Публикувано на 07.05.2008 / 22:27

Стефан Гамизов: Имам много лоша новина за Първанов и Бойко, а тя е, че тяхното време в САЩ изтече

 

 

Как са разпределени ролите в последния скандал около МВР? Кои са добрите и кои лошите ченгета?
-Въпросът е много сложен, защото в България почти не останаха добри ченгета. Със сигурност могат да бъдат дефинирани лошите. На първо място Бойко Борисов, след това всички около него, ­ негови подчинени от времето, когато е бил главен секретар, и разбира се, като прибавим т.нар. професионално ръководство досега и по времето на Румен Петков. Със сигурност, ако трябва да се търсят някъде добри ченгета, те могат да бъдат намерени единствено в новата служба за сигурност, която се създаде миналата година.
– Оттам ли тръгна сканадалът?
-Този скандал тръгна не от конкретно място, а просто от невъзможността да се прикрие очевидният факт, че МВР не обслужва интересите на обществото, а тези на криминалните престъпници в България. Това не е някакъв световен феномен. В историята на развитието на демократичните общества е имало такива моменти, в които полицията е обслужвала основно интересите на криминалния свят. Можем да припомним прословутия период на сухия режим в САЩ от миналия век. Трябва да се отбележи, че в тези общества лошият опит обикновено се превръща в някакво развитие или прераства в създаването на нови служби, които могат да коригират отклонението. И ако погледнете историята на правоохраната в САЩ, ще видите кога и по какви причини възниква ФБР.
– Каква е ролята на Сергей Станишев и наистина ли днешната ситуация може да се нарече “оздравителен процес”?
– Няма никакво съмнение, че в тази ситуация Сергей Станишев е сред положителните герои. Неприятно ми е, че един министър-председател, който произхожда от средите на бившата комунистическа партия, стана първият премиер, предприел реформа по отношение на правоохраната в България със създаването на новата агенция ДАНС. Ясно е, че заслугата за нейното създаване не е само негова, ясно е, че той е действал в съгласие и със съветите на западните ни партньори, което е напълно логично. Това беше напълно очаквано, тъй като след влизането ни в ЕС предприемането на определени стъпки по отношение разкъсването на връзките между правоохранителните органи и криминалната престъпност стана неизбежно.
Така или иначе, в момента е много важно крехката реформа, която започна, да бъде завършена. Лично аз смятам, че тези неистови напъни ГЕРБ да бъде доведен до властта (не бих искал да обидя привържениците на ГЕРБ, но те според мен са злоупотребени от Бойко Борисов), опитите Борисов да бъде инсталиран като основен фактор в българската политика са свързани с това, че новата агенция за сигурност започна да приема модела на ФБР. Мисля, че много малко хора в България са си направили труда да научат с какво се занимава ФБР и тук ще припомня, че двете му основни две задължения са да преследва т.нар. публична корупция и престъпленията на т.нар. “бели якички”. Всъщност това са две огромни направления, по които се злоупотребява с обществени средства.
Хората не би трябвало ни най-малко да се заблуждават, че в България има някаква разлика в това дали си набеден ляв, набеден десен или набеден либерален политик. Абсолютно всички злоупотребяват с обществени средства, когато имат тази възможност. Нещо повече ­ те смятат за обидно дългото си отсъствие от властта, което ги лишава от възможността да злоупотребяват с обществените средства за лично облагодетелстване. Крайно време е българските граждани да разберат, че трябва да има орган, който да създава необходимите условия за разследвания, позволяващи след съдебни процеси в затвора да влизат хора от ранга на министри, депутати, шефове на агенции, бизнесмени и което е много важно ­ ако се наложи, и главни редактори на вестници, изобщо всякакви хора с голямо влияние в обществото, които злоупотребяват с това влияние за лично облагодетелстване.
А дали ще се предприеме разследване срещу Румен Петков и дали в крайна сметка ще има присъда? В България обикновено всичко приключва с оставката.
– Ако има основание Румен Петков да бъде преследван от закона, това е задължително да се случи. Искам да отбележа и друго: колкото и да ми е неприятно да кажа това нещо, мисля, че има едно съглашателство сред лошите в България да бъде изгорен този, който поради ниската си менталност е бил най-осветен от камерите. В същото време да не бъдат закачани по никакъв начин основните виновници за човешкото нещастие в България и за мизерията, налегнала голяма част от българските граждани. Хората трябва да разберат следното нещо ­ много е популярно и е много лесно да бъдат заблудени, че основните престъпници в България са дебеловрати момчета или хора с физиономиите на господата Галеви, които аз и не зная какви са. Много е удобно да кажеш, че престъпниците в България са тези, които изглеждат като борци. Големите престъпници в България не са тези хора. Истинските престъпници в България са изключително добре образовани мъже и жени, говорещи по няколко езика. Те са се погрижили да си изградят възможно най-добър публичен образ, направили са десетки фирми, прехвърлили са собствеността си в тях през много хора и дружества, използвайки юридически хитрости. Те разиграват театър на благотворителност и ангажимент към добри каузи, а в същото време плетат изключително безжалостна мрежа, даже бих казал цедка, през която преминава целият обществен ресурс. Те задържат по-голямата част от него за себе си, а за обикновените граждани остават трохите. Причината за всичко това е, че в България не съществува служба, която е задължена да преследва публичната корупция и престъпленията на “белите якички”.
Имате ли надежда, че ДАНС ще заработи ефективно? ­

– Не бих употребил думата надежда. Ще кажа само, че това трябва да се случи. Ако тази служба не проработи, това може да стане само ако обществото не подкрепи усилията є да заработи и особено ако се допусне през следващата година-година и половина тя да бъде обезглавена или да бъде законодателно разпиляна, което, вярвам, е в главата на хора като Бойко Борисов. Както виждате, самият той постоянно напада тази служба, защото осъзнава, че ако тя остане в този си вид, няма да има начин да я злоупотребява. Ако службата остане в този си вид, дори и Бойко Борисов да стане някакъв ключов фактор в политиката (в което лично аз се съмнявам, защото виждам, че е човек, който не поема отговорности, а предпочита да бъде неформален, нещо харктерно за хора от света на мрака), той няма да има възможност да я манипулира така, както го правеше всеки главен секретар на МВР досега. Забелязах и неговата остра реакция срещу изваждането на службите ДОТИ и ДОИ, които се занимават със специалните разузнавателни средства и проследяването. Създаването на отделна служба, образувана от тези две, е изключително демократичен и правилен подход, защото е фундаментален принцип, че този, който извършва или разпорежда подслушването, не трябва да може да се възползва от него. Би трябвало веригата да се прекъсне. Най-просто казано, ако си представим, че някой иска да бъде проследен или подслушан даден обект, добре е организацията и екипът, които извършват подслушването, въобще да не знаят кой е поръчителят на подслушването и кой е подслушваният. Съответно абсолютно задължително е да бъде осъществяван съдебен контрол над тези действия, за да бъдат гарантирани гражданските права и да няма злоупотреби с тях.
В момента официалната алтернатива на тройната коалиция е Бойко Борисов, който заявява, че заедно с останалите партии, членки на ЕНП, ще сформира десноцентристко правителство. Доколко тази алтернатива е по-добра от настоящото статукво?
– Дълбоко съм убеден, че тази алтернатива не просто няма да бъде по-добра, а ще бъде направо трагична в сравнение с настоящото статукво. За съжаление настоящото статукво също е достатъчно лошо само по себе си, но то въпреки всичко е демократично. Аз съм го казвал и преди, ще го кажа пак и ще го казвам всеки път ­ комунистическите служби за сигурност и остатъците от тях създадоха криминалната престъпност в България. Те имат един изключително любим метод за манипулиране на обществото. Първо създават криминален хаос и тотална корупция, след което избутват на терена някой бабаит, който предлага на хората да ги спаси от хаоса под формата на ограничаване на демократичните им права. Хората трябва да знаят, че не е задължително демокрацията да бъде ликвидирана на книга, за да заживеят отново в диктатура. Има едно понятие, въведено от уругвайския писател Едуардо Галеано, който нарича обществото, в което на книга има демократични правила и закони, но хората живеят на практика в диктатура, демократура. Най-важното качество на Бойко Борисов е, че той е недемократ. Няма абсолютно никаква разлика между левия недемократ Георги Първанов и десния недемократ Бойко Борисов. Друг е въпросът дали Бойко Борисов изобщо е десен. Но за този разговор нека приемем, че щом той се е самообявил за такъв, значи е такъв, въпреки че силно се съмнявам дали изобщо може да дефинира какво е дясна политика. Проблемът на Бойко Борисов е, че той не е демократ. Проблемът на Бойко Борисов е, че партията му не е жив политически организъм, а е типично егоманиашко образувание. Респективно, ако той е във властта или властта зависи от него, няма начин да не се сринем на доста по-ниско ниво на функциониране на демокрацията ­ по същество фасадна демокрация, каквато ние почти имаме в момента.
Въпреки всичко Бойко Борисов твърди, че е многократно награждаван и в Америка, и в Европа. Това е в основата на образа му на прозападен политик. Защо след като не е демократ, този човек притежава толкова много награди от демократични държави за борбата му срещу престъпността?
– Наградите на Бойко Борисов са формални награди. Както можете да проверите, такива получават и офицери от службите за сигурност на държави от Централна Африка. Тези награди са като плакетите в музеите, които получавате, като посетите, да речем, Музея на коренните жители на Северна Америка. Трябва да се каже нещо много важно за хора като Бойко Борисов. Явлението Бойко Борисов никога нямаше да се случи в такива размери, ако в глобален мащаб демокрацията не беше отстъпила толкова много. САЩ, за нещастие на всички нас, демократите, се управляват от най-лошия си президент за всички времена ­ г-н Буш. Г-н Буш е привърженик на една неоконсервативна теория, която гласи, че демокрацията в това є качество може да съществува единствено в Съединените щати. Поради тази причина по време на неговото управление и от друга страна, поради глобалната война, която той води с тероризма, критериите при подбирането на партньори на САЩ бяха свалени на много ниско ниво от страна на американската администрация. Това направи възможно хора като Георги Първанов и Бойко Борисов формално да бъдат подкрепяни от администрацията на Буш. Тази подкрепа е сделка. Много е важно да се дефинира формата на тази сделка, защото тя е изключително цинична и политически долнопробна. Образно казано, настоящата администрация на Белия дом казва: ние искаме от вас да свършите определени неща, които една здраво функционираща демокрация не би направила, а местните бабаити казват, добре, ние ще направим тези неща, но вие си затваряте очите за нещата, които ние правим. Това е сделка, която се извършва на гърба на гражданите.
Аз обаче имам една много лоша новина за хора като Георги Първанов и Бойко Борисов, а новината е, че тяхното време в Съединените щати изтече. Администрацията на Буш е не просто изолирана, тя подобрява всички рекорди за непопулярност и ниска подкрепа от страна на американското общество. И тримата настоящи кандидат-президенти от догодина задължително ще провеждат на първо място “анти-Буш” политика по отношение на демокрацията в световен мащаб.
Руският диктатор Путин не се появи случайно. Той се появи, защото Буш не си мръдна пръста да направи нещо по този въпрос. Латиноамериканският диктатор Чавес не се появи случайно. Той се появи, защото настоящият американски президент не е способен на морално действие. Трагедията, която се развива с нарастващото влияние на Иран и трагедията, която може да преживее целият свят, ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, е в резултат на многото неморални действия на администрацията на Буш. В един момент се оказа, че Америка няма ход спрямо Иран, и аз съм от хората, които задават следния въпрос: “Кое беше по-важно ­ да бъде ликвидиран Саддам Хюсеин, който ръководеше един диктаторски, кървав, но въпреки всичко светски режим, или да бъде държан под контрол един Иран, който се управлява от диктаторски, кървав и религиозен режим, опасен за целия свят?”.
Така че Бойко Борисов и Георги Първанов трябва да бъдат гледани в контекста на цялата политика, която се случва в света. Изключително важно е да се отбележи, че Бойко Борисов е свързан с най-лошото в САЩ, което съвсем скоро ще остане в миналото. Ние не трябва да допускаме нашето бъдеще да бъде най-лошото минало на САЩ и респективно ­ лошото настояще на новата руска диктатура.
– Казвате, че времето на Бойко Борисов и Георги Първанов е изтекло, но дали българското общество е в състояние да произведе истинска демократична партия? Има ли шанс една гражданска алтернатива в момента, независимо дали тя идва отляво или отдясно?
– Мисля по този въпрос вече две години. Дълбоко съм убеден, че в момента е безсмислено и неправилно да говорим за ляво и дясно, защото ние не се намираме в състояние на нормално функционираща демокрация. Намираме се в състояние, в което самият фундамент на демокрацията е подложен на атака. Целта е този фундамент да бъде разрушен и заменен с диктатура под формата на фасадна демокрация. Линията на разделение в България сега трябва да бъде не леви и десни, а демократи и недемократи. В момента нашата къща гори и тя гори със страшна сила. На този етап няма как да се сърдя, че някой не споделя моите политически идеи и възгледи, ако той е демократ. Единственото, което ме интересува в момента, е дали хората са демократи или недемократи. Докарали сме се до едно тъжно, дори бих казал, до едно трагично състояние, в което имаме един ляв недемократ в лицето на Георги Първанов, който овладя подмолно ключовите позиции в българската демокрация и ги обезличи. Той направи така, че те да не функционират нормално. Това се случи и в Конституционния съд, и в прокуратурата, и във Върховния касационен съд, и в изпълнителната власт, където Първанов има огромно представителство чрез министри, пряко подчинени не на премиера, а на него. От другата страна имаме един десен недемократ в лицето на Бойко Борисов, който се опитва да погълне цялата разпиляна и зле функционираща демократична опозиция, за да може да я сложи под свой контрол и да я превърне в недемократично формирование. Лошото в цялата история е, че тези двама души правят всичко това абсолютно координирано и в заговор. Всъщност това е заговор срещу демокрацията. Така че разделението в нашето общество трябва да бъде демократите срещу недемократите.
– Имат ли сили демократите да се преборят за демокрацията?
– Аз вярвам, че могат. Често социологическите проучвания сочат, че Бойко Борисов и Георги Първанов имали голям рейтинг. Но никой не гледа на каква база е този рейтинг. Тези хора разчитат на подкрепата на около един милион души. На всичкото отгоре техните привърженици често се припокриват. Ще кажа нещо, което може да прозвучи несвързано по отношение на сегашната ситуация. Милошевич успя да причини всичките злини на собствената си нация, защото имаше достатъчно голяма критична маса от простаци, които да го следват. Те не бяха толкова много, но бяха единствените, които систематично следваха разрушителната му политика. Носителят на тази простотия в Сърбия беше турбо фолкът. България има еквивалента на турбо фолка и това е чалгата, но не бива да забравяме, че привържениците на разрухата не са чак толкова много. Само около 30 процента от българите са склонни да следват фалшиви егоманиаци, които преследват тъмни и неясни политически цели. Само 30 процента от българите са склонни да подкрепят ГЕРБ, “Атака” и политически действия, свързани с Георги Първанов, чиято единствена цел е да поддържат олигархичната структура на обществото в България. Останалите хора в България искат нещо друго, но някой трябва да им го предложи.
– Кой може да предложи това “друго нещо” и как би изглеждал този демократичен отпор? Имам предвид през нова партия ли може да се осъществи това политическо действие?
– Не се чувствам компетентен да дам рецепта за това как се заражда политическото действие в такива ситуации, но ще кажа в какво вярвам аз. Вярвам, че в обществото винаги има сили, които идват от неговия имунитет, които успяват да произведат дори и в последната минута преди катастрофата това, което може да спаси цялото общество. Ситуацията в България е така поставена, че това нещо може да се случи за съжаление само около една личност. Демократите ще трябва да намерят свой лидер, готов на абсолютна саможертва в името на това демокрацията в България да бъде спасена. Абсолютно съм убеден, че недемократите ще бъдат готови да посегнат дори на човешки живот, само и само обществото да не се приближи до нормално функциониращата демокрация и в него да няма свобода в пълния смисъл на думата.
– Наскоро вие влязохте в полемика със сочения за бос на енергийната мафия Богомил Манчев. Той даде интервюта в два последователни броя на един от българските ежедневници, нещо, което не се случва всеки ден. На какво се дължи неговата реакция?
Преди около две седмици изказах мнение за енергийната мафия в България и за моя огромна изненада г-н Манчев реши да отговори лично. Какви са причините той да защитава хора, които твърди, че не съществуват, не ми е известно. Моят отговор на този въпрос ще бъде много кратък и ще ви помоля да изчакате няколко седмици, защото в момента подготвяме подобаващ отговор на въпросния господин. Всичко, което е публикувал на страниците на “24 часа”, е една боза от лъжи, манипулации и клевети. Аз обаче съм систематичен човек и не съм склонен на прибързани действия. Само ще кажа, че ние знаем как да се справяме с хора като г-н Манчев. Търпеливо изчакайте още няколко седмици, за да можем да предоставим на обществото цялата фактология, след което то ще отсъди коя страна да вземе. Сигурен съм, че българското общество ще онемее, когато разбере за какво става дума.
– Ще изкара ли тройната коалиция мандата си?
– Надявам се Станишев да успее да удържи управлението до смяната на Буш догодина, защото това ще бъде ключово събитие за промяна на целия контекст на глобалната политика. Единственият шанс за лошите в България е да успеят да докарат на власт хора, свързани с комунистическите служби за сигурност и със сегашния диктаторски режим в Русия в рамките на тази година.

 

Интервю на Тома Биков

В. “Гласове”

Коментари 0 за
“Стефан Гамизов: Имам много лоша новина за Първанов и Бойко, а тя е, че тяхното време в САЩ изтече”

 1. Tui si edin bylgarski prostak, na koito mu e dobre da se placika v prostotiq i chalga.
  No v Bulgariq ima i drugio hora, ne ste samo vie, prostacite, i nekadyrnite politici.
  I Gamizov shte se opre na tqh.

 2. „Идея за България“ коментира интервюто на г-н Гамизов „за демокрацията“ в своя интернетен сайт http://www.ideyazabulgaria.org със заглавие“България между САЩ, Русия и Европа. България има само един път за развитие на своята демокрация- европейския!“ и с подзаглавие

  „България трябва да се дистанцира от САЩ и да възпитава обществото си в ценностите на европейската демократична и целостта обществена система, така ще запази и развие своята демокрация!“ Ще го прочетете в рубриката ни“Коментари“ или направо от линка http://www.ideyazabulgaria.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=151416&df=494967&dflid=3

 3. много интересно интервю. Този Гамизов е казал доста верни неща. само че според мен е твърде голям оптимист. То в САЩ, че там има демокрация от самото им създаване, и нямат турбо-фолк, в момента ги управлява – по думите на Гамизов ґґнай-лошиятґґ президент в историята им. И демокрацията им е не по-малко фасадна, според мен. Имат и ФБР вече толкова години, и какво от това? Защо ние да очакваме по-добри политици и институции, на какво основание? нашето ФБР сега го създават и хоп, утре ще надмине тяхното? или партиите/политиците ни ще задминат техните?

 4. „Носителят на тази простотия в Сърбия беше турбо фолкът. България има еквивалента на турбо фолка и това е чалгата, но не бива да забравяме, че привържениците на разрухата не са чак толкова много.“ Но не са и никак малко, защото няма представители на интелигенцията във властта. Тая е частта от населението, която не гласува, тъй като не може да припознае никого във властта. (поне 10%)

 5. Mnogo dobre e kazano „…Милошевич успя да причини всичките злини на собствената си нация, защото имаше достатъчно голяма критична маса от простаци, които да го следват.“ Ne6to podobno e i u nas Nad 1200 4oweka sa pro4eli statiqta a se nameriha samo 5-ima prostaka da q komentirat. Da sa jivi i zdravi!

 6. И поредното гладно куче, което лае за кокъл…ма нема…ххехехе

 7. МНОГО МИСЛИШ ГЕМИЗОВ!МНОГО МИСЛИШ,НЯМАШ ЛИ ,ЧЕ ОТ ТАКИВА ТЕЖКИ МИСЛИ ЩЕ СЕ ПОБОЛЕЕШ.НЕ Е ЗА ТВОЯ АКЪЛ ТОВА КОЕТО ГОВОРИШ.

 8. В САЩ не са чували за Гамизов, нито за новините му. Но щом му харесва така, нека си приказва.

 9. G-n Gamizov,zashto ne izlizate v TV i presata za da obrazovate horata i da se predizvika diskusiaj ZA i PROTIV tezite,koito razvivate.

 10. Уморих се да чета – за втори път ми се случва да изтърпя такава инквизиция! Облекчаващото в статията са единствено въпросите, които се задават на Гамизов. Мисленето му е толкова противоречиво, че в крайна сметка от този дълъг материал не се разбира нищо. Повечето повтарящи се слова се знаят от всички нас и нищо ново не прочетох. Жалко, да вземе да си подреди мислиоте тоя човек най-после или да му се задават още по-конкретни въпроси, за да може да отговаря адекватно:)

 11. Гамизов,би ли уточнил кога е създадена службата НСС,не кога и е сменено името.Само ти ли в цяла България не си разбрал,че от 1999г. служителите са все едни и същи?Това,че сега ПАРТНЬОРИТЕ са от САЩ,а не от РУСИЯ е променило само посоката от която идват ПАРИТЕ!!!Всичко е ДС!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *