« Върни се назад Публикувано на 15.06.2021 / 7:55

СЧУПЕНИ ДУМИ

Още първите думи на съпругата на загиналия пилот майор Валентин Терзиев я представиха като една честна и храбра жена.

Тогава Димитрина Попова каза:

„Кураж на всички колеги на Терзо – не спирайте да летите, макар и на осигурените ви счупени самолети и осигуреното ви безумно малко и недостатъчно летателно време, защото „Това сте вие!“ – безстрашните мъже на честта“.

Намекът за „счупените самолети“ бе ясен.

Няколко дни по-късно Попова вече беше още по-ясна/цитат:

„Само не изтъквайте пред обществото (защото то не разбира, ако не му се обясни цялата ситуация), че загубата на този прекрасен човек, а и на един скъп самолет е вследствие само на пилотска грешка, защото един полет не се извършва само от пилота – повечето хора така си мислят.

Той е свързан с още много летателни позиции по време на полета, като на каква височина е пусната мишената (в случая прекалено ниско), фактът от прекалената ѝ необичайно бърза скорост, воденето на пилота към целта, което се извършва от друг пост, защото той нищо не вижда в такава обстановка (през нощта и при новолуние), не вижда уредите и разчита на подадената информация отвън.

При всички тези факти, да го снишиш под 1000 метра, за да гони целта, а може би под 500 метра, с тази скорост, в тъмното без уреди, където небе и море са едно и да изтъкнеш, че това е вследствие на 12 часа нальот само на пилота, е прекалено.

Няма да допусна да си „измият ръцете“ с уменията на Терзиев, защото този човек, дори и с 12 часа за 6 месеца си е свършил работата перфектно, но е воден през цялото време с редица грешки, което е вследствие на липсата на опит на всички тези постове.

С две думи – натресъл си го буквално в морето и после разчиташ на неговите умения да коригира нещо невъзможно, и да казваш, че нещо внезапно се е случило след това.

И да ген. Русев, аз ви казах „Благодаря!“ без укор, защото осъзнавам риска, но това не значи, че вече 5 дни в ума и сърцето ми не бушува буря.

ЗАЩО допуснахте това да се случи? Не всичко понякога трябва да бъде на всяка цена, за да се покажеш пред някой. В случая визирам генерал да се покаже пред министър и министър да се покаже пред НАТО, а в същото време да нямаш нищо.“/край на цитата/

Генерал да се покаже пред министър – и министър да се покаже пред НАТО!

Храбра жена, настина.

За разлика от един генерал, който се държи като фатмак:

в неделя вечер по телевизията бригаден генерал Николай Русев – командир на авиобазата в „Граф Игнатиево“ си послужи със заплахи.

Какво излезе от думите му:

пилотът е ювелирен – в което не се съмняваме;

самолетът е бил в изрядно техническо състояние – проверявали се дори капачките на винтилите на самолетните гуми.

И каква е тогава причината за катастрофата?

Генералът няма отговор.

В замяна на това ни предупреждава:

„Всеки опит да се спекулира с теми, свързани с бойната ни авиация… ще срещне категоричен законосъобразен отговор…“

Законосъобразен отговор?

Ще качите скептиците на някой неремонтиран самолет ли?

Това са „счупени“ думи.

Такива са нашите отношения с Истината – гледаме да я замажем днес. Нататък не ни интересува, какво ще се случи с нужната ни в момента „истина“.

Пословични сме с късогледството си – ето, и в авантюрата с купените самолети Ф-16/блок 70. В тази страница съм писал предостатъчно за това.

Гибелта на майор Терзиев ме подсеща за още нещо.

Платихме си верноподаническия данък/около 2 милиарда лева.

А сетне? Инфраструктура, летища/писти, поддържане и още, и още – колко ще ни струва това?

Купените самолети са все още на чертеж – значи, можем да добавим някъде в тях някаква гаранция за нормалната им работа и за сигурността на пилотите.

Може да я осигури Елена Поптодорова – тази всичколожка – преди време баш на нея показаха въпросните чертежи.

И още.

Досега нито един от висшите ни военни – особено през последните години – не се осмели да каже и думица, с колко самолета ни завари Промяната?

300? 400?

Защо ги затриха – за да направят десетилетия по-късно „сделката“ за осемте Ф-16/70 ли?

Безподобен серсемлък – но нито един генерал не иска да продума за това.

По-лесно е да се държиш като фатмак.

Не се бойте – от НАТО не разжалват за изтървани признания.

Кой да ти мисли за пилотите…

***

Кеворк Кеворкян

https://www.facebook.com/kevorkkevorkianVN/

«