« Върни се назад Публикувано на 15.08.2022 / 8:35

СТРОИТЕЛНИЯТ МИНИСТЪР ВЪВЕЖДАЛ ДЕСЕТКИ НЕЗАКОННИ ПОСТРОЙКИ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ

Името на Иван Шишков изскача от документация за злополучните незаконни павилиони пред МБАЛ „Св. Иван Рилски“, чиито ел.кабели убиха момче

Подписът на Шишков стои и под документацията за заличаването на знаковата къща на ул. „Цар Асен“ 41

Името на настоящия служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков изплува в документи по няколко скандални случая, установи BIG5.

Като главен архитект на Община Драгоман (1992 – 2000 г.) Иван Шишков е въвел в експлоатация десетки незаконни постройки – основно търговски обекти на ГКПП „Калотина“. Същата практика Шишков продължава да прилага и като главен архитект на столичния район „Триадица“, където е главен архитект в периода от 2008 г. до 2021 г.. Трагично известни станаха през февруари 2021 г. двата павилиона със статут на „преместваеми обекти“ на бул. „Иван Гешов“ 15, в двора пред МБАЛ „Свети Иван Рилски“. Нека припомним, че пред тези два павилиона на 14 февруари 2021 г. загина от токово удар 16-годишно момче. До фаталния инцидент се стигна, след като момчето е стъпило върху шахта, по която тече ток от оголен кабел, захранващ павилионите.

 

BIG5 разполага с документацията по възложената проверка на обектите. Видно от нея, през 2018 г. Иван Шишков като главен архитект на района е подписвал или слагал резолюции на цялата документация на двата злополучни павилиона. Видно от скиците и разрешителните, павилионите с кабели- убийци са подписани от арх. Шишков през 2018 г., въпреки че има констативен протокол, според който те се намират без правно основание в чужд имот и нарушават разпоредби по ЗУТ.

 

 

 

 

Компетентните институции се задействаха след фаталния инцидент, но документи и факти показват, че той е резултат на дългогодишно безхаберие, беззаконие и прехвърляне на топката от институция в институция. За отбелязване е, че на всеки документ се мъдри името на Иван Шишков. Въпреки че стана ясно, че част от павилионите са незаконни, а други – без проекти за електрозахранване, тогавашният главен архитект на района Шишков не е предприел категорични действия за премахването им.

 

 

 

Към това безобразие от страна на настоящия регионален министър може да се добави и фактът, че докато е бил главен архитект на р-н „Триадица“, „Ен Джи Проект“ ЕООД – фирмата, в която работи синът му Димитър Шишков, се оказва, че ударно е проектирала голяма част от проектите за жилищни сгради, разкри още BIG5. Изпълнител пък на строителните дейности на тези обекти е фирмата на сина на кмета на район Триадица – Мартин Терзиев – „Мартен Проджект кампъни“.

 

 

 

Според сигурни източници от строителния бранш, Иван Шишков е бил неофициално съдружник и с Димитър Шалев – собственик на строителна компания „Бигла III“. Шишков е проектирал голям част от инвестиционните проекти на фирмите „Бигла III“ и BLD през фирмата, в която работи синът му.

Името на служебният министър ще бъде запечатано трайно и в историята на разрушаването на историческия център на София. Нека припомним, че преди година гръмна скандал около решението да бъде съборена поредната архитектурна забележителност на ул. „Цар Асен“ 41. Красивата къща, на метри от бул. „Витоша“, е била построена през  1902 г. от Илия Сакаров. През 2004 г. обаче, е извадена от списъка за недвижимо културно наследство. Години наред текат преписки за статута ѝ, докато през 2020 г. Иван Шишков като главен архитект на района не дава зелена светлина на новите собственици да издигнат на нейно място нова 5-етажна сграда.

 

 

Абсолютно всички разрешения за строежа, който заличава късче от историята на София, са дадени от арх. Шишков, включително и одобрение на проекта, който включва промяна в обема и силуета на сградата. Видно от документация, с която разполага BIG5, проектът е одобрен в нарушение на чл. 80, ал.2 от Закона за културното наследство, т.е. не е съгласуван с Министерството на културата. А не е съгласуван, защото арх. Иван Шишков е издал виза за проектиране, в която услужливо не е посочено това изискване. За това нарушение през 2021 г. сигнализира до столичния кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.

Видно от писмо на Фандъкова от 2021 г. до служебния министър на културата Велислав Минеков и до директора на Националния институт за недвижимо културно наследство, Столична община е поискала за сградата на „Цар Асен“ 41 да се извършат проучвателни дейности за предварителна оценка и декларирането ѝ като недвижима културна ценност.

Столична община изпрати казуса и в Софийска градска прокуратура, като посочва, че заповед № РТР20-РД56-328/13.10.2020 г. на Иван Шишков е нищожна, посочвайки четири нарушения на законовите разпоредби. Въпреки, че от прокуратурата приема „пороците“ в заповедта на Шишков, прокурорът по делото не открива основания за протестиране пред съда. „Намирам, че заповедта (бел.ред. – на Иван Шишков) може да е незаконосъобразна, но не и нищожна“, заключава прокурорът и СГП прекратява преписката.

 

 

Благодарение на такива документално увъртолени случаи с подписа на Иван Шишков, прехвърляни между институциите, но недоведени до край като изпълнение, днес Шишков е служебен министър, а един млад живот и една от перлите на стара София са прекъснат живот.

www.big5.bg

«