« Върни се назад Публикувано на 21.09.2022 / 8:45

ТИ Я ЗАСЛУЖАВАШ! „ВЗБРАННАЯ ВОЕВОДА“ „СТОЙ ЗА ХРИСТА ДО МУЧЕНИЧЕСКАГО КРЕСТА“

Много се радвам, че все пак успяха да направят този шедьовър, носещ святост, за да ти го изпратя…

„Където е високо у човеците, то е мерзости пред Бога“ /Лук. 16:15/

Решихме да ти подарим нещо, което е далеч от желания блясък на човешката суета.

Да е чуждо на онази мерзост, която се бои от метежа в Адамовото тяло, надскачащ плътските претенции.

Един от светите духовници, на които се уповавам, Св. Исаак Сирин казва, че докато някой наистина не възненавиди от сърце причините за греха, той не се освобождава от наслаждението, предизвикано от действията на греха.

В тази жестока борба невинаги побеждава целомъдрието, защото човек, за да бъде изпитан, бива оставян без помощ.

Затова решихме да ти изпратим подарък.

Когато ти е трудно уповавай се на него и съзерцавай.

Няма да намериш друга подобна икона* в България.

Богородицата – Воин с Младенеца* я открих в иконописите на един руски манастир.

„СТОЙ ЗА ХРИСТА ДО МУЧЕНИЧЕСКАГО КРЕСТА“ е посланието и.

Харесах я за теб и я поръчахме на един български иконописец, който възприе идеята и прояви свое творчество при изрисуването на иконата, така че да бъде уникална в изображението си.

Който не покорява волята си на Бога, той покорява себе си на Неговия противник.

Докато не отхвърлим от себе си това, което е неуместно, дотогава не ще разберем с какъв позор сме покрити и не ще познаем срама от това. Само ако човек види своето бреме от грехове върху другите, тогава ще узнае и тегнещия върху него позор.

Надявам се, че тази иконопис ще развълнува сърцето ти.

Да и се радваш!

Тя е за теб. Ти я заслужаваш.

Велин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

……….

  • Икона „Взбранная Воевода“ „Стой за Христа до мученическаго креста“

Необикновен образ на Богородица се появява в село Боголюбово, Русия, в самото начало на 21-ви век. Според очевидци един поклонник е снимал иконата на Божията Майка „Чрезсточова“, но вместо нея на снимката се е появил друг образ на Дева Мария в шлем и ризница, а в ръката си Тя държи осемолъчен руски кръст. След този инцидент изображението започва да се нарича образа на Дева Мария „Чрезсточова в броня“ или „Взбранная Воевода„. Известно е, че подобни случаи са се случили и в други градове, по-специално във Волгоград и Киев.

Първата икона на Богородица с шлем и ризница, и с кръст е нарисувана в манастира Швиато-Введенски Верхтеченски на курганската епархия след появата в такъв образ на Небесната кралица на монаха Серафим. Божията Майка дава заръка да нарисува иконата и да я нарече „Теотокос на Русия“. Скоро на новопоявилия се образ са написани тропарион и контак. Копия от иконата от курганската епархия и от разкритата картина на Боголюбски стават почитани в цяла Русия.

Идеята да се нарисува образът на „Божията Майка на Русия“ за свята помощ във военните казашки кампании идва при казака Красноярск Владислав Юриевич Шчебенков. Иконата е нарисувана през 2012 г. в работилницата за рисуване на икони в катедралата „Архангел-Свети Михаил“ в град Железногорск, след прехвърлянето й в Храма во имя святого благоверного князя Александра Невского светилището е в олтара в продължение на няколко месеца. Когато идва време да се освети иконата, боята върху изображението свише става на мехурчета и тези необратими последици не могат да бъдат коригирани.

Първото чудо се случва през същата година по време на възстановяването на изображението, когато опитни иконописци успяват внимателно да премахнат горния слой на изображението и да го пренесат в друга база.

От 2012 г. Казаците от Красноярск са взели иконата „Възкръснал войвода“ със себе си по военни кампании и на различни събития – като изложбата „Православен Сибир“ и шествия. Всеки, който вижда този образ за първи път, се интересува от произхода му и прибягва до него с молитва.

Невероятни събития бяха наблюдавани от очевидци през 2015 г., когато иконата беше в Донбас. На местата, където стояха казашките милиции и където се провеждаха военни действия и обстрел, след престоя на иконата идва примирие, а боевете спират.

Тази икона е почитана от всички енориаши: както малките деца, така и по-старото поколение, защото всеки, който се е обърнал с молитва към Всесвятия Теотокос, получава разбиране при всички житейски обстоятелства, Нейната защита и помощ.

И всеки път, когато твърдо решим да се борим с греха, думите „Стой за Христа до мученическаго креста“, изписани на иконата ни водят и крепят.

 

«