« Върни се назад Публикувано на 29.03.2021 / 17:10

СЪОБЩЕНИЕТО ЗА СЕРТИФИЦИРАНЕ НА МАШИНИТЕ ЗА ИЗБОРИ ОТ БИМ Е ПЪЛНА ИЗМАМА! ЗАБЛУЖДАВА СЕ ДЪРЖАВАТА И ЦИК!

БНР, Програма Хоризонт:

Ако спре токът, машината е осигурена с външно, акумулаторно захранване“, поясни на свой ред главният секретар на Българския институт по метрология Златко Халваджиев. Това захранване осигурява работа минимум половин час. По думите му всяко започнало гласуване по време на спирането на тока ще бъде довършено, тъй като това го позволява технологията на самите машини. Увери, че няма да има проблем с дезинфекцията на сензорния дисплей на машините и на картите, тъй като това ще става със спирт 75% по указание на производителя.

В лабораторията за електромагнитна съвместимост е било проведено подробно изпитване на машините за това може ли да се наруши тайната на вота. „Това беше най-щекотливият въпрос, който трябваше да разискваме. Заключението, предоставено от експертите, гласи, че разкриването на вота на конкретен избирател по електромагнитен път е затруднено до невъзможност.“, каза още той.“

Уважаеми дами господа,

Това е съобщението за сертифицирането на машините за изборите от БИМ, съобщено по програма Хоризонт.

Това е измама. Такава сертификация с техническа и юридическа стойност в БИМ не може да се направи.

Аз съм създал тази лаборатория през 1999 г. и съм я ръководил до 2018 г. Заблуждава се държавата, ЦИК. Това е балон. Мога да го докажа без да гледам резултатите. Проблемът с тези измервания  е принципен.

Български институт по метрология (БИМ) се е ангажирал да участва в сертификацията на машините за изборите. Поели са като ангажимент да докажат, че не може да се открие по излъчените електромагнитни полета от машината каква информация се обработва. Тези изпитания се наричат TEMPЕST и се правят с много специални приемници и обикновено от службите за сигурност с цел опазване на информацията.

БИМ не разполага с такава със система за такъв вид изпитване, както и необходимата компетентност. Заключенията са съчинения по картинка и са безсмислени, защото никой няма да тръгне да монтира специални системи по секциите, за да разпознава кой как гласува.

Цената на една такава система е от порядъка на стотици хиляди евро.

Изпращам модела FSWT за TEMPIST изпитване.

file:///C:/Users/fortu/Downloads/FSWT_bro_en_3607-0275-12_v0400.pdf

Наличните средства за измерване в Лабораторията за ЕМС, не разполагат с тези технически характеристики. Безеховата камера позволява сканиране само до 2 м височина, вместо 4 м и антените не са калибрирани от 2009 г. Не е калибриран и предусилвателя на SCHWARZBECK, ако са го използвали. Освен това нямат акредитация за този вид измерване, което означава най-малкото липса на методика и доказана компетентност.

С две думи писали са си актив, просто демонстрация на активност без необходимото покритие.

Това измерване по определение е безсмислено в конкретния случай.

С изказването по „Хоризонт“ те заблуждават обществеността и ЦИК. Най-вероятно в протоколите ще има записани чудеса.

Поздрави.

С уважение:

Доц. д-р Николай Пантелеев

«