« Върни се назад Публикувано на 06.01.2009 / 19:13

Стефан Гамизов: Ще разкажа за потресаваща наглост на групата на Драшков

 

 

– Политически или търговски е газовия спор?

– Без никакво съмнение този спор е политически и той не може да се нарече в никакъв случай никакъв спор. Това е най-обикновен шантаж и изнудване, и нищо повече.

– Сега трябва да кажете от кой, защото руснаците твърдят, че украинците ги изнудват, украинците твърдят обратното.

– Вижте, без всякакво съмнение единствената държава в момента от големите такива, която използва методи от студената война за изнудване, е Русия. Украйна е една държава със сериозни политически проблеми и със сериозни разногласия вътре в самата нея. По едно стечение на обстоятелствата аз я познавам твърде добре, тъй като в момента имам консултантски бизнес там и знам, че Украйна не е в състояние да изнуди когото и да е било. Тя няма абсолютно никакви амбиции освен да се отправи на запад и в Европейския съюз. Обратното – Русия е тази, която затъва в една неизбежна и кошмарна икономическа криза, която почти със сигурност ще доведе до рухването на диктатурата на Путин, ако цените на петрола се задържат под 40 или 50 долара на барел. В момента Русия се опитва по всякакъв начин с последни сили да владее някакво пространство около себе си, така че да предотврати приближаването на НАТО до нейната територия. Обаче трябва да уточним нещо много важно – всъщност НАТО се приближава до Русия не за да осъществи някаква заплаха от военнен натиск, а по-скоро да допринесе за осъществяването на някаква демократична промяна най-после в това изстрадало руско общество.

– Защо мълчи Европа?

– Европа мълчи поради простата причина, че Европа не е ефективен политически механизъм. Хората трябва да знаят, че Европа не е единна държава и решенията в нея се взимат много трудно в резултат на консенсус на много субекти. Русия през последните години, по-точно говоря за руските служби за сигурност, изпълниха перфектна програма за възстановяване на агентурната си мрежа в европейските държави като изляха огромно количество корупционни пари. Имайте предвид, че в Европа много от решенията не са възможни да се вземат поради простата причина, че Русия в буквалния смисъл на думата, говоря не Русия, не искам да глобализирам, говоря точно за руските служби за сигурност, ефективно корумпират ключови европейски чиновници така че не да вземат нейната позиция, а да запазят неутралитет. Между другото, същото е положението и в България. В България Русия изпълни перфектно този си план за последните години и практически една компания като “Булгаргаз”, която на документи е суверенна българска компания, е собственост на руската газова компания Газпром. Забележете обаче и в новините, които вие сте публикували – какво се случва. Как се оказва, че една Румъния има възможност да издържи без газ и има запаси между два и три милиарда кубически метра, ако не се лъжа, а в един момент Булгаргаз, съжалявам за думата, която трябва да използвам, започва да пищи, че газта щяла да му свърши за два-три дена. Вижте, трябва да се престане в България с този номер – някой приятел от Русия, с който имаш рушветчийски бизнес да ти вдигне телефона и да те помоли ти да раизграваш един театър по българските медии за да създадеш паника в България.

– Т.е. вие смятате, че всички тези съобщения за намаляване на доставките наливат вода в мелницата на Русия?

– За да няма разминаване кой съм аз, нека да кажа следното, аз имам консултанстска компания, която се занимава с т.нар. лоши практики в частни компании и в държавата. В момента ние имаме четири договора в Източна Европа и се сблъскваме само с едно и също нещо – криминална дейност, от която намирисва постоянно на връзки с руските служби за сигурност. Не мога да кажа категорично, че това е винаги така, защото нямаме преки доказателства, но винаги се появяват едни руски олигарси, появяват се едни съмнителни руски бизнесмени, появяват се едни съмнителни служители на бившите служби на различни държави и започва една боза от взаимоотношения и неща, които са толкова от времето на студената война, които нашите служители тук много обичат да ги наричат “активни мероприятия”, макар че аз се отвращавам от тази дума. Всъщност, това не е нищо друго, освен добре разиграван театър на шантаж, който в крайна сметка довежда до това, да се взимат определени политически решения, които са в угода на един дълбоко недемократичен и дълбоко тормозещ собствения си народ режим, който се намира в Русия. Нека хората да не забравят, че Русия в момента 80 процента от всичките и приходи идват от петрол и газ. Когато аз преди година и половина предупредих, че това нещо няма да продължи, че неизбежно ще се върнем във времето на процедурата на президенството на Рейгън, в който просто петрола и газта ще бъде свален до нормални цени за да може такива режими като в Русия, за да може такива режими като Венецуела да бъдат вкарани в рамките на някакво прилично поведение, хората ми се подсмихваха и мислеха, че ерата на на 160 долара на петрола безкрайно ще продължи. Русия е държава, която по нищо не се различава от Венецуела и Саудитска арабия, тя е държава, която не произвежда почти нищо, освен ресурс. По тази причина аз съм длъжен да предупредя хората – нашата политика трябва да бъде държана колкото се може по-далече от Русия, тъй като единственото нещо, което може да ти се случи, ако си близък с такива режими е, да разрушиш демокрацията си в собствената си държава.

Как да се държи България в конкретната ситуация при мълчанието на Брюксел?

– България нищо няма да направи в момента, защото българската политика, която е доминирана от президента Първанов, и доминирана от няколко ключови съветници около премиера Станишев, които другата седмица ще ги назова, са дълбоко свързани корупционно с Русия. Директно корупционно са свързани. Така че България в момента ще заеме една странна позиция, която ще бъде всъщност най-долнопробната европейска позиция – да не върши нищо. Краен резултат от това ще е, че ние ще обслужим интересите на руския режим, в резултат на който страда руския народ, който пък иначе русофилите у нас се бият в гърдите колко го обичат, а в крайна сметка ще страдаме всички ние тук. Тъй като чудовищната корупция, която се лее в България не е нещо, което е пристигнало или дошло от българския характер и за ще кажа тук, което дълбоко ме възмути, но го разбрах, че се е случило в интервю при вас. Как е възможно да има такава потресаваща наглост и в медиите лице като Веселин Марков пише, че …

– Това е ексшефът на икономическия отдел в ДАНС…

– Ще кажа само, че г-н Веселин Марков трябва да знае нещо много просто. Аз тази седмица няма да съм тук, сряда пътувам в чужбина, но другата седмица се прибирам и в момента, в който се прибера, ако вие ми дадете възможност, аз ще разкажа в подробности дейността на групата на г-н Драшков, г-н Марков, г-н Писанчев и г-н Йовчев и ще ви разкажа приказната история за досието на Стефан Гамизов от 36 страници, което е било създадено да се изнудваме, с цел аз да бъда компроментиран, нали ме разбирате много внимателно какво казвам. Част от тези хора извикват офицер от ДАНС и чрез заплахи го принуждават да създаде досие за лицето Стефан Гамизов, че той е извършвал определени нередни неща. Въпросния офицер казва – ама виждате ли, такива данни ние нямаме, нищо не съществува по този човек и т.н., въпреки това обаче такова досие е създадено. Много мислих как да реагирам, разговарях и с един бивш служител на ДС за да разбера дали са се случвали такива неща по тоталитарно време, а той ми казва – знаеш ли, дори и ние не можехме да си позволи да създадем такова нещо, фалшиво. Защо казвам всичко това във връзка с газта? Попитайте кой е най-чествания човек на приема преди две седмици в руското посолство от българите, които са били приети вътре.

– Кой?

– Всъщност, това е било лицето Иван Драшков. Крайно време е нещата да бъдат сложени на място и аз ще ви кажа, че ако във всяка друга западна държава се беше случило това нещо цялата тая групичка от четирима души, нямаше да чуем нищо за тях. Отдавна те щяха да бъдат в следствения арест и службите за сигурност щяха да свалят показания от тях от сутрин до вечер. Отдавна те щяха да бъдат разследвани за ролята им в АЕЦ Белене, отдавна щяха да бъдат разследвани за ролята им какво са вършили и в т.нар. ключова инфраструктура, която облагодателства сделките на руски компании, които всъщност не са никакви руски компании, а са компании за оказване на натиск и подтискане на демокрацията в България. Това е конституционно престъпление, когато ти се опитваш по някакъв начин да служиш на чужда държава. И не на последно място щяха да бъдат разследвани дали не са заблуждавали западните ни партьори, че са вършили работата, която би трябвало да вършат, а са вършили други неща.

Дарик радио

«