« Върни се назад Публикувано на 01.03.2021 / 9:00

СЪДЪТ ИЗПОЛЗВА ПАНДЕМИЯТА, ЗА ДА НАЛАГА ЦЕНЗУРА

Пандемията се използва от съда, за да ограничи достъпа до съдебните заседания, които иначе са публични по закон. Административният съд в София обаче не допуска журналисти в съдебната зала, дори и след като са подали предварителна заявка, каквато се изисква според заповедта, свързана с ограничаването на разпространението на COVID-19.

Така на практика при закрити врати протече заседанието по делото на Катя Амие срещу отказа на гранична полиция да я допусне в страната.

Тогава с полет от Нидерландия в София пристигнаха майка и нейното 12-месечно бебе. Катя Амие е със статут на бежанец още от 2001  година, когато пристига като 10-годишно дете заедно с родителите в България. Нейната дъщеря Руейда е родена в София и има българско гражданство по рождение. Но вместо майката и бебето да си отидат в техния дом в София, те бяха изолирани на Летище София в една стая с решетки.

Гранична полиция отне българските им документи. Така майката и бебето останаха заключени на летището. Те се свързаха с мен със сигнал за беда. Разследването “Бебе в килия” отприщи огромна вълна от човешка солидарност. След 6-дневен престой на летището майката и бебето  бяха върнати обратно с полет до Нидерландия, откъдето бяха пристигнали на втори януари.

Властите на Нидерландия ги допуснаха на тяхна територия, макар и без никакви документи, тъй като те им бяха иззети от българските гранични власти.

В момента майката Катя Амие и бебето Руейда живеят вече два месеца в една европейска държава, използвайки адресната регистрация на техните роднини. Майката и бебето са в поставени от българските власти в ситуация на хуманитарна криза по време на пандемията. Те са без документи и нямат достъп до здравни и социални грижи. Те нямат и право на ефективна защита пред българските власти, тъй като не са допуснати до територията на България.

Главна дирекция “Гранична полиция” към МВР ми отказа достъп до стаята с решетките, в която бяха заключени майката и бебето с аргумент, че това  не било зона за обществен достъп. Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, която всъщност е причинила отнемането на статута на бежанец на майката и българското гражданство на бебето, категорично ми отказаха всякаква информация, защото това били лични данни.

Министерството на правосъдието също ми отказа информация със същия аргумент. Кметът на Район „Красно село” – Росина Станиславова също заключи информацията по казуса „Бебе в беда”.  Точно тяхната администрация  е  заличила  българското гражданство по рождение и ЕГН на бебето Руейда.

Тези дни отказ за достъп до информация направи и съдия Красимира Проданова от Административен съд София-град, макар  че  имаше открито съдебно заседание срещу незаконното недопускане в страната на младата майка.

Съгласно заповед на Председателя на съда – Радостин Радков, достъпът  на журналисти до съдебните зали става с предварителна заявка до председателя на съдийския състав. И след като направих това, една седмица по-късно, само часове преди откритото заседание, аз бях информирана по телефона от служител на  деловодството в  съда, че съдия Красимира Проданова не допуска присъствието ми в откритото заседание.

На това заседание трябваше да се разгледа жалбата на майката Катя Амие, че тя не е допусната до територията на България, след изземване на документите и от българските гранични власти. Не бях допусната като журналист в открито съдебно заседание, за да отразя развитието по казуса с младата майка, с абсурдния аргумент, че заради COVID пандемията, според заповед на председателя на съда, не се били допускали журналисти в съдебните зали, както и в самата сграда.

Такава забрана в заповедта на председателя на съда обаче не съществува. Заповедта предвижда само предварителна заявка от журналисти до съдебния състав. И точно това направих седмица преди откритото заседание.

Съдебната охрана на Административен съд София-град не ме допусна дори в съдебната сграда. Бях спряна с екипа си още на тротоара. Въпреки акредитацията ми на разследващ журналист в EURACTIV. Eкипът ни дори не беше допуснат във фоайето на сградата на съда, koйto  трябва да бди над законността на актовете на администрацията и в защита на правата на гражданите.

Съдът се скри зад завесата на пандемията, недопускайки един журналист в открито съдебно заседание. Така Административен съд София-град се присъедини към институциите, които крият истината по случая  “Бебе в беда” и съсипват човешки съдби. Съдът се заключи за журналисти по този казус, за да не научи обществото истината.

Аз обжалвам пред Върховния административен съд заключения за журналисти Административен съд София-град.  Искам да се дръпне завесата. И да излезе истината.

Валя Ахчиева

 

«