« Върни се назад Публикувано на 12.08.2021 / 14:51

СЪМНЕНИЯ ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ЗА СКАНДАЛНАТА „КЕЙНПАЙП“, КОЯТО ЩЕ СТРОИ КОНЕКТОРА СЪС СЪБРИЯ. СТРАННО РЕШЕНИЕ НА КЗК

КЗК с поредното странно решение в полза на скандалната „Кейнпайп“, която ще строи конектора със Сърбия. Възникват съмнения за конфликт на интереси

Този път председателката на КЗК зае принципна позиция и подписа Решението с особено мнение.

На 10 август бе публикувано Решение на КЗК, който отхвърля всички жалби, подадени срещу определянето на изпълнител на проекта за изграждането на междусистемната газова връзка между България и Сърбия.

Според запознати, Решението на КЗК е очаквано предвид любопитния факт, че Георгица Стоянова е едновременно член на КЗК и съпруга на изпълнителния директор на „Булгатрансгаз“ Владимир Малинов, който е и възложител на проекта. Поради тази причина не е изненада, че за пореден път публикувани решения на „Булгартрансгаз“ не се отменят, въпреки сериозните съмнения в тяхната законосъобразност.

Припомняме, че отпаднали от процедурата участници внесоха жалби във връзка с избора на ДДЗД „Кейнпайп БГ“. Спорове се породиха още при публикуване на предложения за изпълнение на поръчката на класираните участници. В жалбите бе обърнато внимание, че за изработване на инвестиционния проект трима от участниците са дали срок само 1 ден. По всичко личи, че процедурата е с предварително избран кандидат, защото не за първи път ДЗЗД „Кейнпайп БГ“ печелят поръчка с възложител „Булгартрансгаз“. Съмнение буди и фактът, че скандалният забавен обект за преносен газопровод от КВ „Дерманци“ до КВ „Батулци“ бе приключен само няколко месеца преди публикуването на поръчката за газовата връзка България – Сърбия и така  „Кейнпайп  БГ“ покриха критерия „опит“, за да вземат участие и в нея.

В Решението на КЗК е видно, че участниците ДДЗД „Интернешънъл Газ“ с водещ партньор „Главболгарстрой“ и Обединение „Консорциум Айбиес Интергаз“ ДЗЗД с участници „Глобал Констръкшън“ и ЗАО „Алвора“ и избраните ДЗЗД „Кейнпайп БГ“ са посочили проектанти, свързани с  компания „Химкомплект Инженеринг“, която беше изпълнител на фаза Технически проект за междусистемната газова връзка България – Сърбия.

В офертите и на тримата участника се срещат имената на инж. Александър Фучеджиев и на инж. Георг Ценов, които показват опит именно с работата си  по техническия проект за междусистемната газова връзка България – Сърбия. В офертата на ДЗЗД „Интернешънъл газ“ с водещ партньор „Главболграстрой“ споменатата „Химкомплект Инженеринг“ е посочена като трето лице за Обекта, а инж. Фучеджиев е проектант в екипа. Фактът, че 3 дружества използват един и същи проектант, предлагат един и същи срок за изработване на работен проект, който е само 1 ден и нямат яснота как този срок може да се изпълни, създава сериозни съмнения дали между трите дружества няма съгласуваност с цел отстраняване на останалите участници в процедурата.

Тези обстоятелства обаче са пренебрегнати в Решението на КЗК, като единствено председателят на Комисията Юлия Ненкова и един от членовете са заели принципна позиция, като са подписали Решението с особено мнение. Председателят на КЗК Юлия Ненкова е застанала на страната на правото и е отсъдила в полза на законността.

Според експерти изборът на конкретния изпълнител за процедурата за газовата връзка със Сърбия създава основателни съмнения дали проектът ще бъде изпълнен в необходимите срокове, или ще трябва да търпим поредните санкции от Европа, които плащат българските граждани.

Afera.bg

 

«