« Върни се назад Публикувано на 03.09.2022 / 19:53

ТЕХНОЛОГИЯ НА МАНИПУЛАЦИЯТА: КАК „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“ ЩЕ СЛОЖАТ ЮЗДИ НА БНТ И НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

От изтеклите в петък документи от лагера на “Продължаваме промяната” стана ясно, че формацията на Асен Василев и Кирил Петков има ясна стратегия за овладяване на трите национални телевизии.

За овладяването на bTV ще са отговорни бившите кадри на медията Гена Трайкова, Стоян Хранов, Константина Маркова и Анна Кастрева.

Не по-малко интересни са и хората, които трябва да държат под контрол нещата и в другите две национални медии – БНТ и Нова телевизия. Основна фигура в тази посока е Надежда Узунова.

Бившият кадър на БНТ и Нова бе сред фаворитите на Вяра Анкова. Узунова е и сред малкото приближени, поканени от Анкова в Нова, след като тя оглавява частната медия.

Узунова е в основния екип по планиране на интервюта в телевизии и радиостанции, където си партнира с друг бивш БНТ-кадър – Найо Тицин. Двамата, заедно с Гена Трайкова са и сред хората, които ще обучават кандидатите на “Продължаваме промяната” как да се държат пред камера и как да говорят по опорките, стиковани със скъпоплатения македонски PR Драгиша Живкович. Тицин и Узунова са и сред хората, които трябва да изберат медийно подходящите лица от листите.

Самата Надежда Узунова от известно време развива бизнес с тренинги като смело заявява в личния си сайт: “Повече от 15 години бях вашият човек при лидерите. Превеждах решенията им на езика на новините.” Сега Узунова има за задача да превежда решенията на Кирил Петков и Асен Василев за репортерите на Нова телевизия и обществената медия.

И ако Надежда Узунова ще бъде фокусирана предимно в Нова телевизия, то Найо Тицин има за задача да действа по различни линии в БНТ. Тицин вече активира близките си контакти – предимно служители на БНТ, гравитиращи около някогашната програмна шефка Севда Шишманова.

Тицин ще отговаря и за прокарването на “мека сила” в програмите на телевизията, главно през подходящи теми и гости в културните предавания и външнополитическото предаване на обществената телевизия.

По отношение на БНТ Надежда Узунова и Найо Тицин ще имат подкрепата и на бивш и настоящ член на СЕМ. Розита Еленова, която бе избрана в медийния регулатор след предложение на “Български демократичен център” (бившата партия ЛИДЕР) днес е кандидат за народен представител от “Продължаваме промяната” и е обещала да помага, ако е нужно, тъй като е близка с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Последният ще бъде “обработван” и от Симона Велева, която е в сегашния състав на СЕМ. Юристката с нулев медиен опит се е зарекла да следи под лупа медийното отразяване на Кирил Петков и Асен Василев по БНТ. Ако резултатите не задоволят кампанията, тя ще оказва натиск върху Кошлуков в следващите месеци. Последното е лесно, тъй като именно Велева е сред виновните СЕМ да не избере нов генерален директор и да осигури послушен началник за още поне няколко месеца.

Включването на журналисти от трите национални телевизии е безпрецедентен ход от страна на политическа партия. Чрез него “Продължаваме промяната” си купуват допълнително влияние в медиите, а по този начин насаждат страх от работещите в големите телевизии, които очакват нова порция партийни назначения след изборите.

Андрей Червенков

 

«