« Върни се назад Публикувано на 06.12.2021 / 15:56

СТОЛИЧНИЯТ РАЙОН КРАСНО СЕЛО “ПОХИТЕН“ ОТ „ДЕМОКРАТИЧНА“ КМЕТИЦА И РЕЛИГИОЗНА СЕКТА. „ХАРЕ КРИШНА, КРИШНА ХАРЕ“, А КОВИД БИЛ ТРЪГНАЛ ОТ… „УПОТРЕБА НА ДИВИ МЕСНИ ПРОДУКТИ“, ТА ТАКА СПИРА И „ТОПЪЛ ОБЯД“ ЗА БЕДНИТЕ

Издигнатата през 2019 г. за кмет на столичния район „Красно село“ от Демократична България – Росина Станиславова, много бързо доказва старата формула, че на избори се лъже най-обилно, а действията след това водят до редица скандали.

Две години по-късно, благодарение на тази максима, жителите на района живеят в мрачни времена, тъй като обградена от тесен кръг съмишленици със спорна репутация, кметицата буквално се е барикадирала в общината и на практика е спряла да работи за гражданите.

Независимо, че основния й лозунг по време на предизборната й кампания е, че ще отвори вратите на общината си за всички, сега реалността сочи, че административните услуги в „Красно Село“ са практически недостъпни, а приемното време на кметицата и заместниците й с граждани е преустановено под претекст – епидемията от КОВИД 19.

Всъщност, това е единствената администрация на територията на София, която е преустановила срещите с жители, а прозрачността и отчетността са останали само на предизборни брошури.

Това е и единственият квартал, който не е подал финансово-отчетната си документация пред Столична община.

Още по-поразителното в случая е, че кликата около скандалната кметица, реално е още по-скандална и от нея.

Ярък пример е основният душеприказчик и вдъхновител на нейното налудничавото поведение – заместник-кметът Николай Веселинов. Сред столичани той е известен с това, че се представя като архитект, но всъщност има само средно специално образование.

Преди да бъде назначен лично от Станиславова на поста си, той е имал друг неуспешен опит като кандидат за кмет – на район Витоша. Освен това, от съдебните регистри е видно също, че през периода 2011 г. – 2013 г. лицето Веселинов се е явявал по съдебни спорове и като представляващ „ОБЩЕСТВО ЗА КРИШНА СЪЗНАНИЕ“ – религиозна институция.

Оказва се, че самият той се счита за един от неформалните лидери на кришнарите в България. Активно участва в ежегодната организация на кришнарския фестивал РАТХА ЯТРА в гр. София. Според това религиозно движение, което се определя като секта от международните организации и повечето държави по света, е препоръчително хората да се хранят само с плодове, цветя, листа, трева и вода.

Може би, точно поради тази причина залитанията на общинското ръководство по Харе Кришна стигат до крайно скандални и комични измерения.

През 2020 г. общината е бенефициент по програма „Топъл обяд“, която се финансира с европейски средства и се контролира от Агенцията за социално подпомагане. За района тази програма обаче е спряна, тъй като Росина Станиславова и заместникът й Николай Веселинов решават на своя глава, че хората в социално неравностойно положение трябва да се хранят само с вегетарианска храна. Това не отговаря на научно обоснованите изисквания за здравословен хранителен режим и поради тази причина от Агенцията за социално подпомагане ги насърчават да преосмислят виждането си за “зелена диета“ за бедните.

В отговор до обществеността и институциите относно подбраното вегетарианско меню от боб с таратор, заместник-кметът Николай Веселинов твърди: „Това решение е плод на съзнателно управленско решение, трябва ли да напомням, че тази болест – Covid – 19 тръгна от употреба на диви месни продукти, освен това има хора от „Красно село“, които по различни причини не употребяват месо, освен това вегетарианската храна е по-здравословна и по-пълноценна…“.

За съжаление обаче, заради сектантската упоритост на Станиславова и Веселинов, стотици жители на Красно село в неравностойно положение, са лишени от полагащата им се помощ.

Росина Станиславова използва и европейските програми за лично облагодетелстване.

Скандалите около кметицата са много, но за някои от тях КПКИНПИ води производства за конфликт на интереси с влезли в сила решения.

Едното обвинение е, че кметицата е назначила дъщеря си като сътрудник по европейски проект, за което е глобена 5 000 лв. и което решение Росина обжалва в Административен съд.

Второто обвинение, по решение на КПКОНПИ от 09.06.2021 г., е че Росина Станиславова е самоназначила себе си за ръководител на проект с европейско финансиране „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ по Оперативна програма ‚Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, като сама е определила размера на собственото си възнаграждение. За това й действие й е наложена глоба в размер на 15 000 лв. и отнемане на полученото възнаграждение.

Преди няколко дни КПКОНПИ нахлу за пореден път в община на район „Красно село“ – в ход е поредната проверка по изпълнение на обществена поръчка по ремонт и реконструкция на транспортна инфраструктурна мрежа на територията на район „Красно село“.

Получени са данни, че при сключване на договор за изпълнение с частна фирма, са уговорени 10% от сумата да бъдат „върнати“ към подставено лице от общината. При конкретната обществена поръчка в размер на  1 188 000 лв. сумата, която е щяла да кашира е почти 120 бона.

Наличието на конфликт на интереси, установен с влязъл в сила акт е основание за прекратяване на кметския мандат. Заради това, ползвайки услугите на безскрупулни адвокати, с процесуални хватки, Росина Станиславова прави всичко възможно да забави съдебните процеси и решаването на тези дела по същество. А докато делата стигнат и до Върховния административен съд, който е финалната инстанция, заложническата криза в район „Красно село“  ще продължи.

Истината е, че недоволството сред обикновените граждани в столичния район расте. Нито един проблем, който е от компетенциите на районна администрация не получава решение.

Неадекватно поведение на кметицата и на близкия й управленски кръг е накарало много от служителите в общината да напуснат.

Преписки се бавят нарочно, а сигналите на гражданите събират прах. Тези от тях, които са по-настойчиви и явно дразнят кметицата, защото й пращат по-често писма пък получават заплахи и стават обект на административна репресия от нейна страна.

Кирил Маринов

«