Публикувано на 23.09.2020 / 8:58

ТАКА НЕ СТАВА! В СРАВНЕНИЕ С ПРОТЕСТИТЕ ПО СВЕТА, У НАС – ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО

ТАКА НЕ СТАВА! В СРАВНЕНИЕ С ПРОТЕСТИТЕ ПО СВЕТА, У НАС – ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО

Не се тревожи от триковете и лъжите;

ако някои хора се опитват да те хванат в капан

и да те наранят,

Бог също ги хваща в капан и ги наранява.

Копачите на дупки падат в собствените си дупки.

Няма ненаказано зло,

няма невъзнаградено добро.

Имай вяра в справедливостта и остави останалото да бъде.

Шамс

Велислав Минеков: „Събитието е отразено в 22 европейски и световни медии.

И това е победа.

Трупът гние.

„И това е победа“. Пич, или има победа, или няма! Не може да има „И това е победа“.

„И това е победа“ е оправдание за загуба.

Трупът може да си гние до март месец. Безпроблемно. Ама съвсем безпроблемно.

Защото, писна ми да го казвам: Така няма да стане! В сравнение с протестите по света, у нас – балет Лебедово езеро.

Протест като пърфоманс всеки ден, а ла циркаджилъците на „умните и красивите“, и на десет дни номерирано „въстание“ с повече хора, не води до никъде.

От третия ден го пиша – има нещо фатално сбъркано в организацията на тактиката и стратегията на организаторите на протеста. Кой чел – чел, кой чул – чул.

Снощи – на финала – сто човека срещу 500 полицаи. И маяманоловци с мегафони към полицаите: моля ви, бе, ама молим ви се, бе, освободете тротоара…

Какво очаквате бе, пичове?! Да ви понесат на ръце през тротоара ли, целувайки ви и прегръщайки ви?

Отдавна някой от организаторите трябваше да си даде сметка кого пуска на предната фронтова линия. И кого пуска по трибуните.

Само кретените не разбраха, че хората искат нови харизматични, увличащи, сърцати лица, а не каканижещи глупости и общи лафове. И до болка известни лица, които, видите ли, изведнъж се събудиха „дисиденти“ срещу Хунтата на Боко Тиквата, а иначе години наред като шушумиги се свиваха под юрганите.

Снощи Арман чете някаква програма – точки за култура, образование, правосъдие. Никой не го слуша. Енергията на протеста не иска поредните „точки“ от „програма“ – думи, като меч иска, взривяващи думи. Като куршуми.

На 16 септември, точно в 18,30 часа Боко Тиквата за пореден път /защото, както АФЕРА писа, на три пъти е бил готов да подаде оставка/ е трябвало да  подпише оставката си. Но! Дойдоха новите 5 милиарда заем. Предстои да си делнат по два милиарда и половина, предстои да бъдат накупени де що има и ненакупени „опозиционни играчи“.

И тупането на топката продължава.

От няколко дни новата мантра е „седнете, та се разберете“. И „експертно правителство“, разбира се.

Ще се опитат да го направят. Не, че ще издържи, не, че ще сработи. Време се печели.

На политическата софра – едни и същи играчи. С притурката на УЖ „опозиция“. Десносектантите на Дувара МУ, плюс Цветанов /никакъв раздор няма там, запомнете ми думата!/, Слави, който също ще обере достатъчно за бъдещо „инженерство“ и прочие, и прочие…

Арман чете „опорни точки от програма“ на бъдеща партия, която се чуди кога да оповести. Ако тъй ще я кара, рецитирайки, грамофон свири, майка плаче.

Радев продължава също да рецитира. Никакъв проект, въпреки вдигането на топката в прав текст от ДПС. На четвъртата година от мандата му стана кристално ясно това, което написах още първия месец от него, че екипа му не става и за уй… Един по един капят, ама след дъжд качулка. Радев изтърва отдавна момента да овладее огромната стихия от енергията на протестиращите. Сега, каквото и да направи, с тия, на които е заложил, ще е слаба ракия.

Така не става!

Преди дни ви написах, че следващите два месеца са ключово изключително важни за България.

А март чука на вратата.

С Лебедово езеро, което отдавна мина пика и продължава да танцува, вместо да „удри“, Мафия не се сваля.

Заради това СХЕМАТА ще свали Боко Тиквата, когато реши. Не заради протеста. А докато окончателно избродира Пъзела. В който предстои да ни подредят пак. Тоя път малко по „креативно“.

Веселина Томова

 

Коментари 36 за
“ТАКА НЕ СТАВА! В СРАВНЕНИЕ С ПРОТЕСТИТЕ ПО СВЕТА, У НАС – ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО”

 1. Уважавам борбения ву дух г-жа Томова. Наистина са необходими думи като меч, като куршуми, взривяващи, но само думи няма да помогнат. Протестите в този вид няма да имат успех. Много добре казвате в последните изречения, че докато СХЕМАТА не избродира пъзела в , който да вкара страната след протестите няма да има оставка. Затова не е важно да се пишат КЛЮЧОВИ ХОРИЗОНТИ както правят партиите преди избори и , които самите те знаят , че няма да изпълнят. Даже не е толкова важно кога точно правителството ще падне защото се вижда , че края му идва. Много по важно е да се помисли за времето след падането на правителството защото НЕ СЕ ВИЖДА СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА. Очертава се още по раздробен Парламент и навярно ще се получат безпринципни коалиции. Трябва да се търси нов вид управление , което да премахне олигархичния модел и да го замени с по-демократичен. Трябват ни нови правила, схеми, разтърсващи , непротиворечащи на демократичните принципи, а напротив демонстрирайки тяхната значимост. Към това трябва да се насочат усилията. Да се намери начин да се предизвика дискусия по този въпрос. Да се разгледат различни предложения. Ще има много , които не стават, но ще има и някои от , които ще има полза. Желая успех на протестите , но какъв ще е смисъла от тях , ако след това попаднем в същата ситуация.

 2. “ Тоя път малко по „креативно“.“ – Това ми харесва, може ли да го тълкувам, като „И това е нещо“ ? След толкова години безвремие хората са обработени да са апатични.

 3. В това Отровно трио няма никакъв живот, енергия, каризма, мъдрост, смелост, и ораторски способности.
  СМЕЕЩИЯ се Минеков се кикоти почти всеки път като каже нещо остро, все пак да се знае че се шегува.
  СПЯЩИЯ Бабикян е скучен и монотонен до болка.
  КОМПЛЕКСАРА Хаджигенов избива комплеси на мъж.
  Триото постоянно повтаря, че Ние не сме купени но забравя да каже дали те не са вече купени. Не твърдя, че са купени защото не знам но ако съдим само по делата им започвам да се съмнявам. Факт е че ПРОТЕСТА ИЗГУБИ ЕНЕРГИЯ, ЗАТИХНА и е на път да стане сбирка на шепа пенсионери и група бореща се за власт. Това упорито УБИЙСТВО НА ПРОТЕСТА умишлено или неумишлено е най-малкото ПОДОЗРИТЕЛНО.

 4. Да отговоря на Иванова която коментира, че не е достойно само да се критикува, а и да има конкретни предложения за бъдещето на България.

  Иванова, явно не сте от младите, красиви и интелигентни. Пак не сте чули, не сте видяли – Веселина Томова повтаря тази мантра постоянно. Иванова къде бяхте да чуете и видите?

  Ето какво трябваше да направят Отровното трио (това е само един пример, но мога да Ви предложа много такива, но не си заслужава защото пак няма да чуете или видите).

  Денят след „кървавата Сряда“ когато бяха бити и арестувани стотици хора. На 3 Септември Отровното трио трябваше да поведе хората към Районите Управления където бяха арестувани нашите съмишленици. Трябваше да се настоява за незабавно освобождаване или хората просто влизат и ги освобождават защото техният арест е незаконен. Няма второ мнение по въпроса, няма ако, сега така неможе, и каквито извинения си измислите.

  Независимо какво мислите за Сталин; лично Аз го смятам за престъпник, но при подробна ситуация той е показал смелост. В началото на миналия век, Сталин организира протест против управляващите, тогава царизма. Арестуат голяма част от протестантите. На другия ден, Сталин заедно с народа отива в полицейското да си прибере арестуваните хора. Ще оставя на Вас да разберете края на тази история.

  Да не си отварям устата за президента който подкрепям въпреки че позволи на Прокуратурата да му дрънкат оръжия, да му газят из президенството, да му се ровят в чекмеджетата и компютрите, и да му арестуват неговите хората.

  Така че Иванова Вие пак не сте чули и видяли. Съмнявам се че някога ще прогледнете.

  1. Толкова сте неучтив господине, направо грубян. Очевидно отдавна клечите около някой селски казан за ракия и уплътнявате времето с яки коментари за софянците. Селска чест, без Маскани.

 5. ТОТАЛНО СБЪРКАНОТО на ТОЗИ ПРОТЕСТ е ОБЩО ЗА ВСИЧКИ ПРОТЕСТИ от 1988 година. Нама нищо по-лесно и просто от скандирането „ОСТАВКА!“ Така едни си отиват, идват други – още по-алчни, брутални и прости. Това е така, защото натрапената ни КОНСТИТУЦИЯ е съчинена така, че да върви този процес, та накрая да видим на върха на властта СУБЕКТА НА УПРАВЛЕНИЕТО един разпищолен ШОПАР, ограден от Мозъци, ПКП и разна друга охранена женска плът.А това си е уредено с Конституцията Още в Чл.1, ал.1 е записано, че „България е република с ПАРЛАМЕНТАРНО .УПРАВЛЕНИЕ. Така за субект е обявен ПАРЛАМЕНТЪТ. За замазване на очите и съзнанието в следващата алинея 2 пише:Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите предвидени в тази Конституция. И никъде в Конституцията не е казано как ще я осэъществява народът непосредствено. Накратко: ВМЕСТО „ОСТАВКА!“ протестът да се насочи към „ВЛАСТТА ОТ МАФИЯТА В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!“ В ръцете му властта може да бъде само ако той, народът е организиран не по партии, а в ЕДИННА НАЦИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ, за КОЛЕКТИВНА ЗАЩИТА НА ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ, удовретворяване на потребнаостите и ЗАЩИТА НА ЗАКОННОСТА, погазвана от властващата МАФИЯ!

 6. Веселина Томова е абсолютно права.
  Протестите, Отровното трио и другите послушници избирани за сцената са абсолютен провал!
  Аз вече няма да ходя на протест.

  1. Иване,признай си че и досега не си бил на нито един протест…ще ти олекне!!!

 7. Я моа да го тура на протестърчета тъпи в гъзо , муахахаха, жълта преса кварталната клюкарка турски подлога свинска глава турски сайт

 8. „Така не става“ е на път да се превърне в досадна мантра. Като знаете как става- вземете та ни го кажете в прав текст. „Млад, харизматичен, неопетнен и т.н“ е поредното тинтири-минтири. Намерете го тоя герой, пратете го franco жълтите павета и обещавам тутакси да го качим на трибунката. Зле, добре ние в София така протестираме. Защо не протестират разбирачите от останалите градове за мен остава загадка. Хем знаят как да бутнат кочината, хем си пазят в тайна ноу-хауто, хем си натискат задниците по диваните. Акъл дават в изобилие, защото е без пари.

  1. Браво г-жо Иванова,кажете им го в прав текст на „разбирачите“..и оплаквачите на протеста…!!

 9. Единственият начин да има ефект от тая работа е гражданско неподчинение и национална стачка, което обаче е невъзможно.
  Главната причина протестите да са бутафорни и жалки са тия самоопределили се за народни трибуни трима мизирабъла , особено бабикян, който е срам за човешкия род.
  До март нищо няма да се случи.
  И след това нищо.
  Нова победа на шайката по липсата на читава алтернатива.

 10. И сега какво следва? Велико народно въстание 4? После сигурно 5, 6………..и така до март. Тия няма да подадат оставка. Подходът на протестите трябва да се промени. Не трябва да е хаотичен, а добре организиран и подготвен. Сигурен съм, че сред протестиращите има бивши кадри на МВР и ДАНС. Намерете ги и те ще ви кажат как се правят ИСТИНСКИ протести.

 11. Гледам тук много „смелчаци“ зад клавиатурите,дават акъл,ама на протестите са пред телевизора.

  1. Ставрев, защо мислиш, че тези, които не приемат този начин на протест са страхливци?

 12. НЯКОИ тук все още си МИСЛЯТ или ни КАРАТ да МИСЛИМ че на ЗАПАД народите са си ИЗВОЮВАЛИ ПРАВАТА чрез МАНИФЕСТAЦИИ а не ДЕМОНСТРАЦИИ и ПРОТЕСТИ пък били ТЕ и ПОРОЧНИ…

 13. Барселонският татко и Васко Черепа са на път да опровергаят пословицата, че милиардер милиардеру око не вади, а „Отровното трио“, соросоидното министърче на ЕВРОмутрата христо и вся остальная психодясна сволочь се надяват след изборите отново да станат патерици на ЕВРОМУТРАТА.

 14. Депутат, софра, запой.
  Преход, пасмина, застой.
  Болни, доктори, рушвет.
  Кмет, корупция, разцвет.

  Безпорядък, рев, искри.
  Алкохол, жени, псувни.
  Цици, интернет, Айфони.
  Бизнес, спонсор, милиони.

  Обир, банка, далавера.
  Ред, полиция, химера.
  Път, поръчка, магистрала.
  Катастрофа, вой, раздяла.

  Улици, ремонт, павета.
  Кражби, сеч, екодървета.
  Фирми, призраци, офшорки.
  Евро, сметки, уговорки.

  Избори, елит, управа.
  Шок, пародия, държава.
  Изход, бягство, терминал.
  Народ, история, финал…

 15. АКО ТОЗИ ИДИОТ И СЕГА – ПРИ СТОХИЛЯДЕН ПРОТЕСТ – НЕ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА, ЗНАЧИ ПРОБЛЕМЪТ МУ КАТЕГОРИЧНО Е МЕДИЦИНСКИ!

  ТОЙ Е ЗА ЛУДНИЦАТА?
  КЪДЕ СА ПСИХИАТРИТЕ И САНИТАРИТЕ?
  КЪДЕ Е ЛИНЕЙКАТА СЪС СИРЕНАТА?
  КЪДЕ Е РИЗАТА С ДЪЛГИТЕ РЪКАВИ?
  КЪДЕ Е “ДУШЪТ НА ШАРКО”?

  Акад Петър Иванов

 16. МНОГО ПЪТИ ГО ПИСАХ И ПАК ГО ПРАВЯ.МАФИЯ С МИРНИ ПРОТЕСТИ НИКОИ НЕ Е СВАЛИЛ ОТ ВЛАСТ.КРЪВ ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕЕ И ТО ЕНИЧАРСКА.

 17. Нещо любопитно. Чуйте какво разказва Марко Поло за правосъдието в индийското царство Малабар през XIII век.

  „Уверявам читателя, че в това царство правосъдието към онези, които са извършили убийство или кражба или каквото и да било друго престъпление, е изключително сурово. По отношение на дълговете имат следното правило и практика. Ако един длъжник след много напомняния от неговия кредитор да му върне дълга продължава всеки ден да отлага с обещания и ако кредиторът успее да го намери така, че да нарисува един кръг около него, длъжникът няма право да напусне кръга, преди първом да задоволи кредитора или да даде сигурна и достатъчна гаранция за пълното изплащане в същия ден. В случай че понечи да напусне кръга, без да е заплатил или дал гаранции, той ще понесе наказанието смърт като онзи, който е нарушил правото и правосъдието на владетеля.

  И господин Марко видя как това се случи със самия цар. Царят бил задлъжнял към някакъв чуждестранен търговец за някакви стоки, които получил от него, и след многократни искания търговецът отложил изплащането, за да си спести неприятности. След това търговецът, който бил сериозно затруднен в делата си поради забавянето, отишъл до царя, както яздел на открито, и след като подготвил да нарисува кръг около него ведно с коня и всичко по земята, нарисувал кръга. Щом царят видял това, дръпнал юздите на коня и не напуснал мястото, докато не изплатил всичко на търговеца напълно. Гледката накарала хората наоколо да възкликнат с възторг: „Вижте как самият наш цар се подчинява на собствените си закони!“ И царят отвърнал: „Аз ли, който съм наредил това правило, ще го наруша просто защото се е обърнало срещу мен? Несъмнено се отнася преди всичко и за мен.“

  изт.The Travels of Marco Polo (also known as Book of the Marvels of the World and Il Milione, c. 1300).

  1. Хубав пример за равенство и „равенство“ пред закона, но повода /престъплението/ е меко казано не на място. Ако в България всички напуснем „кръга“, в който ни поставиха Банки, Тецове и други мотополисти, Данъчни, ЧСИ, Бързи кредити и т.н. ще останете Мутрата, Пеевски и още няколко „светци“, дето цял живот ядете готово и то все ни ви свършава!

 18. В Деня на Независимостта лъсна отровна истина, която официализира коалицията ГЕРБ-ВМРО и погреба политическата кариера на Каракачанов. Идеята му за експертно правителство е писана в Боянските сараи и дава доживотна власт на човека с Боянското шкафче. А желанието му да помири президент и премиер е толкова абсурдно, колкото отчаяните опити на Химлер Нацистка Германия да се помири с Антихитлеристката коалиция.

  И кога протестът ще установи постоянен протестен лагер пред Европейската комисия на ул. „Раковски“? Европейският съюз е единствената външна сила, която може да вдигне „червен картон“ на Борисов – не с кухи декларации, а с блокиране на милиардите от европейските субсидии!

  Само тогава ДПС ще оттегли подкрепата си за режим, от който получи морски сараи, ТЕЦ-ове, пристанища, студен резерв, държавни поръчки за стотици милиони…
  Без парите на Брюксел Борисов ще абдикира на следващия ден.
  Тъжно е, но трябва да го признаем: Отново чакаме свободата си отвън!

  Журналистът Велизар Енчев, Фейсбук

 19. Разбира се, че не става.
  С добро възпитание и образование се живее в организирано общество, но не се сваля власт.
  Опорките на протеста от самото начало са мъжка козметика.
  Младите няма да се справят сами, демагогията ги е формирала и фризирала.
  Всичко опира пак до “стари муцуни”, без фейсбук и Селфита.
  Мисля, че изчезнаха или по скоро са твърде малко.
  Та те така.

 20. НЕ СМЕ НАРОД

  Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.

  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  „Аз не зная! Аз не мога!“ – общ е глас.

  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.

  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме…

  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни…

  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни…

  Всякой вика „Яман ни е нам хала!“ –
  а всякому мерамът е развала…

  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша.

  П. Р. Славейков
  1875

 21. Истината и правотата в тезата на Г-жа Томова преобладават: власт не се дава, власт се взема. И Бай Генчо го казва: ‘ако ще и гениални’ да са думите, не стигат; това не е Лоренцо Великолепния да схване гения на Микеланджело. А и унас гении не се котират, само се крадат и те. Така че събуденият народ ( от агонии, неправди, с посвещение на смели хора) иска мъже като Бенковски. Иска „Хвърковата чета“ по аналогия, но и глава, готова да бъде отрязана. Либерализмът с октопода си от утопии ни остави и без „коне“…не само без Глави!

  Сноши на протеста се зададе въпросът: „Къде са българските евро-депутати“? Един нямаше и няма! Както и другите, местните, къде са? Защо не са при народа? Едно момче – немски евро-депутат – дошло, ‘нашите’ ги няма! Един нямаше!

   1. Благодаря за добрия израз и основанията му. Моралът на мнозина политици е проблемен. В конкретния случай, да, кариера не се прави с цената на обругаване на благодетеля ти, какъвто и да е той. Излизаш от играта, но оставаш лоялен, така мисля. Къде ти, мине време, пак са в нея без грам промяна или с цената на калта, са на нови постове. Кал от предателства и разврат. Ето ги основните лица от вчера и днес: хвани Мадка Нейсска, удари ЛКунева и се захласни с Лиляна Павлова, Румяна Бъчварова и Цвета Караянчева, картинно и не случайно катастрофирала без гащи!

    Има малък шанс само, ако първо си обругал себе си, ако си посипал своята глава с пепел и се отказал от всичко грешно и греховно и това – да личи. Но шанс. а удар по благодетел, да оставим униженията и сервилостта, са …проблемни. Не знам дали в случая има вярно покаяние пред Бога, което омива и най-тежките грехове. Малцина се покайват, мнозина и Господ лъжат, какво остава за базисния морал , ударен и от разврата, и от корупцията, които при бг политиците често са свързани и дават кариери и безнаказаност. За капак – са декорирани с Икони и с кръстове по вратовете за демонстрация на вяра!

   2. Вие, ние, че не харесвате Манолова е ясно от 5 месеца, само не е ясно защо. Да се позовеш на тоя парцал, значи те кефят глупотевините изписани в него. Да си фен на Колтуклиева, значи те кефят управляващите. Дерзайте, може и да ви вдигнат хонорара!

 22. На трибуната се изреждат всякакви хора, но никой не ги слуша. Нито ги чува. Не защото не иска – просто всички те, вкл. Триото, не знаят да боравят с микрофона, така че се получава нечленоразделно дуднене. Може да казват нещо гениално, ама…
  С молби, плакати и трамбоване по жълтите павета очевидно не става. На зло куче – зъл прът! В противен случай нещата ще затихнат и замрат, за огромна радост на боко и боковистката хунта. И ще си кютат на топличко до март, и ще си гризкат от европарите, докато оставят напълно опоскана хазна.

  1. Повтарям коментара си и от сутринта, който сега е махнат. Има смисъл в комплект с другите, така че ако отново го изтриете, моля махнете всичките ми коментари:

   Вася Н. Илиева
   23.09.2020 в 11:04
   Не е така с речите и ораторите. На трибуната се качиха много добри оратори и се казаха верни и нужни тези и факти. Генерал Шивиков, Архим. Дионисий, смел и дивен земеделец от Ямбол, млад астроном от БАН, журналист от „Бивол“. бити на 02.09. и изправени мъже, „Триото“, което отвори протеста и което го държи жив и много други смели и умни говорещи и борещи се, кой с каквото може. Има правене с говоренето, с доброто говорене. А ти, друже, ти, който правилно искаш още нещо, ключово нещо, какво ще посъветваш да се стори, какво ще направиш, за това, което не стига? Не казвай! Големите работи не се казват. Направи го!

 23. Следващите два месеца са КЛЮЧОВО важни за света!

  ВИЕ не разбрахте ли, че ТРЯБВА да минат първо изборите в САЩ!
  Хем пишете за американците, хем се ядосвате за бегето?!?!?
  Ми не става, щот – не става.
  Това е положението.

  Успокойте се всички!
  Иде зимата на нашето лято!

  🙂

 24. Госпожо Томова, аз също разсъждавам като вас.
  Сигурен съм, че трябва да се появите на трибуната и това трябваше да се случи в някое от 3те големи “въстания”. Хората, както казвате, имат нужда от думи “меч”, а вие това умеете най-добре, според мои наблюдения. За 70 дни единствените хора, които по някакъв начин успяха да “запалят” хората, бяха Ренета Инджова и Проф. Минеков. Все още не е късно да се появите там. Вярвам, че можете да запалите отново искрата. Малко трябва на тези хора, много малко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *