« Върни се назад Публикувано на 19.11.2014 / 9:45

Съдебната реформа започна – Инспекторатът на МП – подложен на натиск заради новият зам.министър

Христо ИвановСлужители на Инспектора на Министерството на правосъдието са били подложени на натиск да преразгледат доклад, който уличава бъдещият заместник-министър на правосъдието Атанас Славов в нарушение при постъпването му на работа в държавната администрация през 2012 г. Това става ясно от публикации в днешните броеве на вестниците „Труд“ и „Преса“.

На днешното си заседание правителство ще разгледа промяна на Устройствения правилник на МП, с което заместник-министрите в правосъдното ведомство от трима ще бъдат увеличени на четирима. Готвеният за заместник-министър на правосъдието Атанас Славов от 2012 г. е служител на министерството като „държавен експерт“.
Доклад на Инспектората на МП от тази година обаче установява, че назначаването на Славов, със заповед на бившия правосъден министър Диана Ковачева от 1 юни 2012 г., е станало в нарушение на конкурсната процедура. Към момента на назначаването му Атанас Славов е имал само 2 години, 5 месеца и 29 дни доказан стаж, при нужни 5 години, става ясно още от заключението на проверяващите. Причина за проверката на документацията на Славов, едва през 2014 г., е заради желанието му да получи повишение. По всички правила подобни назначения са нищожни, пише в-к „Преса“ като се позовава на юристи.
„От МП вчера потвърдиха, че е установено разминаване в трудовия и осигурителния му стаж. Оттам обаче подчертаха, че той не е крил това. На 10 октомври по негово настояване (на Атанас Славов – бел.ред.) ръководство на министерството е започнало проверка на всички документи, свързани с трудовия му стаж“, съобщава в-к „Труд“. От публикацията на в-к „Преса“ по темата става ясно, че към момента на поисканата от Атанас Славов нова проверка, той е бил съветник в политическия кабинет на министъра на правосъдието Христо Иванов.
„В момента съм съветник на министър Христо Иванов. Самият факт, че след представяне на допълнителни документи и преписи повече никой нищо не е посмял да каже за това, е красноречив“, заявява Атанас Славов пред в-к „Преса“. Фактът, че Славов е поискал повторна проверка от Инспектората на МП, но вече в качеството му на съветник в кабинета на министъра, на чието подчинение са проверяващите, поставя не само под съмнения новите заключения, но може да се тълкува и като опит за давление над администрацията от страна на политическото ръководство на ведомството.
„Като член на Гражданския съвет на Реформаторския блок Атанас Славов очевидно в работно време е участвал в публични дебати и форуми, организирани от реформаторите, както и с посещения в президентството. Активността му бе отразена в медиите и в интернет страницата на блока“, съобщава още в-к „Преса“.
Крайното решение за назначаването на Атанас Славов ще бъде взето от премиера Бойко Борисов. Ако, въпреки данните за нарушения в професионалната му биография, Славов бъде назначен за заместник-министър, той ще отговаря за Стратегията за съдебна реформа.
Afera.bg

 

«