. Въпросите, които вие имате относно нашата позиция в разговорите с тези хора, трябва да я отърсите и от тяхна страна.

Нека те да кажат какво се е случило, че те изведнъж да променят коренно позицията си. В политиката, в живота, в бизнеса, в човешките отношения има едно нещо, което се нарича джентълменско споразумение – те не го спазиха.

Не сме казали на „Демократична България“, че не се надяваме на тяхната подкрепа.

За нас това не е затворена врата. Ние просто казваме фактите такива, каквито са. Не сме казали на „Демократична България“, че не се надяваме на тяхната подкрепа при представяне на кабинет.

Просто се надявам това да бъде приятелски знак към тях, да се върнат на нормалните позиции, които заявиха първоначално, че нямат желание за постове и че не е необходимо да предлагат хора в един бъдещ кабинет, особено хора, които са осъдени за кражба на интелектуална собственост.

Този въпрос трябва да го зададете към тях, тъй като вчера се започна с политически декларации от тяхна посока. Ние просто водихме разговори и най-забавното е, че на тези разговори, нямаше никакъв въпрос от тяхна страна какъв ще е съставът на кабинета.

Когато са прави, прави са.

Този път ИТН и Тошко на Слави са прави. Христо Иванов и лобистките „десносектантски“ кръгове около президента Румен Радев съвсем се изживяха като капо ди тути капи, и решиха, че вече са „новия Боко“.

И наистина бе необходимо някой, като Тошко, да ги сложи на място.

Afera.bg

П.П. Явор Дачков: В интерес на истината тук „Има такъв народ са напълно прави.“ И за начина по който Христо Иванов и Манолова водят преговори и за Асен Василев. А ако хората на Слави Трифонов се фокусират върху Румен Спецов, личното назначение на Асен Василев за шеф на НАП, ще стане страшно.

«