« Върни се назад Публикувано на 02.06.2022 / 12:50

СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА СРЕЩУ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ МАШИНЕН ВОТ! „НЕ ПОЗВОЛЯВАЙ НА МАШИНАТА ДА ГЛАСУВА ВМЕСТО ТЕБ!“ СПИСЪК НА ОБЩЕСТВЕНИЦИ, ПОДПИСКАТА Е ОТВОРЕНА!

Известни общественици стартират НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА срещу задължителния машинен вот. „Не позволявай на машината да гласува вместо теб!“

Инициативен комитет „Консервативно патриотично движение и граждани“ организира НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА-ВЪЗВАНИЕ СРЕЩУ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО МАШИННО ГЛАСУВАНЕ.

Настояваме за промяна в Избирателния кодекс и въвеждане на ГЛАСУВАНЕ ПО ИЗБОР – с хартиена бюлетина или машини, на всички видове избори и във всички секции.

15 години след членството си в ЕС България се отдалечи в изборното си законодателство от европейските практики чрез въвеждане на задължително машинно гласуване, без право на избор от страна на гласоподавателите.

Машинното гласуване е отдавна отречено в цяла Европа, не само в Европейския Съюз, поради своята ненадеждност и съмненията за манипулации на софтуеъра.

Днес никъде в Европа няма избран парламент или президент по машинен път. А Конституционния съд на Германия през 2009 г. с прословутото решение №3 отмени машинното гласуване като неосигуряващо тайната на вота.

Българският Конституционен съд със 7:5 „пусна“ машинното гласуване. Седемте съдии обаче изрично споменаха в мотивите си, че взимат това решение, защото нашият закон съдържа контролен механизъм, а именно – разписки, чрез които може да се удостовери автентичността на вота. Практиката показа, включително и на последните избори, че контролно преброяване на разписките не се извършва, а доколкото се извърши, не се оповести от ЦИК, за да знаят партиите в определените немного дълги срокове дали да атакуват пред Конституционния съд окончателните резултати.

Машинното гласуване отдалечи милиони избиратели от урните. Така днес България има парламент и президент с рекордно ниска обществена подкрепа – 1/3 от избирателите. На изборите със задължително машинно гласуване участва рекордно малка част от електората – около 30%, най-ниския брой избиратели в историята на прехода след 1989 г. Като ефект управлението бе поето от електронно натрапена коалиция, при положение че всички социологически проучвания в навечерието на парламентарния вот показваха съвършено различна картина на обществените нагласи и партийни предпочитания.

Това постави под въпрос представителността на демократичните институции в държавата и легитимността на техните решения.

С националната подписка „За правото ни да гласуваме по избор – с хартиена бюлетина или машини“ Инициативният комитет се обръща към председателя на Народното събрание и лидерите на всички парламентарно представени сили да променят Избирателния кодекс и да възстановят правото на българските граждани да гласуват ПО ИЗБОР – с бюлетина или машинен вот, ВЪВ ВСИЧКИ СЕКЦИИ И НА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ИЗБОРИ.

Подписката ще бъде внесена в Народното събрание и връчена на политическите лидери от Инициативния комитет. Срок за събиране на подписи – 2 седмици от 3 юни 2022 г.

#непозволявайнамашинитедагласуватвместотеб

Проф. Антоанета Христова – политически психолог, преподавател

Соня Колтуклиева – журналист, издател

Веселина Томова – журналист, издател на сайта „Афера“

Лиляна Друмева – председател на Съюза на репресираните

Георги Марков – бивш конституционен съдия и депутат

Станислав Недков – Стъки – спортист, председател на КПД, шеф на федерацията по ММА

Недялко Недялков – журналист, издател на вестник „Ретро“ и агенция ПИК

Петьо Блъсков – издател на ”Труд”

Петьо П. Блъсков – първи зам.-главен редактор на в. „Труд“

Христо Стоянов – писател

Юлий Москов – журналист, издател

Николай Бареков – журналист

Д-р Стоян Калоянов – лекар

Атанас Калчев – кмет на Кричим

Можете да гласувате във фейсбук-страницата на агенция АФЕРА, както и във фейсбуците на членовете на Инициативния комитет – в секцията за коментари. Нужни са три имена, година на раждане и рождено място.

Afera.bg

«