« Върни се назад Публикувано на 03.05.2022 / 8:35

ТОВА Е ИДИОТЪТ! ПРОБЛЕМЪТ НА ТОЗИ СВЯТ Е В ТОВА, ЧЕ ВЪЗПИТАНИТЕ ХОРА СА ПЪЛНИ СЪС СЪМНЕНИЯ, А ИДИОТИТЕ СА ПЪЛНИ С УВЕРЕНОСТ

Нищетата и невежеството на духа пораждат собствена истина.

Всъщност, невежият дух няма нужда от истина.

Важното е коремът и джобът му да са пълни.

Него истина го не храни.

Истината често е свързана с превъзмогване, с изстрадване, а кой корем издържа на страдание?

Буковски беше казал, че проблемът на този свят е в това, че възпитаните хора са пълни със съмнения, а идиотите са пълни с увереност.

Дяволът влизал в човека, когато в сърцето му има кал, а не се доближава до чистото Божие създание.

Да воюваш, е бедствие за чистите сърца.

За калното, да не използвам по-натуралистичния епитет, ще кажа – за вонящото сърце, воюването е средство за натрупване на капитал, за угояване, за печелене с несподелена, тиха, фарисейска нагласа.

Няма как да сложиш греха на везни и да кажеш коя е по-натежала, както и добрината да я квалифицираш като малка или голяма.

Грехът винаги е грях, както и доброто не търпи степенуване.

Да правиш аналогия на събитията в Украйна с Априлското въстание у нас, е не просто неуважение към собствената ни изстрадана история, а откровена гавра с българската духовна същност.

Това е идиотът – гаври се с нещо, което никога не е познавал, никога не му е било мило и свидно, но рекламно изразява мнение и съчувствие, вярвайки си че гради имидж на сърцат човек, роден повече за емпатия, отколкото за продажен бизнес.

Емпатия или бизнес за някои господа, както и преследване първо на лична, а след това и на политическа изгода ще е гласуването да се предостави оръжие от България за Украйна, пренебрегвайки така необходимия за народа ни неутралитет.

Неутралитет, който всеки разумен човек в Украйна и Русия ще разбере и не само не би се огорчил от подобно наше поведение, а би благодарил за мъдрото, духовно проявление на православния си брат.

Може ли проливането на кръв да е благо?

Попитайте някои наши политически фигури готови ли са за подобно благо със собствената си кръв.

Благо за тях е някои друг, ако я пролива, а те да съчувстват… да са състрадателни и да демагогстват, стоящи встрани от реалния огън на събитията.

Воинът-политик, никога не стъпва в „окото на бурята“, но е с претенции да я познава до съвършенство.

И сега някои господа отидоха да видят „бурята“ и да вземат страна в нея, защото Бай Ганьо разбира от всичко и няма как без ястребовата му сила.

Куражът му достига до толкова, че да наблюдава гладиаторска битка от последния ред, но да казва, че е бил в централната ложа и неговият палец наведен надолу да е от основно значение, когато се решава чия да е победата – на истината или на лъжата, на мъжеството или на сервилността, на саможертвата или на продажността.

Проливането на кръв не може да се оправдае, дори когато е за благо, уважаеми самозабравили се парламентаристи.

Още повече, когато се пролива от безсилие.

Безсилие пред някои западни представители и структури, чийто интерес потайно менажира всичко това, а вие благоговеете пред действията им.

Някои духовници смятат, че борбата с фарисейството през всички времена на християнството е била борба с лицемерната праведност и религиозност.

А либералите днес лежерно и неусетно я трансформират в борба с благочестието изобщо.

Един от основните им методи в тази борба се състои в едностранчивото представяне на Бога като „безкрайна любов и безкрайно смирение”.

Нито дума за това, че Той е и безкрайно правосъден, че е „огън, който изтребя”, че „има власт да хвърли в геената”.

Така, че с най-голяма загриженост и съчувствие ви напомням думите на Св. Паисий Светогорец:

„Когато грехът се застои дълго време у човека, дяволът, естествено, придобива и повече права.“

Когато се изправяте със съвестта си пред това дали да дадете оръжие на този или онзи, спомнете си отново библейските слова:

„Блажен е оня човек, който не отива в събранието на нечестивци, в пътя на грешници не стои и в сборището на развратители не седи.“

(Пс. 1:1)

Здрави и блажени да сте!

Велин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

«