« Върни се назад Публикувано на 03.03.2011 / 11:03

Стоичков президент! Ако не е по-умен, поне не е по-прост от предишните

Не искам да ме месите с неща, които не кореспондират с истината", отсече по повод слуховете Камата в Брюксел. Повод за мълвата стана тържество за 3 март в Европарламента, на което се събраха еврокомисар Кристалина Георгиева, столичният кмет Йорданка Фандъкова, Христо Стоичков и съпругата му Марияна, евродепутати. Камата дръпна кратка реч, в която говори кога ще достигнем евростандартите, как българите трябва да работим заедно и че не може все на един човек да се вадят кирливи ризи.

Представиха първата кандидатпрезидентска двойка за предстоящия вот, коментираха усилено политици от различни цветове. Те първоначално завъртяха версията, че Кристалина Георгиева и Христо Стоичков могат да са избраниците на ГЕРБ за кандидатпрезидентска двойка. "Аз съм човек, който уважава закона", коментира еврокомисарят. Така дамата обясни, че не може да се впусне в битката за "Дондуков" 2, тъй като последните пет години не е живяла в България.

Истината е, че ангажирахме Христо Стоичков, неговото собствено време и за собствена сметка да бъде посланик на доброволчеството и грижата за хората по света, каза Кристалина Георгиева. По думите на еврокомисаря Камата е в Брюксел, за да сплоти своя отбор и покаже това лице на България, с което се гордеем – лицето на успеха и на борбата за победа. Кой не иска в отбора си Христо Стоичков, попита риторично Кристалина. По-късно стана ясно, че най-вероятно спряганият тандем в кандидатпрезидентската надпревара на ГЕРБ ще е столичният кмет Йорданка Фандъкова и Христо Стоичков.

"Чух от някои колеги вчера, не от ГЕРБ, подобен слух за Христо Стоичков като наша кандидатура за президент, но надали изобщо в момента се обсъждат имена. Поне до нас, евродепутатите, такава информация не е стигала", лаконичен бе шефът на ГЕРБерите в ЕП д-р Андрей Ковачев. Колегите му от парламента у нас реагираха с изненада на "номинацията". "Какви са тези слухове, моля ви, това е несериозно. Явно някой пуска отсега имена, за да ни компрометира.

БСП са способни на такова нещо. Неговата кандидатура не би била сериозна за такъв пост. Имаме толкова много работа, стига сме се занимавали със слухове", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Депутати от комисията по младежта и спорта пък припомниха, че Камата бе спряган и за спортен министър, но това също били измислици. ГЕРБ са единодушни, че Стоичков е топфутболист, но не го виждат като политическо лице.

в. Стандарт

«