« Върни се назад Публикувано на 13.05.2011 / 22:11

Сумиста от ареста: Борисов не е знаел за срещата ми с Цецо Шлифера в „Гранд-хотел Варна”

 

 

-Г-н Стоянов, вярно ли е, че сте се срещали с вътрешния министър Цветан Цветанов в деня на убийството на Юри Галев в Гранд хотел Варна, както каза в интервю депутатът от РЗС Емил Василев?

-По въпроса няма да отговоря изчерпателно, тъй като това е част от моята защитна стратегия пред съда. Само ще поясня, че министърът на вътрешните работи ще бъде призован в съда по време на съдебния процес. Ако безочието му и наглостта му са толерирани в кулоарите на парламента, се надявам, че на съдебната скамейка няма да си позволи да лъже.

Предлагал ли ви е министър Цветанов политическа кариера в ГЕРБ, както намекна Василев, и знаел ли е премиерът Бойко Борисов за срещата?

-Политическа кариера на кой ли не е обещавана, само че аз не се съгласих да платя цената за това. Не знаех, че така ще се саморазправят с мен. Мисля, че Бойко Борисов не е знаел за тези срещи, по-късно получих данни за това. Но не мога да твърдя със сигурност.

-Как ще коментирате думите на Цветан Цветанов, че „разкриването на фабриката за убийства" е „исторически пробив на полицията", а покушението над Юри Галев е „категорично доказано"?

-Г-н Цветанов (Цецо Шлифера) обича винаги да се изказва като първа и последна инстанция на съда. Въпреки, че думите му никой отдавна не ги взима насериозно, за съжаление Шуменският окръжен съд все още се поддава на провокациите му в медиите. В България има една поговорка, която казва "не слагай каруцата пред коня". За съжаление това се превърна в порочна практика. Шумен арест, постоянно задържане, политически пиар. Не мислех, че управляващите ще стигнат дотам да трупат политически пиар на мой гръб. За „историческия пробив на полицията" бяха необходими трима наркозависими, които са също и разпространители на дрога. Относно покушението над Юри Галев (който беше мой приятел) Софийският апелативен съд опроверга твърдението още по време на мерките, които ни бяха взети – а именно най-леките „подписка".

-Обвиненията срещу вас са най-вече на базата на показания на защитени свидетели. Познавате ли ги и защо са проговорили?

-Защитените свидетели са Г. П. от Ботевград, който беше задържан през август 2010 година като ръководител на организирана престъпна група за разпространение на наркотици, заедно с още шест човека. След двумесечен престой в ареста изведнъж става главен свидетел срещу мен. Веднага щом дава показания, е освободен от прокуратурата, въпреки че преди това две инстанции на съда го задържат под стража.

Другият свидетел е Б. Д., който работеше като общ работник в една от фирмите ми. Наркозависим, осъждан и заедно с Г. П., разпространява дрога (това го разбрах през 2008 година и беше уволнен). Явно е притиснат, човек, който е готов да потвърди всичко, което е подписал Г. П., за да не бъде обвинен.

Третият свидетел е Л. Ц., криминално проявен автоджамбазин, който е приятел на първите двама свидетели. Известно време беше шофьор на съпругата ми, за него ходатайства Б. Д. да го назнача.

Цялото обвинение се крепи на показанията на тези трима свидетели, които са разпитвани поне по 3-4 пъти, докато разследващите напаснат показанията помежду им. Като последно са сглобявали и донагласяли детайли в разпитите им отпреди месец. За осем месеца мен не са ме питали нищо.

Според Цветан Цветанов крахът на банки през втората половина на деветдесетте е родил „Килърите" и последвалите убийства на дясната ръка на Христо Ковачки Борислав Георгиев, великотърновския адвокат Петър Лупов, шуменския бизнесмен Румен Рачев, а съмнения имало и за Емил Кюлев?

-Поредното неподготвено изказване на уважавания ни „европейски" вицепремиер. Той не може да намери мотив защо аз съм организирал тези убийства. Познавам се с Георги Вълев, който е уважаван бизнесмен от Велико Търново, дългогодишен спонсор и благодетел на Българската федерация по сумо. Познанството ни е основният мотив според Цветанов, който си е изградил хипотеза, че „аз съм историческият пробив на МВР". Ами защо когато са ставали тези убийства никой не е могъл да види тези връзки. Изведнъж „прозорливият" екип от професионалисти в лицето на К.Г., С.Ф., Ц.Ц. (спестявам засега имената им) разкриха „фабриката за убийства". Тези хора и допреди три години бяха по върховете на МВР, но явно сега аполитичните звена под вещото ръководство и напътствие на някои хора откриха „врага"!

Не смятам, че повече си струва да отделяме внимание на човек, който бе уличен в лъжа и от Европейските служби. Визирам изказването му, че Германия подкрепяла влизането ни „у Шенгену", опровергано от германска страна.

Извън контекста бих искал да изкажа най-искрените си съболезнования към близките и семействата на жертвите на тежи ужасни престъпления. Мога с чисто и открито лице да заявя, че Петър Стоянов никога не се е занимавал и организирал убийства. Надявам се Шуменският окръжен съд да види доказателствата и да отсъди по вътрешно убеждение, а не под външен натиск. Вярвам в съда.

Изписаха се и се изговориха толкова много глупости по мой адрес, така че освен съда няма друго място, където искам да изчистя името си, което съм градил цял живот.

Знаете ли какви са били взаимоотношенията между Юри Галев и Янко Попов-Туцо и имало ли е взаимни посегателства между тях?

– Юри Галев го познавам лично от много време. С Янко Попов се познавам отпреди три години. Той има кръчма в Боровец, където заедно с Юри Галев съм празнувал семейни празници. Имам и снимки.

Какви са взаимоотношенията ви с други членове на „Килърите" – Васил Костов – Васко Кеца и Георги Петков–Дачи?

– С Георги Петков-Дачи не се познавам, а с Васил Костов се познавам покрай бизнеса ми със застраховки.

-Предлагана ли ви е сделка да свидетелствате срещу братята Красимир и Николай Маринови–Маргините?

-Сделки са ми предлагали не само срещу хора от ъндърграунда, но и срещу много популярни политически опоненти на сегашната власт – срещу индулгенция. Обещавам след процеса да ви разкажа какви показания са ми давали да подпиша. Такава арогантност и безпардонност от страна на управляващите и разследващите не съм очаквал.

-Какви прийоми използва МВР, и в частност разследващите, имало ли е насилие над вас?

-Ами вкарват те при нечовешки условия, слагат ти съкилийник шпионин, с който дори нищо да не говориш, той подписва каквото му кажат и или го пускат, или му намаляват присъдата. Провокират те чрез надзиратели да ти предлагат телефони в килиите, които после подслушват. По-късно нахълтват в килията, намират подхвърлени телефони и те принуждават да се признаеш за виновен. Обещават ти условни присъди, а цялата машина е впрегната да те мачка. Не всички се пречупват и доживяват до процеса.

Вярно ли е, че шефът на следствения арест в Шумен Христо Гичев е бил ваш куриер, както го обвиниха?

-Пълни глупости. Лекарите препоръчват витамини, които ми се носят и го обвиняват, че ми бил давал хапчета за повишаване на кръвното. Всички обвинения срещу него са свалени и мисля, че ще бъде наказан административно заради някакви вътрешни правила. Целият този фарс се разигра вследствие на безпомощността на прокуратурата да намери доказателства срещу групата на „Килърите".

Бях оправдан по дело от Софийския районен съд от 2003 година, а преди месец друго дело срещу мен бе прекратено по давност от 1995 година. И понеже не останаха дела и нови доказателства нямаше, вече се сдобих с шест нови обвинения за палежи и побоища. Те са пак въз основа на показанията на тези трима свидетели, които били чули от директните изпълнители. Те обаче са загинали при катастрофа през 2009 година. Ще видим в съда. Ще бъде интересно.

-Твърдите, че не сте „Килърите" на България, че сте "чисти". Как така сте обвиняеми?

-Управляващите обявиха борба с организираната престъпност, когато дойдоха на власт. След провала с „Октопод"-а и други показни акции на обществото му е нужно нещо по-голямо и моя милост се оказа най-подходяща за този медиен фарс. Хора, които не се познават помежду си са организирана престъпна група. Две от момчетата от групата се издирват, другите две момчета загинаха в пътна катастрофа (светла им памет) на по 18 години и останалите две не се познават, като аз съм ръководител на тази „опасна група".

-Ще гласувате ли на предстоящите избори?

-Разбира се. Мисля, че това е морален дълг и право на всеки гражданин. Това е законният начин в една правова държава за да изразиш мнението си и да се опиташ да промениш нещата. Въпреки, че последните управляващи опорочиха и доизкривиха понятието политик, което в България се превърна в прилагателно за престъпник.

Какво е мнението ви за политиката у нас?

-В днешно време политиката е средство за забогатяване и вече начин за разчистване на лични сметки. Общо взето е мръсна работа, където се води битка с всякакви средства и без никакви правила. Аз като спортист съм свикнал да играя винаги по правила и за мен е крайно недостойно и неприемливо, само защото не мислиш като управляващите да бъдеш омаскарен и унищожен. Но знам, че всяка болка и рана, която не те убива, те прави още по-силен, така че приемам философски нещата със събитията около мен и се надявам на честността и безпристрастието на българския съд.

 

http://www.livesport.bg

 

«