« Върни се назад Публикувано на 03.02.2010 / 18:15

Съосновател на СИБанк лобира за генномодицифицираните храни

 

 

„Тук смятам да представя една по – „скандална” идея, която струва ми се може да бъде полезна за икономиката. Не за пръв път ще лобирам за генномодифицираното земеделие, ако може така да го наречем. Предварително искам да кажа, че не познавам никого от „Монсанто” че не притежавам акции в тази компания, държаща почти 50% пазарен дял в продажбите на генномодифицирани сортове семена в света…Ако приемем хипотетично, че България либерализира политиката си по отношение на генномодифицираното земеделие по начина, който имаме в САЩ, и ако българските производители бъдат стимулирани да използват генномодифицирани семена, то добивите на единица площ биха се удвоили…Подобна сметка би била валидна и за маслодайните култури и със сигурност превръщането на земеделието в генномодифицирано ориентирано би имало пряк ефект, надхвърлящ 1 млрд. евро годишно. При това при много по-голяма устойчивост на добивите спрямо сушата. Както биха казали банкерите, земеделието би станало много по-банкабабилно… Идеята на този текст е в предложението България, която в момента е сред най-големите скептици в ЕС по отношение на генномодифицираното земеделие, да стане една от най-либерално настроените.”, пише в авторска статия Светослав Божилов, в списание „Мениджър” от януари тази година.

Светослав Божилов е бил член на УК на Фондация „Отворено общество”, както и е съосновател и и акционер на СИБанк. Собственик е и на Venture Equity Bulgaria, която се занимава с финансови инвестиции и проекти свързани със зелена енергия.

Очевидно е, че от генномодифицираното земеделие могат да потекат стотици милиони, но на каква цена? И парите ли са най-важните, когато става дума за опасни храни?

Докато човекът на СИБанк лобира яростно за генномодифицираното земеделие, Тодор Славов от Екоорганизация „За земята” пред сайта vsekiden.com твърди, че екоминистерството от правителството на Бойко Борисов, приятел на Цветелина Бориславова, знакова фигура в СИБанк, манипулира българската общественост за генномодифицираните храни.

„Когато МОСВ беше получило писмо от ЕК и ние поискахме да го видим, те ни отказаха под претекст, че това е официална кореспонденция. Това ни накара ние да пуснем писмо до комисията и те ни върнаха отговор. От него стана ясно, че наказателната процедура срещу България е не за друго, а за недостатъчен контрол върху разпространение на ГМО. От министерството обаче се възползваха от писмото да прокарат някакви промени в закона, които изобщо ЕК не иска от нас. По всяка вероятност става въпрос за нечии интереси. Зам.-министърката Евдокия Манева още отдавна е активна що се отнася до ГМО. До колкото знам, корпорацията, собственик на модифицирани гени, “Монсанто” й е платила една обиколка на САЩ. Очевидно се използва писмото от ЕК, за да правят манипулации…Комисията ни прави забележка за контролните условия, защото експерти са били засекли незаконно използвано ГМО на територията на нашата страна. Случаят беше на територията на Варна, там бяха засечени генно-модифицирани семена, които не се знаеше откъде идват…Наистина има такива желания от страна на бизнесмени, защото това е един много доходоносен бизнес. Но в момента те нямат право да садят ГМО, защото законът не го позволява. Ако бъдат приети някакви промени, които да го позволяват, то това ще стане. Този, който вземе контрол над семената в България, той ще създава условията.”, казва още Тодор Славов.

От генномодифицираното земеделие се печелят мощни пари и лобизма вече прозира ярко.

Самият премиер иначе за пред камерите се обяви против пускането на ГМО, но в същото време министъра на земеделието и храните е гласувал „за” на Съвета на ЕС за внасяне на генномодифицирани фуражи в ЕС и точно този глас е бил решаващия за взимане на това решение.

Впрочем, Светослав Божилов, съоснователят на СИБанк го казва в прав текст – могат да потекат 1 млрд. евро. Нали се сещате кой ще ги контролира?

Afera.bg

«