« Върни се назад Публикувано на 23.01.2022 / 20:10

СТЪКМИСТИКА ПО МИЛИЦИОНЕРСКИ. КАК РАШКОВОТО МВР “ОТЧИТА“ РАСТЯЩАТА ПРЕСТЪПНОСТ

За зачестили кражби на регистрационни номера и части на автомобили сигнализираха жители на столичния кв. „Захарна фабрика”. Потърпевши се оплакват, че колите им осъмвали с изтръгнати лайсни и решетки на броните, без акумулатори и катализатори. Апашите разбивали и странични стъкла, за да отмъкнат навигационни системи, показа Нова телевизия тези дни. Нищо изненадващо, защото в последните месеци престъпността се увеличава правопропорционално на рекордната инфлация. Това обаче не влиза в статистиката на МВР.

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви пред ресорната парламентарна комисия, че имал забележки към Службата за контрол и информационно-аналитична дейност (СКИАД). Проблемът на Рашков обаче не са дългогодишните кадри в службата, а това – как пред обществото да се отчита спад на престъпността, когато тя расте. Е, има начин.

Кражби като споменатите в телевизионния репортаж би трябвало да се завеждат в полицията по Глава Пета на Наказателния кодекс – престъпления против собствеността – чл. 194, чл. 195 и т.н. Нищо подобно, масово полицията завежда тези престъпления по линия на чл. 216 НК, при това ал. 4, т.е. увреждане на чужда собственост, но категоризирани като „маловажен случай”.

Отново по чл. 216 от НК се завеждат и масовите палежи на автомобили. За последно такива случаи бяха регистрирани в Благоевград.  На полицейските началници е обяснено от „Шести септември“, че не е добре да се отчита ръст на престъпленията по чл. 330, ал. 2, т. 4, т.е. поръчкови палежи, извършени от наемници.

Лидери в стъкмистиката се оказват няколко софийски районни управления – 3-то, 6-то, 8-мо и 9-то. Ако потърпевш от грабеж или джебчийска кражба отиде да подаде заявление, че е станал жертва на престъпление, полицаите масово увещават това да не се прави, защото административната процедура била сложна. Повечето от потърпевшите се съгласяват и заявяват, че са загубили личните си документи.

Най-голямото прикриване на ръста на престъпленията се осъществява чрез т.нар. „заявителски материали“.

Ако Рашков извади от МВР телефон 112, то може и въобще вече да няма престъпност, смятат опитни криминалисти. Това е така, защото, ако човек подаде сигнал на 112 за извършено престъпление, това незабавно се отчита и влиза в статистиката. Не така се случва, ако лично посетиш районното управление и подадеш заявителски материал. Често той не се регистрира изобщо, т.е. подателите на сигнала не получават входящ номер, а заявеният инцидент не е квалифициран като престъпление.

Полицаите наричат тази схема „филтрация“ на заявителските материали, които изобщо не се завеждат в Централната полицейска статистика и изобщо не се разследват. По този начин началниците отчитат образцови резултати в борбата с престъпността и рязък спад на същата. Реалността обаче е друга…и това ще става все по-ясно.

Калин Спасов

«