« Върни се назад Публикувано на 07.03.2022 / 10:00

ТОВА, КОЕТО СЕ РАЗИГРАВА Е БЯС. УМНОКРАСИВИЯ СЕКТОР ВТРЕЩЯВА. ДНЕШНОТО ИЗМЯТАНЕ ОТ ИСТИНАТА РАНЯВА ВСЯКА СЪВЕСТ, НЕНАПУДРЕНА ОТ СУЕТНАТА И ЕСНАФСКА УМНОКРАСИВА ПРЕДСТАВА ЗА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ

Тези дни видях становище от адвокат Александър Кашъмов, който призоваваше прокуратурата (за която искрено вярва, че е престъпна в сегашния ѝ вид) да вземе мерки срещу хората, които защитават Путин и да се активира срещу тях по членове от наказателния кодекс, за да повдигне наказателно преследване. Нещо, което направи Чехия, и което е по-разбираемо там (предвид Пражката пролет), макар и налудно.

Александър Кашъмов е опитен адвокат и знае много добре, че предложението му може да се приложи много широко. Това е апел за широка репресия. Не само към военнолюбците срещу глобализма, които се кефят на войната на Русия, но и срещу всички, които си позволяват критично мислене и задават въпроси за причините за тази война, която тръгна от 2015 г. Аз съм един от тях и попадам под ударите на идеите на Сашо Кашъмов и още куп други приятели, които иначе от години се борят за демокрация, справедливост, свобода на словото и плурализъм на мненията.

Преди 20 години Александър Кашъмов бе мой адвокат по дело, което покойният бивш министър председател Любен Беров бе завел срещу мен. Когато водех предаването „Гласове“ по БНТ, бях казал, че Беров е патрон на разграбването на България, защото правителството му е управлявано от Мултигруп. От днешна гледна точка последното е вярно, но покойният Беров всъщност не беше в час и не си даваше сметка на какво служи като параван. Сега мисля, че той е бил почтен и използван човек, но тогава не ми минаваше през ума, че това е възможно. Бях млад и без опит, а всичко, което беше във властта, подозирах в заговор.

Сашо Кашъмов ме защити брилянтно. Основната му теза беше, че журналистите се ползват с по-висок праг на защита по отношение на свободата на изразяване и при тях е допустим дори по-остър език, защото са под защитата на свободата на словото. Съдия по този процес беше Мирослава Тодорова, една от най-ярките говорители на Съюза на съдиите – алтернативен глас срещу статуквото в съдебната власт. Противник на Цацаров, Гешев и всичко, което е лоби на Пеевски. Тя ме оправда, благодарение на защитата на Кашъмов. Години по-късно ми отказа интервю, защото би могло да се изтълкува като конфликт на интерес. Мисля, че е принципен човек, въпреки, че днес сме на коренно различни позиции. Мисля, че и адвокат Кашъмов е принципен.

С него се запознахме на богословски и философски разговори у наш общ приятел преди 25 години. Сигурен съм, че той вярва в това, което е написал и затова съм втрещен и пиша този пост. Сашо Кашъмов е един от най-ревностните защитници на свободата на словото, които познавам. Сам ме е възпирал да съдя хора за обиди и различно мнение. И беше напълно прав. Това е най-голямата глупост, предизвикана от суета и наранено честолюбие. Сега пише това, което ме втрещява.

Цялата реакция на моите бивши приятели от умнокрасивия сектор ме втрещява. Не допускат за миг, че могат и да грешат, че светът е по-сложен от техните представи за него и най-вече, че не се върти около тяхното нарцистично его, което произвежда заготовките им за добро и зло. Не ги съдя, защото сам съм минал по този път.

Бях заклет фен на бомбардировките над Белград, срам за САЩ и заради което Европа трябваше да се еманципира от тях (лъжа е, че днешният конфликт е първата война в Европа от 70 г. насам), и люто подкрепях американската инвазия в Ирак, обоснована с официална и документирана лъжа пред ООН (покойният Колин Пауъл излъга, че там има химически оръжия). Днес Путин просто предпочете да не се хване на тази въдица и изпревари американското лукавство, което дори предупреди предварително, но това е друга тема.

Моят фокус е върху това – как бесовете на гнева влизат в хората и ги командват да реагират избирателно. Как синът на Стефан Дичев, написал „Пътят към София“ иска да забрани трети март. Какво кара един от най-убедените привърженици на свободата на словото да предлага на мракобесната (според него) прокуратура да преследва всички, които мислят по-различно от мейнстрийма?

Точно такива бесове са се вихрили след 9 септември 1944 г. Казвам го и за едните и за другите си приятели тук. Това е срам и загуба на човечност. Загуба на образа по който сме създадени от Бог. И най-вече е загуба на разум и съвест, които ни карат да мерим с еднаква мярка.

Днешното измятане от истината е толкова огромно, че ранява всяка съвест, ненапудрена от суетната и еснафска умнокрасива представа за евроатлантическите ценности. Които виждат агресията на Русия, но не се питат, защо е предизвикана. Осем години преди това са заличени.

Изтребването на собственото население от украинската армия е заличено. Изгорени живи 50 души в профсъюзния дом на Одеса през май 2014 г., между които бременна жена, под безучастния поглед на украинските сили за сигурнаст ги няма. Все едно не е било. Пазар за роби в центъра на Триполи преди пет години след намесата на САЩ в Либия – нула отразяване. Пазар за роби в 2017 г.!!!!! САЩ и Ислямска държава заедно в Сирия!!!!

Който има очи и уши да гледа и слуша. Това, което се разиграва в момента е бяс. И съм сигурен, че хора като адвокат Александър Кашъмов могат да го разберат. Другото е глупава либерална пропаганда, която е обида и за вкуса.

Явор Дачков

«