« Върни се назад Публикувано на 18.03.2011 / 8:00

Станишев: Правителството се занимава само с Пиар

 

 

За материала Станишев сподели: "Проблемът не е, че не издържа на натиск. Проблемът е, че в него има частички въглени, той дими при по-горещо време, при по-сухо се свива, при влага се разширява. Това означава, че когато бъде покрито с асфалт, след известно време ще бъде на вълни, което видяхме на Цариградско шосе." Председателят на БСП сподели и какви са опасностите от използването на некачествения материал: "Залогът е много голям – това е здравето, животът на хората и европейските пари, защото тази магистрала се строи с европейски пари. Най-глупавото ще бъде, ако правителството си затвори очите и каже: "не, ние продължаваме по този начин". В самите изисквания на ЕС, строителството с некачествен материал се третира като измама. И затова рискът, ако не се изчисти това, което е натрупано, и не се започне наново с качествен материал, Европа просто да не ни даде парите и да се плаща от пари на българските данъкоплатци."
Редколегията говори с лидера на БСП и по актуалната тема за цената на горивата у нас. Станишев сподели, че в първата половина на неговия мандат също е имало рязко повишаване цената на горивата. Но тогава с „непазарни механизми” са успели да замразят цените за поне една година. Станишев обаче не пожела да посочи какви са тези непазарни механизми. "Ако държавата не може да направи нещо, което е пазарно, тя може да компенсира хората. Не приемам тезата, че нямало пари – винаги има, въпросът е на тяхното разпределение, на това как се харчат. Ще ви дам два примера само от сегашната ситуация – знаете ли колко е увеличението за централна администрация в бюджета за тази година? 128 милиона лева. Знаете ли колко е оскъпяването с анекси миналата година на автомагистрала „Люлин”? 19, 5 км – 120 милиона лева”, заяви още Станишев.
Бившият премиер смята, че не се прави административна реформа, а обратното – създават се нови и нови структури. Той даде за пример бъдещата Агенция по храните. Според Станишев тя също се превръща в корупционен механизъм. "Правителството се занимава само с Пиар, прави нещо, което да демонстрира активност, която няма да има ефект”, каза още той. Станишев изрази мнение, че никой не може да контролира такова число хиляди и хиляди контролиращи, и това според него води до своеобразен рекет.
Според политика твърдението, че организираната престъпност е преборена, е лъжа: "През 2008–ма икономиката ни произвежда 89 млрд. лева, сега произвежда, тази година, така прогнозира правителството, с 8 млрд. повече. Защо тогава приходите в хазната, без да се променя данъчната среда, са с близо 3 млрд. по-малко, отколкото през 2008–ма? Това отива в сивата икономика, това е контрабанда, това не може да става в такъв мащаб, 3млрд. лева, без политически чадър."
Попитан от Иван Кулеков защо БСП загуби изборите, Станишев отговори: „Защото хората не харесаха тройната коалиция." Една от грешките на тази коалиция според Станишев е начинът, по който са комуникирали с обществото: „Аз си мислех наивно, че ако вършиш работа, ако има резултат – това е достатъчно. Не е достатъчно. Хората трябва да разберат, че се прави за тях." Станишев призна, че Тройната коалиция не е успяла да реши проблема с корупцията, организираната престъпност и сигурността.
Лидерът на БСП говори и за настоящия момент. Той не сподели мнението на Редколегията, че неговата партия е пасивна опозиция и заяви, че много от инициативите на опозицията медийно се запушват. Заради скандала със СРС-тата, лидерът на БСП продължава да иска оставката на правителството. Когато "Тановгейт" избухнал, Станишев не е успял да събере нужната подкрепа за предизвикване на вот на недоверие. В БСП има 40 депутати, а за вот на недоверие са били нужни подписите на 48 депутати.
Накрая Сергей Станишев обяви, че в началото на април ще започнат обсъжданията кой да бъде излъчен за кандидат-президент от БСП. Буквално на тръгване той обяви имената на трима от възможните номинирани – Стефан Данаилов, Пламен Орешарски, Петър Курумбашев.

 

afera.bg
 

 

«