« Върни се назад Публикувано на 22.08.2014 / 8:16

Театрото на политическата сцена с примадони ГЕРБ и Реформаторски Блок

МислетеНе вярвам на разрива между Бойко и Радан. Изобщо не вярвам, че основният опонент на ГЕРБ изведнъж стана Реформаторския блок.
Играе се пред очите ни страхотен театър, а след падането на завесата ще се озовем в коварната клопка, която са ни замислили.
В крайна сметка, когато анализираме дадено събитие, трябва да си помислим – какъв е мотивът? Какъв ще бъде резултатът от него? Каква е ползата?
Да предположим, че ГЕРБ и РБ бяха в прекрасни отношения. Десният избирател, който не иска да се върне Борисов на власт, със сигурност щеше да отхвърли и Реформаторите, за да избегне реставрацията на герберския режим. И резултатът е – отлив на гласове към други партии. Не БСП, по-вероятно ББЦ.
Какво губи Бойко от скандала си с Радан? Нищо, неговите гласоподаватели само се сплотяват, имат си враг, мотивирани са да гласуват „в името на партията“. Какво печели? Много! Демонстрира сила и „мъжество“, затвърждава имиджа си на непоколебим властник с твърда ръка (да не забравяме, че повечето българи си искат твърдата ръка, дори да не е Бойковата). И консолидира десните гласове.
Какво губи Реформаторския блок от скандала с Бойко? Нищо! Те не гонят електората на ГЕРБ, те търсят гласовете на разколебаните, на несигурните за кого да гласуват, на тези, които не искат ГЕРБ, но никога не биха наклонили везните вляво. Тези хора имат ограничен избор – или ББЦ, или Десните, ама при вторите гласът им ще потъне в нищото. Тоест, само с противопоставяне на ГЕРБ, Реформаторите автоматично се позиционират там, където има най-много гласове – при колебливите. Позицията „Ние хем сме против ГЕРБ, хем сме десни“, ще налее бюлетини в урничките им.
Номерът е, че подобен скандал, като този, който ни демонстрират двете партии, не се прави ей така, от нищото, по собствено желание.
Факт е, че ГЕРБ реагираха на декларацията с цялото си войнство – платените журналисти, троловете, редовите гербери и самият Вожд се включиха като един в тази битка, все едно това е най-същественият политически спор на годината. Така те легитимираха Реформаторския блок като свой опонент и дадоха допълнително основание да се мисли, че управлението им е застрашено само от Радан и компания.
Бедни ми, бедни народе, пак се пробват да те излъжат.
След изборите, когато наивно ще си дал гласа си за Реформаторите, вярвайки, че ще спрат ГЕРБ, те ще влязат в ролята на патеричка и те чака една диктатурка, от която свят ще ти се завие.
Не вярвайте на драмите, особено когато и двамата скандалджии високо крещят.
И последно, за да се убедите в това, което ви казвам – когато Бареков скача срещу Бойко, ама наистина сериозно и с документи, Бойко отговаря ли му така? Вкарва ли го в диспут, превръща ли спора с него в основна тема на деня? Не, мълчи, защото знае, че точно медийният спор е истинската легитимация. А Бойко го е страх от Бареков, там няма шанс да си намери патерица.
Внимавайте, подменят ви представите! Мисли, народе, още можеш!

Пресиян Антонов

 

«