« Върни се назад Публикувано на 06.01.2010 / 17:06

Стартира ли операция „Наследник” на Главния

 

 

Покрай суматохата около показния разстрел на Боби Цанков стават все по-видими дългосрочните амбиции на видни прокурори. Стартира ли подготвителната фаза на операция „Наследник” на главния прокурор? Активностите през последните месеци на ключова фигура като Николай Кокинов дали не са знакови?

Но налице са и други кандидатури за дългата писта – време има достатъчно, за да се разгърнат „състезателите”. Но дискретните заявки са дадени, намекват запознати от върхушката на сегашните силни на деня. И напомнят – тази 2010 ще определи изходните позиции за властовите пренареждания догодина, когато ще бъдат изборите за президент.

Борис Велчев (б)е смятан за приближен до президента Георги Първанов. Николай Кокинов не е лишен от дискретни поддръжници – не от вчера. И все пак – активностите му не го ли осветиха твърде рано като основна кандидатура? Какво ли би казал фактор в прокуратурата като Бойко Найденов, известен като „тихата стъпка” в магистратските среди.

Доскоро се смяташе, че Роман Василев също ще расте бързо в кариерата. И ще диша във врата на фаворитите. Независимо от пресилеността на подобни внушения той беше доста активен по времето на старото ръководство на ДАНС. Сега изглежда някак примирен. Но при евентуални бъдещи трансформации – кой знае.

 

Той явно има какво да сподели за бившите босове на ДАНС.

 

Покрай шумотевицата около ликвидирането на Боби Цанков Цветан Цветанов се изявява, разбира се, като министър на вътрешните работи. Дали не се забравя, че той е и вицепремиер. И основен вариант за Бойко Борисов, ако той все пак реши да се раздели с втори часовник в полза на най-доверения си човек. Защото приятели на министъра довериха, че уж на майтап двамата отново се обзаложили – този път за президентските избори. Тогава?

Предстоящият форум на ГЕРБ в неделя като нищо може да провокира нови изстрели и взривове, но не това ще бъде най-важното. Този форум ще очертае официалните позиции. Ще повдигне завесата и около някои отворени опции. Но независимо каква позиция ще заема Бойко Борисов след две-три години, ако не се случи трус в държавата, вероятно той ще има една от решаващите роли за определянето кой ще бъде следващият главен прокурор – независимо от квоти и прочие процедурни финтифлюшки, предназначени да имитират устойчива демократичност в държавата.

 

Но дотогава ще се случат още доста драматични събития в центъра на София и в градове като Варна, Бургас и Перник, защото затишието от две-три години заради евроврътките натрупа много напрежение и остави доста „работа” недовършена.

 

Така на финала кръговете около Б.Б. може да решат да заложат на познатия вариант – фина дама с безупречна репутация…

И така в грижа за повишаване на „ликвидността”, пардон, в навечерието на тъй желаното от екипа на премиера влизане в еврозоната, да се отпушат каналите за реализиране на най-добрата ликвидност у нас – на нарочените за „босове” на организираната престъпност.

След тези събития бъдещият главен прокурор наистина може да бъде само „административен ръководител”, който да обсъжда повече от час при премиера съдебната реформа. Сега е друго. Цветан Цветанов го знае, защото се пече най-отблизо на този огън – затова той признава какво са си говорили повече от час при премиера. Останалите мислят за кариерно развитие – дали Б.Б. точно за това няма да се постарае да ги зачертае, ако тогава все още е най-важният фактор в държавата. Да видим…

 

Любомир Живков

www.versia.bg

 

 

«