« Върни се назад Публикувано на 20.09.2023 / 21:29

ТАНДЕМЪТ КОПРИНКОВ – САБРУТЕВ УПРАВЛЯВА С ПЪЛНА СИЛА, НАЗНАЧЕНИЯТА НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ НЕ СА ПИПНАТИ

На 18.09.2023 АФЕРА публикува:

Тандемът Копринков-Сабрутев продължава да управлява с пълна сила в област Смолян. Назначенията на служебният кабинет не са пипнати. 

Директорът на ЮДЦП – Здравко Бакалов, назначен от служебния кабинет, прави кампанията на бившият областен управител Стефан Сабрутев за кмет. Горските служители са любезно „помолени“ да се включат в подписката му „За по-чист Смолян“, нищо, че е незаконно да се прави агитация в държавно предприятие. Кампанията се движи от роднини и служители назначени по време на служебния кабинет – кум (РДВР), кума (ВиК), съпруга (НОИ). Освен главната счетоводителка на фирмите на Сабрутев –  Николина Чолакова, в горското е назначена и сестра й като касиер на ДГС „Смолян“. Именно тя отговаря за подписката и всички трябва да минават да се разписват, което лично се докладва на Бакалов. Помага й друга служителка от другата фирма на Сабрутев – „Чочосан“ Виолета Узунова (назначена като експерт по маркетинг) на предприятието. За да освободят толкова много места е вървяла масова чистка на хора. За първи път от 1990 година насам, независимо кой е бил на власт, се случва цели 8 инженери-лесовъди да бъдат изхвърлени от системата и изпратени на Бюрото по труда. Някои от тях дръзнали да спират заловените с трупи камиони към гатера на Сабрутев. 

Овладяване на ВМЗ – Сопот

Преди да стане областен управител фирмата му с гатера –  „Еко форест груп“ ЕООД (Устово) е на ръба на фалита, но за 10 месеца при Радев вече е с милионен оборот (приоритетно получава дървесина, печели търгове) и става водеща в бранша в България. Най-фрапатното е, че започва да прави сандъците за боеприпаси на ВМЗ „Сопот“ при рекордния износ за 400 милиона по време на служебния кабинет. За дни са изхвърлени дърводелски цехове, които са се специализирали в тази дейност и от много години ги доставят на военнопромишленият комплекс. Вече има само един доставчик. Обръчите на Радев и Копринков не се шегуват – действа се с огромен мащаб. 

Корупция

Здравко Бакалов действа като личен ординарец на Копринков-Сабрутев в горското предприятие като разписва държавно дарение за цели 60 000 лева за незаконния пилон на Рожен. Явно смолянската групировка се е самозабравила. По време на служебното правителство (март 2023) Бакалов купува 80 високопроходими автомобила „Дачия“ на цена с 8100 лева по-скъпа на автомобил от обявената на сайта на официалния дилър на френските заводи у нас. Официалните дилъри са елиминирани – включени са консултанти. Не само, че за 80 коли не се взима отстъпка, но цената скача с 648 000 лева. За грандиозната далавера имаше и парламентарен въпрос (49-354-06-1336/28.07.2023), но нищо не последва. Нито проверки, нито смени.

Близък на Сабрутев е местният депутат от ПП – Михал Камбарев, който е разпънал чадър над Бакалов и прикрива роднинските назначения, незаконни подписки, тежките корупционни скандали. Смолянският октопод е изволнил и десетки служители от МВР, но никой не дръзва да говори за случилото се там. Засега. 

Андрей Червенков

«