« Върни се назад Публикувано на 28.01.2011 / 13:13

Съветниците на Първанов с неясни занимания извън президентството

Сред клиентите на президентския съветник е и добилата скандална слава фирма “Биндер”, прочула се като фирмата на “Батко и братко”. След като двамата напуснали “Биндер”, новите шефове се насочват към президентския човек, който се смята за светилото в данъчните дела. Сашо Пенов представя две пред съда две фактури за 400 000 лева за ДДС, но НАП отказва да изплати на фирмата 80 000 лв. за реклама, за която се е установило, че не е била разпространена в медиите.

За разлика от това дело, което губи, доц. Пенов блестящо печели в полза на наела го голяма банка, която трябвало да довнесе 200 000 лева корпоративен данък. Тричленен състав на ВАС не само не признава ревизионния акт, но и осъжда НАП да плати 13 500 лв. разноски по делото.

Другият Първанов човек, който плува необезпокоявано в съдебните води, е проф. Красимира Средкова. Тя пък е пълномощник на добилата скандална слава съдийка от Бургас Дора Чинева, която бе наказана от Висшия съдебен съвет, заради контакти с Красьо Черничкия.

Дъщерята на собственика на Доган сарай Анюта Асенова също е съветничка на президента. Таткото Румен Асенов, е собственик по документи на прословутия палат на "Беловодски път".

Скандални умения в СРС-тата показа пък главният секретар на президента – Красимир Стоянов, който е с богато партийно минало из БСП. Той се прочу обаче с това, че изнесе на бял свят знаменития разговор между президента и вицепремиера Симеон Дянков, извикан “на килимчето”, за да обясни защо смята, че Първанов е “милиардер, но не млад”.

И докато текат скандалите със СРС, Сергей Станишев изглежда само търси начин да натири премиера, но това е само на пръв поглед. Бившият премиер отиде в ДАНС на крака и поиска от прокуратурата да се сезира, заради скандалните СРС-та с Мишо Бирата.

Всъщност от подобно разследване обаче се очаква да пострада не само Бойко Борисов, но и Георги Първанов. Това може да постави президента в позиция “партер” и той да приеме движението АБВ и БСП да се обединят. Ако разследващите докопат президента, отсега е ясно, че той ще трябва да се подчини на по-младия си другар.

в.168 часа

«