« Върни се назад Публикувано на 08.03.2014 / 17:11

ТЕ ТОВА Е! ЗАДУШЕВНО ИНТЕРВЮ МЕЖДУ БОРИСОВ И БЕНОВСКА ЗА „НАШАТА ДЕЛЕГАЦИЯ НА ГЕРБ“ И „ХУБАВА, ИЗСТРАДАЛА ЖЕНА В ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА“

 

Публикуваме сърдечно, почти интимно вътрешно-ведомствено интервю на Илияна Беновска от Радио К2 с Бойко Борисов. В него Борисов се радва на Ивайло Калфин и Меглена Кунева и продължава да живее в сферата на пожелателното: „Вече над 300 дена протестиращи обикалят и затварят центъра на София. Хиляди хора протестираха през лятото, десетки хиляди си спомняте дефилираха из София и в други градове. Просто в България за радост хората сме по – разумни и не се стигна до проливане на кръв, така както в Украйна, и жертви.“

АФЕРА запазва правописа на изпратения текст от Радио К2 и го публикува дословно. Съдържанието на въпросите и отговорите не се нуждае от коментар.

Илияна Беновска: Вие слушате „На шестия ден”, седмичното обзорно предаване на „Радио К2”, аз съм Илиана Беновска. И сега се обръщам към следващия събеседник в ефира на „Радио К2”, това е господин Бойко Борисов, лидер ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ, министър – председател 2009 – 2013 година, той се намира в Дъблин след приключилия конгрес на ЕНП, добър ден, господин Борисов!

Бойко Борисов: Добър ден!

Илиана Беновска: Господин Борисов, Вие излъчихте през личния си сайт конгреса на ЕНП, защо?

Бойко Борисов: Първо, ако ми позволите, от вашия ефир да поздравя всички жени, да са живи и здрави, да са добри майки, добри съпруги и всички, които носят това славно име – Тошо, Тодор, честита Тодоровица, както е казано в България!

Илиана Беновска: Приемам поздравлението и Ви благодаря, предполагам, че всеки ден може да бъде 8 – ми март, не само един единствен!

Бойко Борисов: Е, такава е приказката, така че да го кажем. А иначе това, което мога да кажа, е, че фейсбук в момента, туитър и мрежата, може би е единствената свободна медия или от малкото свободни медии и аз се възползвам от това и пишем и пускаме това, което правим, който иска да го прочете.

Илиана Беновска: Но, докато Вие бяхте на конгреса на ЕНП, докато правехте знаменателни, исторически снимки на най – силната жена на света, седнала сред вашите заместник – председатели на ГЕРБ и други срещи, за които сега ще поговорим малко, искам да откроя едно събитие в България – снощи Сергей Станишев от екрана на Националната телевизия, Ви призова на евроепейски дебат за бъдещето на България, приемате ли тази покана?

Бойко Борисов: Знаете ли, от 45 – ия конгрес съм спрял да се интересувам какво мислят социалистите и какво мисли Станишев и дори не съм чул за това, така че не бих си раздвоявал времето и вниманието какво говори той по простата причина, че с него да се води дебат е безсмислено, по простата причина, че виждате, европейските социалисти излъчват най – силния си човек – Мартин Шулц, за премиер на Европа, председател на ЕК, те не слагат някой експерт, не слагат някоя зависима кукла на конци за премиер, за да му дърпат конците. Те слагат най – доброто да носи политическата отговорност за ПЕС и затова излъчват Шулц.

Илиана Беновска: За Орешарски ли говорите?

Бойко Борисов: Аз говоря какво направи Станишев в България, за да говори с мен, той нито е премиер, нито е мандатоносител като хората, защото всичко в България, каквото се случва, го прави ДПС и той като какъв ще дебатира, като от него не зависи нищо? В ЕНП избрахме човека, който е преговарял за Маастрихтските критерии, председател на ЕК, 28 – 29 години премиер на Люксембург, председател на Еврозоната, и заставаме зад него всички, защото той е лидер, човек, който може да управлява.

Илиана Беновска: Нека кажем, че говорите за Жан – Клод Юнкер.

Бойко Борисов: Точно така, за Жан – Клод Юнкер, който е изключителен приятел на България, бил е при мен, когато съм бил премиер, в София и виждате, че действително той към България храни изключително топли чувства, така че, ако той стане премиер на Европа, това ще бъде добре. Така че със Станишев да се води дебат, преди това трябва да се зададат въпроси, да се намерят арбитри, които арбитри, ето примерно на въпрос: „ГЕРБ вдигна ли пенсиите”, и този арбитър трябва да извади постановлението на Министерски съвет, последното, преди да си тръгне Станишев, с което е вдигнал пенсиите и трябва да извади, че близо 4 милиарда повече по време на мандата на ГЕРБ сме дали в бюджета за пенсионери, този арбитър трябва да носи тези документи, за да не може Станишев да лъже, че ГЕРБ е замразил пенсиите, иначе той ще лъже и трябва да се караме. Сиреч, за да има дебат с него, трябва да има човек неутрален с документи, който да изважда и да слага на масата. Когато каже: „Ние ще строим някой светъл, комунистически ден „Белене”, трябва да има човек, който да извади договора от 2006 година, да извади какво е говорил по време на предизборната кампания и една година по – късно това, което се е случило, в противен случай да си политиканстваме с него и да си приказваме и да се надвикваме не виждам никакъв смисъл, с него трябва да се говори само с арбитър, за съжаление сега няма кой да играе тази роля. Защото той ще казва: „Това зависи от Орешарски, това зависи от коалиционния ни партньор АТАКА, това зависи от коалиционния ни партньор ДПС”. И просто едно безцелно губене на време.

Илиана Беновска: Така, дадохте отговор на тази покана и ще видим дали дебатът ще продължи отново задочно, но, господин Борисов, как тогава ще поставите важните за България европейски ценности във фокуса на политиката?

Бойко Борисов: Именно затова ние сме избрали за водач на нашата листа за европейски депутати Томислав Дончев, който е експерт, човек с абсолютно ясен профил в център – дясно, бивш кмет, бивш министър по еврофондовете, много добре познат в Европа. Неслучайно видяхте и комисаря Хан, и комисаря Барние, и канцлера Меркел, и Ван Ромпой, и Барозу, всички дойдоха при нас, познават го прекрасно, не само те, и ръководителите на Републиканския и Демократичния институт на САЩ, които бяха на конгреса, всички бяха много впечатлени от качествата, които има Томислав Дончев. Именно затова, за да избягаме от тези политиканствания, не сложих себе си или някой друг за водач, а човек, който познава всяка думичка, всяко изречение в европейските документи, свързани с усвояването на еврофондовете, с директивите, с важните задачи. И аз се радвам, че от няколко партии вече, поне това, което чувам, че биха могли да бъдат водачи, както господин Калфин, както госпожа Кунева, другите не знам кои ще бъдат, това са действително хора, които могат да проведат европейски дебат, работили са дълго време в Европа и с Европа и аз се надявам така да бъде провеждан дебатът.

Илиана Беновска: Но как ще бъде конкурентноспособен Томислав Дончев на Сергей Станишев, съпоставимостта между двамата, чисто формално, по рангове и по постове, не е равностойна?

Бойко Борисов: Защо да не е равностойна?

Илиана Беновска: Защото единият е президент на ПЕС, лидер на партия, а Томислав Дончев досега е бил само министър по евросредствата ни.

Бойко Борисов: Ако, повтарям, Сергей Станишев е водач на листата на БСП…

Илиана Беновска: Със сигурност!

Бойко Борисов: Това означава, че той дезертира от вътрешната политика и иска да избяга, да се скрие в Европа. Защото той дезертира от премиерския пост. Съгласете се, че ако той беше отговорен човек и имаше претенциите да управлява, след като е най – подготвения човек и от БСП и от ДПС и АТАКА, бидейки 4 години премиер на България, би трябвало в тази криза да застане начело и да управлява и да носи цялата политическа отговорност, а не да казва: „Орешарски да вдигне пенсиите, или Орешарски да вземе едикакво си решение”, ама той го е сложил него, аз не мога да схвана сега кой носи отговорност. Така че Томислав Дончев е поставен на тези избори на мястото, където да води дебат и където считам, че той е най – добре подготвен.

Илиана Беновска: Вие заявихте от трибуната на конгреса на ЕНП, че 10 пъти сте побеждавал Станишев и се надявате да го победите и на тези избори, тоест 11 пъти. Това заявление Ви ангажира много, ще успеете ли?

Бойко Борисов: Истински се надявам и ще работим това да се случи.

Илиана Беновска: С какво ще бъдете силен?

Бойко Борисов: С програмата и с постигнатите резултати. С пъти пъти повече усвояване на еврофондонете, най – значимите строежи в инфраструктурата, изключително добре подготвена и с усвояване Програма за селските райони, земеделие, „Конкурентноспособност”, пенсионната ни реформа. Как Станишев ще обясни защо 2014 година са замразили пенсионната реформа, пък от 2015 ще я пуснат. Или как с взимане на заеми непрекъснато ще има икономически растеж, като в следващите години ще трябва да се плащат лихвите. Той тези теми ще ги прехвърли на Орешарски, ще каже, че това са го взели като решение в кабинета. Далеч съм от мисълта, че не бих дебатирал със Станишев, да с удоволствие, просто искаме по темите, които има за дебат, да стоят отговорните хора.

Илиана Беновска: Чакайте малко, казахте преди малко, че няма да дебатирате със Станишев, защото той ще лъже и трябва някой да стои с документите и да вади и да слага на масата.

Бойко Борисов: Точно така!

Илиана Беновска: А сега казвате, че ще дебатирате със Станишев.

Бойко Борисов: Не, казвам, че аз мога да водя дебат с него, но той не е човека, който носи отговорност.

Илиана Беновска: Ерго тогава той не може да Ви бъде партньор в дебата?

Бойко Борисов: Той не може, защото повтарям, управлението на държавата, поне по Конституция, се прави от премиера. А знаем ролята на ДПС в това управление и когато Станишев каже: „Ще вдигаме данъците”, на другия ден излиза господин Цонев и казва: „Това няма да се случи” и няколко минути след това Орешарски изтичва и казва: „Няма да променяме плоския данък”, нали бяхме свидетели на много такива случаи.

Илиана Беновска: Същото се случи и за „Белене” и „Козлодуй”.

Бойко Борисов: Или за „Белене”, той излиза и казва: „Ще строим „Белене”, излиза след няколко минути Местан и казва: „Няма да строим „Белене” и след няколко минути Орешарски потвърждава: „Няма да се строи „Белене””. Аз не съм човек, който ще си губи времето и нервите да убеждава някого в нещо, което предварително е ясно. Трябва да има арбитър, повтарям, трябва да има човек, който на тези 10 въпроса, или 5, или 15 да е извадил фактологията и да каже : „Ето, това е към момента. Усвоени при ГЕРБ толкова пари по еврофондовете, спрени при управлението, когато Станишев е премиер”. Иначе как да споря с него? Да се надвиквам и да казвам: „Не, не е така”, трябва да ги има сложени листата. Вие помните, той ходеше по предаванията и казваше, че са усвоили еди – колко – си еврофондове, а ГЕРБ по – малко. Когато занесох един лист и го подписах, мисля че при Диана Найденова, и казах: „Ето, поканете Станишев да подпише и да остави той неговия лист”, той повече не стъпи там! Разбирате ли, ако се поучим от Германия, дебата между техните социалисти и ЕНП в лицето на госпожа Меркел, видяхте какъв дебат проведоха, там има отговорни политици, те казват: „Да, в това ние бяхме слаби, не го направихме както трябва, но сега би могло да се направи по този начин”. Само трябва да си приказваме, кой ли ще ни слуша!

Илиана Беновска: Разбрах Ви, ако говорим за германския канцлер Ангела Меркел, как ще обясните, че тя наруши протокола на конгреса на ЕНП и слезе от подиума и отиде при нашата делегация на ГЕРБ и седна при вас, какъв знак е това?

Бойко Борисов: Първо, аз не знам Вие как си го представяте протокола, то такъв протокол няма, ЕНП неслучайно се нарича народна, защото хората са пряко свързани с народа.

Илиана Беновска: Представям си, че най – силната жена на света има определени норми на поведение.

Бойко Борисов: Да, и който я познава знае, че тя обича да ходи и да се среща, и не само тя, и другите премиери, премиерът на Ирландия, понеже той също ни е добър приятел, и той дойде, и Джоузеф Дол, и колко още други премиери дойдоха да ни видят.

Илиана Беновска: Да, но знакът от Ангела Меркел е важен.

Бойко Борисов: Това което направи госпожа Меркел е, че понеже тя познава нашите делегати, познава и Цветанов, познава и Фандъкова, познава и Митко Николов, особено кметовете на Бургас и на Варна най – много я впечатлиха, защото тя е обикаляла из България. Беше много мило и аз, дето се вика, бях излишен в тази снимка и в тази група, така че имах друга роля в този момент. Така че не можем да говорим за такива протоколи и такава помпозност, за която се говори.

Илиана Беновска: Като се упражнихте като фотограф, по законите на Народната партия, както казахте, това ли Ви е първата историческа снимка, която направихте като ексминистър – председател и лидер на най – голямата опозиционна партия?

Бойко Борисов: Не, първата ми беше на АМ „Тракия” малко преди да бъде пусната, когато асфалтираха по 8 – 9 валяка, така като ескадрила изтребители вървяха едновременно и асфалтираха, това ми беше първата.

Илиана Беновска: Един психоаналитик ако ви слуша ще каже, че Борисов е обърнат много повече към проблемите на България и решаването им, отколкото към личната суета, като изтъкнахте противовеса между тези две снимки. Давате ли си сметка какво казахте в момента?

Бойко Борисов: Суета не, никога не съм бил суетен!

Илиана Беновска: Не, точно обратното, казах, че Вие току – що отрекохте политическата суета и казахте: ”Аз съм този, който работи”.

Бойко Борисов: Винаги съм бил такъв и неслучайно по времето, когато съм бил кмет и премиер, в София са се случили неща, за които са мечтали софиянци – да имат метро, да имат асфалтирани булеварди, паркове, градини, естакади, нови тролеи, нови трамваи, нови мотриси, българите мечтаеха да имат от София до морето магистрала, да имат магистрала до Солун, мечтаеха да имат втори мост над Дунав и всичко това се случи. Ако ГЕРБ имаха втори мандат, вече АМ „Марица” щеше да е завършена и да се прави последния лот на АМ „Струма”. Щеше да се прави северната дъга и пътя до Белград.

Илиана Беновска: Но господин Борисов, връщам Ви към предстоящата дата 25 – ти май, 80 дни остават до евроизборите, хората освен инфраструктура, строитество и еврофондове очакват, например младите, преодоляване на младежката безработица и младежката безпътица, тя вече надминава 30%, какво ще предложите вие в тази посока?

Бойко Борисов: Именно, когато има големи инфраструктурни проекти, многомилиардни, те поемат много работна ръка. Никога няма да забравя едно момче, което беше на 27 – 28 години от Бургас, вече му забравих името, един багер на АМ „Тракия”, точно правеха каналите, отводнителните, спрях там да ги проверявам, и то ми направи демонстрация на предни, на задни гуми, на кофата, просто уникално караше багера и каза: „Аз съм много доволен, аз съм на 28 – 29 години, взимам добри пари, давайте така, строете, защото има работни места”. Така че инфраструктурните проекти отварят работни места. В същото време те дават възможност за инженери, за тези, които са висококвалифицирани, да правят проекти, да участват в европейски програми. А след това тази довеждаща инфраструктура води инвеститори, води бизнес до тях. Още навремето римляните първо са правили пътищата и после градовете около тях. И по други програми има, където може това да се случва. Но за да се премахне безработицата, да се създадат тези работни места, трябва първо политическа стабилност, трябват отговорни политически сили, трябва по важните национални въпроси да не мърда държавата, да върви напред. Ето Украйна ни е типичен пример, една много близка до нас държава може буквално да стигне до разделение, до военен конфликт, до жертви.

Илиана Беновска: Като говорим за Украйна имам най – малко два въпроса, единият е свързан с предишната тема за Сергей Станешев и Орешарски. Орешарски изведнъж се еманципира и каза, цитиам го дословно, че той е разпоредил на външния министър Кристиан Вигенин да отиде и да се срещне с новоизбаното на площада правителство на Украйна. Какъв е вашия коментар?

Бойко Борисов: От какво се е еманципирал, това е повече от нормално, един премиер да изпрати външния си министър там, където е проблемът, да дойде да му доложи какви са реалностите. Аз имах възможност да разговарям и с госпожа Тимошенко, която също много е притеснена за състоянието, което има в момента украинското общество, и вечерта на срещата на върха на ЕНП, в нея участваше и Кличко и така се случи, че с него седяхме един до друг.

Илиана Беновска: Какво си казахте с лидера на партия УДАР Кличко?

Бойко Борисов: Първо той направи едно изключително добро впечатление с изказванията си и с поведението си пред лидерите на ЕНП. Знаете че там са и Ван Ромпой и Барозу, Ангела Меркел, Доналд Туск.

Илиана Беновска: И бъдещият председател може би на ЕК – Юнкер.

Бойко Борисов: Жан – Клод Юнкер, да. Той беше много разтревожен и даже на другия ден си отиде, защото той не счита, че кризата и проблемите на Украйна, въпреки че ЕК взе решение и за газово подпомагане от 2 милиарда евро, и за 11 милиарда евро, които в бъдеще чрез ЕИБ да се дадат на Украйна, че проблемите там ще бъдат решени. И между другото, имах възможност да го питам, ще приемат ли среща с Кубрат Пулев и брат му, защото знаете, че ние всички сме фенове на нашия Кубрат, и той така се засмя, надявам се, че ще имаме възможност при една такава среща във времето да продължим контактите си с тях и в тази сфера.

Илиана Беновска: Но все пак за Украйна не трябваше ли да има решение на Народното събрание, ние не сме република на изпълнителната власт, а и меко казано, аз пак ще повторя не само мое впечатление, странно изведнъж министър – председателят Орешарски се разпореди, когато не се разпорежда за други неща.

Бойко Борисов: Той правилно се е разпоредил, но нищо не пречи да влезе в Народното събрание и да иска резолюция и съответно да запознаят парламента с това, което имат като информация. Не считам, че това е бедата, която нанася Орешарски. Бедата, която за в бъдеще нанася Орешарски, са безпардонните кредити, които взимат при този нисък икономически растеж, огромните лихви, които впоследствие държавата трябва да плаща и разбира се заеми, които трябва да се връщат. Лесно е сега да се каже: „Давам за пенсионерите, давам за социално слабите”, но трябва да кажеш, че тези пари впоследствие ще бъдат върнати от работещиет хора в България като няма да им се увеличават заплатите примерно. Хубаво е да се изкаже цялото изречение, когато се говори на тази тема. Никой не е против да се дават пари на социално слабите, но в същото време, и това е може би основната ни разлика, ние искаме тези, които работят, да работят и повече и да виждат благата на труда си и в по – добра инфраструктура, по – добри условия за живот.

Илиана Беновска: Така е, и ако толкова много взехте да харесвате Орешарски как се разпорежда, аз веднага…

Бойко Борисов: Не, просто казвам, че в този случай не считам, че той е направил нещо, което е лошо. Пратил е външния си министър, това са хората, които трябва да ходят на терен, сега може да дойде в парламента и да каже каквото трябва. Разбира се аз съм изключително притеснен от това, което става с европейските програми, фонд „Земеделие“, понеже казахте, че го харесвам, ами това, което се случва в НЕК в моемнта?

Илиана Беновска: НЕК се декапитализира.

Бойко Борисов: Това означава, че българският народ ще плати и тези лихви и тези загуби, които се натрупват там, затова смятам, че е пагубно това управление.

Илиана Беновска: Но искам да Ви кажа една друга случка, която беше миналата събота на конгреса на ПЕС, много министър – председатели на правителства, които са доминирани от социалистите, приветстваха конгреса, в това число и нашият министър – председател Орешарски. Той заяви от трибуната, цитирам го дословно, защото аз бях там: „Мартин Шулц е нашия кандидат за председател на ЕК”. На мой въпрос: „Вие какъв се явявате, господин Орешарски, в БСП, член ли сте на БСП и защо Мартин Шулц е вашия кандидат, нашия кандидат на държавата?”, той каза: ”Той е нашия кандидат на БСП”. Къде тук е експертното присъствие, къде е тук правото той да обвързва държавата с един кандидат, пък бил той и от световен, неоспорим ранг, като Мартин Шулц?

Бойко Борисов: Вижте, Вие зададохте един риторичен въпрос, и затова в началото, когато говорихме за дебат, Ви казах, че всъщност аз няма да знам с кого приказвам. Орешарски веднъж се представя за експерт, след това от БСП, ако отиде с Местан при либералите ще каже, че е либерал, така че толкова е размита отговорнотта и кой какъв е там, че трудно мога да коментирам подобно нещо. Единственото хубаво е, че Мартин Шулц е действително един много сериозен европейски политик.

Илиана Беновска: Да, подчертах го, но все пак, можем ли да се обвързваме?

Бойко Борисов: И той не се крие зад някакъв експерт, а казва: „Да, ако ПЕС спечели изборите, аз ще бъде премиер на Европа и ще нося политическата отговорност за това”. Мартин Шулц е и наш приятел, Мартин Шулц е действително отговорен човек и аз мисля, че Европа печели, когато има такива съперници за председател на ЕК, като Мартин Шулц и Жан – Клод Юнкер. Ето това е действително борба на професианали, борба на специалисти, борба на политически ангажирани хора, това е добре за Европа. А инанче да коментирам Орешарски, разбирате ли, вече ми е неудобно, не може експерт да замрази пенсионната реформа и той показва с това, което е казал в Рим, че всъщност не е експерт, а изпълнява някаква безумна програма, с която спира реформи, за да започне през 2015 година. Трудно може човек да приеме, че това са думи на експерт.

Илиана Беновска: Няколко блица – взривихте България като казахте, че ситуацията в България е много подобна на тази в Украйна.

Бойко Борисов: Защо да съм я взривил, вече над 300 дена протестиращи обикалят и затварят центъра на София. Хиляди хора протестираха през лятото, десетки хиляди си спомняте дефилираха из София и в други градове. Просто в България за радост хората сме по – разумни и не се стигна до проливане на кръв, така както в Украйна, и жертви. Виждам в същото време, че ще размразяват Бургас – Александруполис, който е опасен за околната среда, отново се заговори за „Белене”, макар че тук знам, че лъжат, няма да направят нищо, най – много да загубят делото в Париж и да се опитат да го прехвърят като вина на нас, говорят за „Южен поток”, който всъщност ЕК го иззе от България, но те всъщност са дали 200 милиона да си ги харчат. И аз говорейки с комисарите Йотингер и Барние, те също не знаят какво се случва в България.

Илиана Беновска: Като говорим за Украйна има една снимка много мила, в която Вие държите ръцете на Юлия Тимошенко, бивш министър – председател и бивш затворник, но получихте доста коментари на тази снимка, обяснете я!

Бойко Борисов: Ние с Юлия Тимошенко се познаваме отдавна, тя е в инвалидна количка, видяхте колко се зарадва, и не само аз, всички европейски лидери отидоха и седнаха до нея, за да я поздравят.

Илиана Беновска: Тоест това е едно уважение към една хубава, изстрадала жена?

Бойко Борисов: Вижте, не бих искал да коментирам външния контекст, който някои се опитват да направят, все пак жената е в инвалидна количка, нека да бъдем малко хора, когато се правят такива коментари, нека да бъдем човеци! Има неща, които вече излизат извън нормалното човешко мислене!

Илиана Беновска: Сезирахте Вивиан Рединг, вицепрезидент на ЕК и комисар по правосъдието, за Закона за Сметната палата, защо стигнахте дотам?

Бойко Борисов: Защото това е скандал, това вече е скандал, който Европа много внимателно наблюдава. Аз мислех, че ги запознавам с този проблем, който в България се развива, но се оказа, че те много много преди мен знаят и са информирани и са разтревожени.

Илиана Беновска: Да, и искам да Ви кажа, ако не знаете, че председателят на Комисията по бюджетен контрол в ЕП Михаел Тойрер пита ЕК за този законопроект за Семтната палата и се обръща към Барозу.

Бойко Борисов: Точно така! Всички до един са запознати с това, което вече минава и границите на представите им за България.

Илиана Беновска: Не го ли правите, господин Борисов, това сезиране публично чак на такова равнище – госпожа Рединг, за да прикрието онзи, както казват БСП и ДПС, който е прикривал Цветанов за одитния доклад на МВР и вас, с одитния доклад за „Авиоотряд28”?

Бойко Борисов: Вижте, аз с тези клеветници не искам да споря и да се впускам в обяснения, които са повече от видни. Всички видяха, че при „Авиоотряд 28” няма никакви нарушения. По този отряд водя сигурно 5 – 6 дела и когато се произнесе съдът, тогава ще коментираме.

Илиана Беновска: Валери Димитров беше преди вас тук и каза, че наистина няма никакви нарушения по „Авиоотряд 28”, всичко е по закон. Каза, че в понеделник ще излязат с официална позиция по одитния доклад на МВР, която ще бъде с аргументи.

Бойко Борисов: Той излезе и с официално решение за Министерски съвет за периода, когато аз съм бил премиер, и за периода на Орешарски, и там няма никакви нарушеня. Но понеже на едното място сме заедно с Орешарски, и за двамата е написал хубаво, там не го оспорват изобщо.

Илиана Беновска: Какво ще правите, господин Борисов, с избора на членовете на ЦИК и председател, това трябва да се случи докъм 21 – ви март с цялата процедура, да не я описвам, там е намесен и президентът. Вие давате ли си сметка, че ще се явите на избори с ЦИК, която е доминирана от БСП и ДПС?

Бойко Борисов: Вижте, ние винаги сме се явявали на избори с комисии, доминирани от БСП и ДПС. Нека Ви напомня, че аз стартирах в политиката чисто сам, като кмет на София първия път, без партия, без абсолютно никаква поддръжка. Само веднъж ние сме се явявали на избори, когато ГЕРБ е бил на власт, през всичкото останало време сме се явявали на избори, когато тези комисии са били доминирани и сме ги печелили. Така че ще подготвим, днес като се прибера ще подготвим кандидати, ще дадем и ние и искрено се надявам, че хората ще излязат да гласуват, въпреки че 25 – ти май е малко неудобна дата, имам предвид, че са празници, но дано разберат, че това е за един по – добър живот впоследствие и да дадат глас, за който преценят разбира се!

Илиана Беновска: Друг блиц – референдумът, който предложи президентът Плевнелиев, той е обстоятелство, което може да активизира гласоподавателите, но както се очертава вече картината в Народното събрание, вече в комисия взеха решение, че отхвърлят това предложение. Какво правите първо със събирането на подписите?

Бойко Борисов: Вече имаме 502 000, вчера ми докладваха от София, и в понеделник ще ги предадем на инициативния комитет. Честитя на БСП, че изключиха едни от основните си лидери, основните си хора – и Първанов, и Близнашки, хора, направили толкова много за БСП, така че тази партия показа как се отнася с инакомислещите. Или Росица Янакиева, която толкова много харесваха като кметица докато ние бяхме в управление.

Илиана Беновска: Но какво ще направите, ако Народното събрание с процедурни хватки забави, най – малко, обсъждането на предложението за референдум и той не се случи на 25 – ти? А може и да го отхвърли.

Бойко Борисов: Вижте, колкото повече хората разбират, че има процедурни хватки, и една от нашите грешки навремето беше, че и ние на моменти се опитвахме с процедурни хватки да прокарваме някои решения, това е груба грешка! И винаги народът я усеща и след това се отдръпва. Така че това, което правят, ще им изиграе много лоша шега.

Илиана Беновска: Главния инспектор, вашето предложение не се състоя, Съюзът на съдиите да излъчи свой кандидат.

Бойко Борисов: Ами може Съюзът на прокурорите, може да излъчат други НПО – та. Ние сме поели ангажимент и чакаме, този път ние ще подкрепим като партия този, който ще дойде от професионалната гилдия.

Илиана Беновска: Лидерът на „Бъргария без цензура” Николай Бареков Ви отправи 12 въпроса във ваше отсъствие, ще им отговорите ли?

Бойко Борисов: Аз имам 12 дела, мисля че, срещу него, когато минат делата в съда и съдът се произнесе, тогава ще разговарям по негов адрес.

Илиана Беновска: Последно, има дерби ЦСКА – Левски, или както се нарича, кой ще победи?

Бойко Борисов: Не знам, нека да победи по – добрият, за мен винаги е било важно в такива дербита запалянковците да се държат възпитано, да няма ексцесии и на това се надявам. Иначе колкото повече дербита, толкова по – добре за футбола.

Илиана Беновска: И наистина последно, ще има ли предсрочни избори, Вие заявихте, че на ГЕРБ й предстои битка не само в Европа, надявате се на предсрочни парламентарни избори, заявихте го в Дъблин?

Бойко Борисов: Ние сме за предсрочни избори, но за съжаление все по – малко с Реформаторския блок намираме пресечни точки за общи действия, независимо че ни упрекват точно за обратното.

Илиана Беновска: В Дъблин не си ли поговорихте с техните представители, там беше и Надежда Нейнски?

Бойко Борисов: С някои от тях се разминахме по коридорите, поздравихме се, но срещи не са провеждани и не сме коментирали каквото и да било за ситуацията нито в Европа, нито в България. Не сме имали такива срещи, държа да кажа.

Илиана Беновска: Защо, вие ли отбягвате или те ви отбягват?

Бойко Борисов: Не, просто явно нямаше интерес от тяхна страна, а аз не считам за нужно когато някой не желае нещо, човек да прави каквито и да било дейсвия в тази посока. Просто искам да заявя, че нямаме абсолютно никаква съвместна в момента дейност и задкулисие с Реформаторския блок. Те 100% сами взимат своите решения, правят това, което считат за правилно, както и партия ГЕРБ. За съжаление казвам, защото отдавна съм казал, че би трябвало да се проведе една такава среща, казал съм, че бих отишъл в тяхната централа, поне по темите, които са свързани с предсрочните избори да работим заедно. Повтарям, това е на базата на взаимно желание, от тяхна страна в момента го няма.

Илиана Беновска: Тоест 80 дни преди изборите за ЕП ГЕРБ се явява сам, така ли?

Бойко Борисов: Точно така, ние вече нашият водач на листа го обявихме – Томислав Дончев, така че вече работим по нашата предизборна кампания.

Илиана Беновска: Добре, много Ви благодаря за този разговор, господин Борисов, в понеделник чакаме да внесете подписите за референдума, или ще ги връчите на инициативния комитет и те ще ги внесат.

Бойко Борисов: В понеделник ще ги предадем на инициативния комитет, оттам нататък е тяхна задача.

Илиана Беновска: Добре, много Ви благодаря за този разговор, приятно пътуване!

Afera.bg

Колаж: Георги Динев

«