« Върни се назад Публикувано на 29.05.2022 / 15:29

С ПОДКРЕПАТА НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА СЕ ПРАВЯТ НАЗНАЧЕНИЯ В ГОРСКИТЕ СТОПАНСТВА, КОИТО ДА ПЪЛНЯТ ПАРТИЙНИТЕ КАСИ

С подкрепата на Корнелия Нинова се правят назначения в горските стопанства, които да пълнят партийните каси. Това каза Александър Дунчев в студиото на bTV, където показа и протокол от събрание на БСП в Сърница, с което на практика се разпределят държавни длъжности между партийни функционери. Според депутата от “Продължаваме промяната“ и бивш шеф на Агенцията по горите, този партиен протокол на БСП е доказателство за корупцията в България.

„Проблемът са зависимостите. Още си караме по комунистическия ред – цялата държавна администрация да е изградена от зависими хора. 80-90% от администрацията се избират по абсолютно непрозрачен начин. И всичко това, за да може партийни функционери да имат власт“, подчерта Дунчев.

Александър Дунчев направи скандални разкрития за назначения на член на БСП-Сърница в Регионална дирекция по горите – Пазарджик: без провеждане на конкурс, с протокол, който той сам е подписал и, според Дунчев, без необходимия опит за длъжността, която заема.

„На 29 януари 2022 г. изпълнителното бюро на една лява партия (бел. ред. – . БСП) в село Сърница зам.-председателят г-н Мусов и г-н Перушински са подписали протокол, в който г-н Гюрсел Мусов се самопредлага да стане горски инспектор в Регионална дирекция по горите – Пазарджик, която беше моя подчинена структура в Агенцията по горите. На 20 май човекът става горски инспектор, при условие, че доскоро е бил кандидат-кмет, партиен функционер, бизнесмен и няма нищо общо с горите. И къде ще проверява в Сърница, кой ще проверява фирмите, които се отчитат на партиите, които имат отношение към горите. Вторият, който се е подписал под документа пък е горски стражар от половин година, той е назначен без никакъв опит“, разказа Дунчев.

По думите му подобни назначения не се правят случайно.  „Кой ще има интерес от всичко това, освен ти да държиш властта, да сложиш навсякъде свои хора, които да покровителстват определени фирми, да мачкат останалите, които не са съгласни. Тези фирми винаги намират начин да се отчитат и да помагат на кметовете. Тези пари после отиват към централите – не само на тази партия (бел.ред. – БСП). Това не е само в горите, това е навсякъде“, добави депутатът от „Продължаваме промяната“.

„Това ни връща към комунизма“, подчерта Дунчев. Според протокола на БСП, обаче, втора точка е подкрепа на партийното назначение до намиране на подходящ човек. „Но този, който идва е роднина“, твърди Дунчев с уточнението, че всички назначения в Горското стопанство в Сърница са роднински и по партийна линия.

„Местният бизнес не е ОК с всичко това, което се случва. Те са принудени да работят под политическия натиск“, отбеляза Дунчев, визирайки БСП.

„Всички тези около 30 фирми, свързани с Горското стопанство, реално ще трябва да се отчитат на БСП. И това се прави във всички горски стопанства – слагат се приближени на БСП хора, които да мачкат останалите, които не са съгласни. Такива фирми винаги намират начин да се отчитат на кметовете, помагат и по време на избори с раздаване на дърва за огрев, за да се привличат гласове. В крайна сметка събраните пари отиват към партийните централи. Същата схема се прилага и при АМ „Хемус“, и при ГКПП “Капитан Андреево“, твърди Дунчев. Тези схеми показват, че има връзка между предишните и сегашните управляващи, допълни той.

„Горски стражари не могат сами да решат как се управлява едно стопанство. Това идва или от ниво министър (бел.ред. – ресор министър е Иван Иванов от БСП), или от ниво над министър – шефът на партията (бел. ред. – вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова).

В отговор на въпрос дали тази схема се реализира с подкрепата на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова, Дунчев отговаря: „И не само там, а на всякъде“. Той уточни, че схемата от Сърница се прилага и при управителните съвети на всичките горски предприятия, където хората са назначения на визираната партия.

„Това е забранено. Оправдание е, че се прави, за да се носи политическа отговорност. Политическото вмешателство е забранено във всички закони“, подчерта Дунчев.

На въпрос кой трябва да поеме политическата отговорност за тези схеми, Дунчев отговори: Тези, които се разпознаят, че ги правят. Според него трябва да бъдат уволнени хората на най-високо ниво. „Не са виновни нито горските, нито кадровиците (бел.ред. – подписали протокола на БСП), нито директорът на стопанството, на най-високите нива трябва да се търси отговорността“, подчерта Дунчев, като не назова директно имената, тъй като това било решение на правителството. Водещата Мария Цънцарова репликира директно с името на Корнелия Нинова, при което Дунчев Нито потвърди, нито отрече.

Afera.bg

«