« Върни се назад Публикувано на 06.06.2014 / 10:56

СТАНИШЕВ: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН! ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗГОВОРИ ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ, НО ИЗБОРИ НЕ ВЕДНАГА!

 

„Още от нощта на изборите и до вчера обшеството бе залято от сценарии, водени от политически сметки, а не от загриженост за държавата. Нова политическа реалност създадоха не приказките, а изборите за европарламент. Прибързано е тържеството на ГЕРБ, те получиха 680 000 гласа, факт е обаче БСП се представи зле. В продължение на една година ГЕРБ се държат като деструктивна опозиция, която клати държавата.”, заяви Сергей Станишев на пресконференция.

Той каза, че вчера „с изненада” е чул позицията на Лютви Местан и ДПС. „Ние спазихме нашата позиция за формиране на програмно правителство с Пламен Орешарски, която бе заявена още преди парламентарните избори. За тази година правителството не само устоя на безпрецедентен натиск, но то постигна и не малък резултат.”, каза още Станишев.

Станишев окачестви, че правителството като програмно се е изчерпало избирателите са били разочаровани, че това не е било правителство доминирано от БСП, което „впрочем, показа и вчерашната пресконференция на ДПС”.

„За пореден път предсрочните избори се представят като универсално лекарство, днес всички са се вторачили пак в това. Европейските избори очератаха за пореден път слабите  страни на демокрацията и ниското доверие. Новият избирателен кодекс освободи България от Костинброд иот правенето на изборите по герберски, но цялото общество видя масирания дял на контролирания и купен вот. Превръщането на изборите в пазар е тежка диагноза и тя изисква радикално лечение. Време е всеки да поеме своята отговорност за бъдещето на страната.

За да могат да се правят фундаментални промени в институциите е необходимо законодателни промени, които да доведат до задължително гласуване на българските граждани. Смятам да потърсим политическа подкрепа за тази сериозна промяна, защото сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите.

БСП никога не се е плашела от избори, в това число и предсрочни. Ще проведем консултации с политическите партньори за предсрочни избори и кога това е най-удачно да се случи.

Сега трябва да се решат спешни и важни и задачи и затова тезата на ГЕРБ за незабавни избори днес и сега, е неудачна. Не смятам обаче и че предсрочните избори трябва да бъдат протакани. Следващата година трябва да бъде посрещнат с приет бюджет.”, каза още Станишев.

Станишев на два пъти рече, че БСП е мандатоносител на правителството на Орешарски, но се създало впечатлението, че не мандатоносителят управлявал.

Afera.bg

«