« Върни се назад Публикувано на 06.07.2017 / 8:29

С ЦИГАНСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕСТАНЕ – ТОВА Е НЯКАКВА УРОДЛИВА ИДЕЯ ЗА ХАРЧЕНЕ НА ПАРИ БЕЗ КАКВИТО И ДА Е РЕЗУЛТАТИ

ЦИГАНИВ Парламента още (се правят че) смятат, че български граждани трябва да се интегрират в българското общество

Наизлязоха поредните информации за дърленията в Народното събрание, този път по повод на опитите за интеграция на циганите, които продължават май вече трета петилетка. Управляващите виждали напредък, опозицията – не, нищо неочаквано.

И на двете страни обаче им убягва един много важен въпрос, или по-скоро – не им изнася да го зададат и да му отговорят: Поради каква причина се налага да се наливат милиони за да се интегрират български граждани в българското общество?

В българските документи за самоличност пише “Български гражданин”. Не пише “Български гражданин от арменски, български, турски, цигански, еврейски произход”. Тоест всички сме български граждани. По каква логика тогава се харчат пари за “интеграция”? Какво означава да интегрираш някого в обществото? Означава да го приобщиш към него, но това важи за хора, които не са част от българското общество.

Цигани в България винаги е имало, те не са някакви новодошли, които да имат нужда от приобщаване (такива са и евреите, арменците и турците, но странно защо те нямат нужда от интеграция). Те са част от това общество и ако нещо ги кара да се делят от него, то това са самите цигани. Българското общество, както и всяко друго, не може вечно да носи на гърба си хора, които (в огромната си част) са неграмотни, без всякакви трудови навици, и живеещи с идеята, че обществото е длъжно да им осигурява безплатно всичко.

Какъв е смисълът да се дават още пари, ако не се прекъсне порочната практика 28-годишни циганки да са баби? Очевидно е, че за да си баба на 28 години, ти не си ходила на училище след 5-и клас. Тоест ти си загубена безвъзвратно за обществото – неграмотна, без професия и с 4 деца до 20-годишна възраст. Ти вече си само тежест за това общество.

От така наречените опити за интеграция на циганите държавата може да спечели, а не както в момента да губи пари.

И аз съм го писал и други хора са го казвали. Детски помощи трябва се дават само ако в момента на раждането майката е на 18 години и 9 месеца. Освен това – помощи – максимум до второто дете, и до трето, ако поне единият родител е на постоянна работа. Помощи след трето дете – не, който иска повече от три деца, трябва да може да се грижи сам за тях.

По този начин ще се стимулира ходенето на училище – като излезеш от училище на 18 години ще си грамотен и когато идеш да гласуваш – ще можеш да прочетеш бюлетината, а няма срещу 30 лева да заградиш цифрата, която са ти казали.

Когато знаеш, че ще имаш помощи само до второто дете – ще спреш да произвеждаш доячи на социалната система, а ако искаш още деца – мъжът в семейството ще трябва да осъзнае че е такъв и да заработи. Защото в моменат за повечето цигани мъжът в семейството е Социалното министерство.

Незаконните жилища по циганските махали? Или позволете на всеки да си строи каквото и където си иска, защото в момента това го правят само циганите и хората с много, ама много пари, а всички останали вървят по каналния ред – разрешителни, бюрокрация и остаряват докато посторят нещо, или съборете всичко незаконно. Самият факт, че всички властимащи знаят кои и къде са незаконните строежи, и не ги премахват, говори за сериозна строителна дискриминация по отношение на българи, евреи, арменци и турци, за сметка на циганите.

В България на никого не е забранено да учи, да се образова и да работи почтено. Ако обаче ти не искаш да го направиш, не можеш да виниш когото и да е, че не наема неграмотни и без трудови умения хора. Той просто не може да го направи и няма вина затова, че ти не искаш да се научиш да четеш и да придобиеш занаят.

Останалите естноси в България също нямат вина.

С циганската интеграция трябва да се престане – това е някаква уродлива идея за харчене на пари без каквито и да е резултати.

В Парламента ако искат наистина да са полезни – да уредят законово нещата, които написах по-горе и най-вече да следят за спазването им. Със спестените пари могат да посторят училища и библиотеки!

Само дето не е ясно какво ще правят след време на избори с грамотни и неманипулируеми цигани…

Галин Люцканов

www.lyutskanov.co.uk

Колаж: Иво Ангелов, „Свободен човек“

«