« Върни се назад Публикувано на 10.06.2022 / 19:20

СЪДЪТ: АРЕСТЪТ НА ШЕФА НА „ТРАФИК НЮЗ“ Е БИЛ ЗАКОНЕН, А ЗАДЪРЖАЛИЯТ ГО ПОЛИЦАЙ – НЕЗАКОННО ЗАДЪРЖАН!

Нито една медия, освен АФЕРА, не посмя да напише, че с решение от 25.05.2022 г. състав на Административният съд в Пловдив постанови, че собственикът на медията „Трафик Нюз“ Александър Апостолов е бил задържан за 24 часа законно на 12.04.2021 г. при проведена специализирана полицейска акция.

Решението е окончателно и отменя акт на Пловдивския районен съд, с който арестът първоначално бе отменен като незаконен.

До новото решение се е стигнало, след като полицаят от 03 РУ Пловдив Чавдар Данев, който е извършил ареста, подава касационна жалба до втора инстанция. Той наема за свой адвокат популярният специалист по административно право Кристиан Гьошев, който успешно провежда защитата му.

Припомняме, че на 12.04.2021 г. Александър Апостолов бе задържан при управление на автомобил, след като драг-чек полицейски тест е показал черта за наличие на „Опиати“.

Според магистратите това е било достатъчно, за да бъде задържано лицето, тъй като тази мярка – задържане за 24 часа – е свързана с разкриването на престъпление, а не с доказано престъпление.

Противно на изложеното от първата инстанция, Административният съд приема, че заповедта е мотивирана, тъй като мотивите и се съдържали в акта за установяване на административно нарушение, съставен от полицаят Данев на Апостолов.

Към настоящия момент все още не е ясно на обществеността дали в кръвта на Апостолов е имало наличие на забранени субстанции, тъй като официалните резултати не са оповестени, но от сигурни източници АФЕРА научи, че според една от експертизите в урината на Апостолов имало наличие на кодеин и морфин.

Също така, с решение от днес 10.06.2022 г. Административният съд в Пловдив е постановил, че полицаят Чавдар Данев е бил задържан незаконно при акцията на отдел „Вътрешна сигурност“ при МВР на 19 май 2021 г., когато вътрешният министър Бойко Рашков нарече полицаите от 03 РУ в Пловдив „престъпници с пагон“.

Данев е бил задържан от служителя на МВР Александър Семерджиев с твърдение, че бил превишил правата си при ареста на Александър Апостолов и така могло да настъпят немаловажни последици за досъдебното производство.

Противно на приетото от Районният съд в Пловдив, който признава ареста спрямо полицая Данев за законен, касационната инстанция смята, че арестът е бил в противоречие със закона, като е налице бланкетно твърдение за обосновано предположение за извършване на престъпление, без по делото да са налични доказателства за това. Съдът отбелязва, че арестът противоречи и на целта на закона, която не е да накаже задържаното лице, а да му попречи да се укрие или да извърши друго престъпление, като в конкретния случай с Чавдар Данев не са извършени никакви процесуално-следствени действия за тези 24 часа. Именно произволното задържане на полицейския служител, който нито е отстраняван от работа, нито е подведен под дисциплинарна отговорност, нито има повдигнато обвинение от Прокуратурата, кара Административният съд – Пловдив да приеме, че се касае за липса на съразмерност при задържането по смисъла на чл.6 от АПК или иначе казано – злоупотреба с право и превратно упражняване на власт. Решението на Съда е окончателно.

В същото време, при задържането на полицаят Чавдар Данев, щатните журналистически „мисирки“ на чело с Тина Ивайлова, побързаха да излъчат по НОВА ТВ как този полицай /единственият без обвинение/ е част от организирана престъпна група, заедно с бившия шеф на 03 РУ Пловдив Самуил Хаджиев, който е с обвинение и бившия директор на ОДМВР-Пловдив – Йордан Рогачев – дисциплинарно уволнен.

Едва ли „баджак джурналистите“ ще се извинят за стоварената гнусотия върху младият полицай и юрист Чавдар Данев, но АФЕРА силно се надява Съдът да им посочи, че не те са органа, който издава присъди в тази държава.

Потърсен за коментар, адвокатът на Данев Кристиан Гьошев заяви, че е щастлив от въздадената справедливост и постигнатия двоен съдебен триумф. Гьошев заяви също, че ако не е познавал лично Чавдар Данев и не е вярвал в невинността му, никога нямало да поеме защитата му.

afera.bg

«